Nézzünk szét.

Full text search

Nézzünk szét.
Az iparos érdem is dicsőitetik már. Francziaországban Althen Jánosnak Avignon városa emlékoszlopot állít. Ő volt, ki hazájába bevitte a buzér termesztését, melly most az országnak 25,000,000 frankot hajt évenkint. – Ugyan hajthat e az ipecachuanna ennyi hasznot? Ha igen, ugy a B. P. H. némelly urainak szinte lehetend örökitő emléket állitani. Vagy tán nem is kell már? – Aztán találkoznának e városok hazánkban, mellyek a devalvatorok születését magoknak igényelnék mint ez Columbus és Virgil tekintetében történik?
Alig hihető. Az ,Allgemeines Anzeige-Blatt’-ban R. ur azt állitja, hogy a B. P. H. midőn a magyar műipar és kereskedés emeltyűiről szólott, ezek közé számitotta a következőt is: „vasutak, habár csak nehéz áldozatokkal volnának is megépithetők.” Ez annyira bölcs, korszerü nézet, miszerint alig hihető, hogy az idézett forrásban csakugyan föltalálható. R. urnak nagyon kell szeretnie a B. P. Hiradót, hogy illyeket fog rá.
Vukovár-fiumei vállalat vagy Száva-Kulpa-szabályozás? Graetzban is elismerik a vasut elsőbbségét. Az ,Allmeines Anzeige-Blatt’ megvallja: mikint a vasuton a szállitás gyorsabb leszen; mikint a száva-kulpai hajózás alacson vizállásnál, vagy téli fagyok mellett meg fog akadályoztatni. – Egyéb előnyöket is bevallhatni, mert hiszen a biztosság s a jutányosság szinte nem tagadhatók. – Ellenben azt állitja az idézett lap, miképen a Szávát és Kulpát hamarább és olcsóbban lehet szabályozni, mint a vasutat megépiteni. – A Hetilapban e nézet, ugy hisszük meg van czáfolva. De ám legyen ugy, mint mondatik, nem mondá-e a B. P. H. is, a német ref. szerint: mikint a vasut ohajtandó emeltyűje a kereskedésnek: „wenn sie auch nur mit schweren Opfern erzielt werden könnte!”
A közlekedés rendeződése. A mint pozsony-nagyszombati vasut megnyitása megigértetett, Streihammer József nyitrai fogadós azonnal kihirdette, hogy gyorskocsizást rendezend naponkint Nagy-Szombattól Nyitráig, innen pedig minden kedden Selmeczig. Igy rendeződik az utazás és szállitás lehetsége, gyorsasága és kényelme ott, hol a közlekedésnek egy ütere támad. – Vukovártól Fiumeig azonban kivétel fog e történni némelly oeconomistáink kedveért? Maj bizony!
A pesti műkedvelő társaságról, kissé tulzó méltánylással teszen jelentést a zágrábi Luna. Érdemes leszen ezt magyarul is tudatni – tréfaul. És minthogy nem reméljük, hogy X. ur az egyesületi mozgalmak rovatába azt fölvegye: tehát im adandjuk. „Ez egyesület a folyó hónapban (májusról van szó) már több sikerült előadásokat tartott a nemzeti szinházban – déli időben. – Ugyan éber figyelemmel kisérik zágrábban a magyar egyesületek eszközléseit. Dicsérjük eszöket! – Vagy hamiskodni akartak avval a – déli idővel! Ez esetben bizonyosan délután támadt, bennök a witz. Mert a szerémi hegyekben nem is terem ám a víz.
Uzsora. Poroszországban egy a mult századból átmaradott zálog-szabályzatnál fogva, 16%-et szabad a magány-zálogház-intézeteknek venni az első 6 hónapra. A zsidóság, melly e törvényes uzsorára készen vállalkozik, csak 6 hónapra kölcsönöz, és igy folyvást 16%-et szedhet, s előre vonja le kamatait, s igy történik, hogy ha a betevő, egy két nap mulva visszaveszi zálogát: kamata, illy rövid idő alatt, 500%-et is meghalad. – Mi csoda, ha a kölcsön intézetek illy vérszivólag vannak rendezve: ott a pauperizmus, proletariatus hatalmasan terjednek? És ez nálunk is igy van, bár nem törvényesen, de tényleg igen. Azért ohajtnók: volnának hatósági körből fennálló, de olcsó kölcsönházaink.
791A rigati kikötő elfövényesedett, beiszapult. Ez által száznál több hajó akadályoztaték a kikötőbe juthatni, s ezért több gyászlobogóval távozott is el. A kereskedőség nagyon károsodik. De az orosz kormány sietett a baj elháritása iránt intézkedni, mert itt birodalmának érdekei ugy kivánták, mig a szulinai torkolatot zátonyulni engedi, mert birodalmának érdekei a dunai forgalmat élénknek lenni nem kivánják. Az adriai tengeren pedig mig Triest óriásilag emelkedik, sőt emeltetik: Fiuménak nincs kikötője, s bár legujabban ki mondatott, hogy leendjen, nem tétetik semmi, hogy legyen.
Uj műmalom. Károlvároson május utolsó napjaiban kezdtek egy malmot átalakitani, ugy nevezett ,angol-amerikai műmalommá.’ A vállalkozó Saviuscheg András, karaioli jószágbirtokos. Vállalata bizonyosan ujabb jelensége azon már közzé váló meggyőződésnek, hogy gabnaüzletünket liszt-ipar élénkitheti vasuttalan körülményinkben leginkább.
Raktár-egylet. A prágai iparegyesületnek egyik szakosztálya alapszabályokkal foglalkodik egy részvényes társaság megalakitásához, melly a prágai asztalosok műveit fogja a közforgalomnak átadni. Nálunk már több városban állanak illy raktárak, s igen jó sikerrel. Hasonló hivatása van az Iparműtárnak, melly az Iparegyesület által tervezve már megis nyittatott.
Védegylet mellett. Schachovszky Ferencz szebeni keztyűs már ott is, hol eddig a védegyleti törekvések ellen polemiák harczoltanak, meri hirdetni, hogy ő keztyűit honi bőrökből késziti. – Mi szivesen üdvözöljük őt, – augustusi iparműkiállitásunkra is elvárjuk: de nagyon sajnálnók, ha külföldieskedő földijei között merészségeért meglakolna.
Örsy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me