Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
Iparegyesület. Ujabb figyelmeztetés a f. 1846ki iparműkiállitásra. Ő cs. kir. Főhercezgsége, országunk Nádora ki méltóztatott immár kegyelmesen mutattatni a nemzeti muzeum azon termeit és folyósóit, mikben a f. évi iparműkiállitásunk 342díszei kihelyeztetni fogjanak.
Mi már ő fenségének abbeli kegyelmében is, miszerint a kiállitást a nemzeti muzeumben rendeztetni engedé, elegendő ösztönt adva lenni gondoltunk arra, hogy hazai műiparunk minden ágbeli vállalkozói szives örömmel törekedjenek e kiállitást minél gazdagabbá s fényesebbé tenni, miszerint tisztelve-szeretett Nádorunk magas megelégedését találhassa azok igyekezetében, kiknek kedvéért és javára engedé át a muzeumot.
Azonban végig tekintve a gyönyörü, téres és sok teremen, a meghatólag hosszu csarnokokon, mik e nemzeti palotában az iparműkiállitás számara megnyitandóknak határoztattak: kötelességünknek tartjuk iparos osztályunkat figyelmeztetni, miképen ő fensége kegyelme valóban a legmelegebb hálát igényelheti, a legméltóbban várhatja, hogy minden erők megfeszitessenek ez iparos ünnepnek minél országosabb fontosságban, minél nemzetibb nagyságban és díszben leendő megülésére.
Azért ismételve szólitunk fel mindenkit, a ki az iparos üzletnek bármelly ágában foglalatos, küldje munkásságának mutatványait kiállitásunkba. A nemzet háláját segitend ez által leróni ó is, midőn egy uttal az ország figyelmét és elismerését fogja maga iránt lekötelezni.
A bizottmány, melly e kiállitás rendezéseül van kiküldve, az egyesület részéről mindent megteszen, elkövet, hogy maga e rendezés lehető diszt és teszetős külsőt kölcsönözzön a képnek, melly viszfényét adandja hazánk iparköri munkásságának. A szükséges állások s polczozatok iránt most készitetnek a tervek; – a kárpitos feldiszités szövetekre nézve kiadvák a megrendelések. A sorsjáték pedig, melly ez iparműkiállitással kapcsolatban leend, nagyszerüen készítetik elő. Erre nézve is részint megtétettek már a megrendelések, részint mi előbb meg fognak történni, hogy a nyereményekben mind a közönség gyönyörű és értékes dolgoknak birtokába juttattassék, mind iparosaink képesitessenek olly készitmények kiállitásában mutatni ki tehetségöket, miket a kelet előleges bizonyossága nélkül, szegénységök miatt, vagy netaláni károsodásuk eleje vételeűl megkisértetni sem fogtak. – E tárgyban mi előbb bővebb tudósitást adandunk. – Most elég legyen még megjegyeznünk, hogy a kiállítmányok beküldése már a medárdi pesti vásárkor megkezdethetik, s hogy az iparműkiállitás a folyó évi julius és augusztus hónapokban fog tartatni. – Február 27-én 1846. Csanády, jegyző. –
Iparműtár. Ezen intézetnek szerkezeti tervében, melly Hetilapunk egyik számában közöltetett, tetemes hiba csúszott be, mellynek kiigazitásaul a következőt ajánljuk az érdekletteknek figyelmébe. A minimum, mellyre ez intézet alaptőkéje meghatározandó leszen, nem 200,000, hanem csak 100,000 (szóval: egy száz ezer) pft; s e szerint az öt forintos alapitványi jegyek száma is nem 40,000, hanem csak 20,000 (husz ezerben) alapítatott meg. Kérjük e kiigazitást azon külön hirdetményekre is kiterjesztetni, mik a Hetilapi közlemény szerint: és igy hasonlóképen hibásan vonattak le. A német forditásba e hiba nem csuszott be, s igy az, mint van, egészen áll. Csanády jegyző.
