Lenfonó iskolák Morvában.

Full text search

Lenfonó iskolák Morvában.
Minap megismertettük az irlandi törekvéseket a lenipar ügyében, – most szomszédink, a morvák foglalják le figyelmünket. – Itt is erősen utána vannak a lenfonás javitása és terjesztésének. Igy egyéb kormányi és magános intézkedések között, hg Lichtenstein Károlnak ullersdorfi jószágában egy uj lenfonó iskola állitatott fel. A szükséges hely az urasági kastélyban jelöltetett ki, – a szükséges pénzöszvegek, miken fonó eszközök és lenvetések, mikből szegény fonó tanitványok segitessenek, az oktató fizettessék, az uradalmi pénztárból rendeltettek ki. Miszerint pedig a jó fonás az egész uradalomban minél előbb szétterjedjen, annak mind a 13 helységéből értelmes egyének választattak, kik a fonást megtanulván, majd otthon magok tanitsák. Mindegyik közülük az iskolából kiléptével kap egy tökélyes fonó készületet, miket helységébe haza vigyen, s velök ingyen oktatást adjon. – A tanulás ideje alatt, e tanitványok, a lenen kivül, naponkint 8 p.krt nyernek, élelmisegedelmül. – Továbbá
Klein testvérek, Wiesenberg uradalomnak tulajdonosai, hasonlag megtevének minden szükséges intézkedéseket, hogy Wiesenbergben szinte fonó-iskola állitassék fel.
Ime, hogyan fejlesztetik és gyámolitatik ott kün a gazdaság és ipar!
Távol van tőlünk, hogy széttekintve hazánkban, neheztelve lássuk az e részbeni élettelenséget; – de nem lehet még is nem ohajtanunk, hogy bár ébrednénk már magunk is, és vagy a gazdasági egyesület osztályai, vagy, a mi még legjobb, mindegyik a maga körében, lenditenének valamit.
Örsy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me