Egy két szó a Tisza-szabályozás érdekében.

Full text search

Egy két szó a Tisza-szabályozás érdekében.
Milly iszony teljes és számba vehetetlen károkat szokott honunkban a Tisza áradása évenkint okozni, és mennyire veszélyeztetvék általa nem csak az ország közjólléte, de kiválólag a Tisza melléki népségek megmaradhatása is, már bővségesen lőn meg mutatva. Eme rendkivüli áradozás eltávolitása, a hajózás tekintetében is a Tisza-szabályozásnak egyik fő föladata... De valamint minden folyó szabályozásnál főleg a viz mennyiség az, mellyel mérközni kell s ekként kiváltképen ez lenne mindenenek előtt kellő szemügy veendő, ebbeli tekintetbe vétel pedig teljesen a Tiszánál annyival inkább szükséges, mennyivel sebesebbek, s nagyobbak a karpát bérczi tájakról a Tiszába öszpontosulva rohanó mellék folyamak, és mennyivel kisebb az egész alsó tiszai vidék viz-esése.
A Tisza közel Szigeten fölül Mármarosba 60,000 köb láb vizet foglal magában, – Naménynál a belé ömlő 794mellék folyók, Szamost és Krasznát is ide értve már 270,000 köb lábot tartalmaznak. A Bodrogba folyó vizek pedig a Tisza kiömlésén kivül 170,000 köb lábot tesznek. És igy a Tisza Tokajig öszvesen 500,000 köb láb vizet foglal magában másod perczenkint. E roppant viz mennyiség, ollyan viz tömeg, millyen europai hasonló folyamban sehol sem öszpontosul. – Hihetelennek látszik ez, és még sincs tulzólag előadva. –
Igaz ugyan, hogy Tokaj vidéke – leginkább a mellék folyamak különböző távolsága, és azoknak Ugocsa, Szatmár, Bereg, Ung és Zemplén megyék alsóbb tájékai eláradásai miatt, hol az árvizek hónapokig állanak, és részint elpárolgnak, vagy különben elszivárognak, eddig azon viz tömegnek alig negyed részét szemlélte; de látandná s érezné talán jövendőben, ha a Tisza, Szamos, Latorcza s Bodrog vizek mostani hosszú s idomtalan irányu folyásai szerint szabályozhatnának, s minden kivált rendkivüli áradásai rendezett medrekben Tokajnak rohanva özönlenének... Igen kétes és szomoru lenne akkor Bodrog-köz és a további Tisza mellék helyzete; kivált hogy a Tiszának Tokajon alól alig van 1:8000 esése, és igy ezen esési hiány azon roppant ne talán még óriási töltések közé szoritandó vizeknek elegendő sebes, lefutást teljeséggel nem engedhetne.
Csak a Tisza egy részének régi s természetes utján Ér és Berettyó medreibe vezetése által, Bihar megyén keresztül Csongrád felé a Tiszába, lehetne elérhető a felső Tisza-mellék 795elárasztásainak eltávolitása. – A viz épitészet, módot s eszközt nyujt, mellyek által az alsóbb Tisza-mellék is további pusztulások ellen tökéletesen biztositathatik, valamint maga a hajózás is, a szükséges irányokban, t. i. valamint a Tisza mostani folyásán, ugy Bihar megyén keresztül is nem kevésbé az ország, mint különösen közelebbi part-mellékek javára czélszerübben eszközölhető.
A vizek egy részének az Ér és Berettyó folyásáni vezetése eszméje az, melly a Tisza-szabályozás alapjára nézve határzó jelentékü; a mellytől lelkem azóta, hogy Tiszánk áradásait ismérni kezdtem, áthatva van, és a melly azon kevés sorokat is: „Ansicht zur Regulirung der Theisz” Tisza-szabályozás körüli nézetem, eleitől fogva végig átlengi. Vajha tiszta köz jó eránti ösztönből eredt szerény soraim, fensőbb figyelem s méltánylásnak örvendhetnének. – Ezek az itt csak röviden érintett tervnek bővebb értelmezését foglalják magokban. –
Országunk főépitészi bölcs kormányai őrködésétől szabad reményleni, e részben az illető tájalmak ügyes műtani férfiak általi felvétele és szintezése részint bevégezve részint még bevégzendő lévén kezességet nyujtanak, hogy a Tisza-szabályozás terve bizonyára czéljának mint szinte az ország kivánatának meg felelend. – Bizton szeretjük reményleni, hogy az előterjesztett eszme mint csupán természetileg lehetséges iránya egy uj folyó vezetésnek, a Tisza környékeinek viz mentesitése végett, lesz határozó elve a Tisza-szabályozásnak. – Bizzunk tehát a kegyelmesen rendelt fő kir. biztosságnak fáradhatlan hiv, és honszerető törekvéseibe, hogy a Tisza kiáradásainak elháritása, eme roppant lépés, Magyarország szerencsésebb jövőjéhez a Tisza-szabályozás bizton s tökéletesen sikerülend. Ungvárt május 30-kán 1846.
Lámm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me