Müegyesület. A társaságok, egyesületek, s több személyekből álló testületek irányát, szellemét, typusát 343nagy s talán legnagyobb részint ahhoz képest szokjuk megitélni, mint e jellemzések egyes tagjaiknak különösen pedig mebizottjaiknak s tisztviselőiknek cselekvéseiben tűnnek fel. – Ez egy. – A műegyesület legujabb időben arról érdemlett néhány hirlapi tudósitásokban dicséretet, mintha ezentul a nemzetiség, a magyarság igényeit inkább ohajtaná szem előtt, sőt tiszteletben tartani, mint eddig. Ez a másik, mire kérdésünket irányozzuk. Valjon a műegyesület pénztárnoka, özvegy Klauszné, – vagy ki is most tulajdonképpen a pénztárnok? – valjon a műegyesületnek ezen tisztviselője épen ezen nemzetibb, magyarabb iránynak adta e jelenségét akkor: midőn épen e napokban egészen uj, de vadon uj firmáját s egyéb táblahirdetményeit tisztán és egyedül németül akasztotta ki? – Kérünk bizodalommal választ ez őszinte kérdésünkre Klauszné asszonytól, vagy attól, ki most a pénztárnok, és az egyesület titoknokától, és elnökeitől, vagy választmányaitól. Kérünk mi előbb, hogy az adandó magyarázat által tisztába jöhessenek a nagy közönség mind azon tagjai, kik ezutánra netalán a műegyesület tagjaivá is kivánkoznak avattatni, mivel hogy ez egyesület ezentul nemzetibb és magyarabb készül lenni.
A műegyesületnek egy részvényese.
A megyeri-emlék társaság pénztárába ismét folytak be néhány lelkesebbjeink adakozásai. Jelesül az ievn, mellyet nemzet szinházunk tagjai magok között köröztettek, a következő öszvegek irattak alá s már be is fizettettek; aláirók voltak Balogh, 20 kr., Bartha 1 pfr., Benza Károl 1 pfr., Czakó 20 kr., Egressy Benjamin 20 kr., Ellenbogen Adolf 20 kr., Erkel Ferencz 1 fr., Fáncsy Lajos 20 kr., Gózon 20 kr., Gönczy Sámuel, 1 fr., Hubenay Ferenc és neje 3 fr., Joób Zsigmond 1 fr., László és neje 5 fr., Laborfalvi Róza 3 fr., Lendvay Márton 5 fr., Lendvayné 5 fr., Schóbelné 5 fr., Szentpétery 5 fr., Szigligeti 5 fr., Szilágyi 1 fr., Telepi György 1 fr. Tisztelendő minden esetre nemzeti szinházunk tagjainál azon elismerés és méltánylat, mellyet elhunyt társuk érdemei iránt olly mértékben tanusitanak, minőt, az eddigi adakozást tekintve, a közönség adalékai nem igen közelitettek meg. – Továbbá Fáncsy Lajos ur ivén aláirtak: Haray Victor 20 kr., Fejér és neje 1 f. 20 kr., Radenits Ferencz 1 fr., Tóth 20 kr., Török Benjamin 20 kr. – Végül Krizbay D. Miklós ur ivén aláirtak: Kemény Zsig. b. 1 fr., Kullisseki Ján. 1 ft, Krizbay D. Mikl. és neje 1 fr., 20 kr., Nagy Ferencné, született Simon Julianna 1 fr., Pap Endre Szathmárból 1 fr., Sárospataky Pataki József 4O kr. – Mind ezen öszvegecskék befizetvék febr. 25. 1846.
Halálozás. A magyar irodalomnak jeles bajnoka Kis János, ki annak legterhesebb idejében, és küzdelem-teljes viszonyaiban is nyelvünk és nemzeti miveltségünk tetemes hasznára csüggedetlen lelki erővel munkálkodott, Sopronban, febr. 19-én, tisztes élte 76 évében jobb létre szenderült. Kit az életben maradó nemzedék emlékezetében áldás kisér sirjába, nem hiában élt! –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me