Megyei dolgok.

Full text search

Megyei dolgok.
A pestmegyei dolgozóházról. Mint legközelebbi számunkban igértük, ezennel közöljük, miket Pestmegye rabdolgoztató intézetéről, Nyáry alispán urnak hivatalos jelentéséből tanultunk.
Megköttetvén Nagy József és Crettier Károl urakkal, kik a megye rabjainak munkáját kibérelték, a szerződés, s ez a megye által helybehagyatván: f. évi mart. 9-kén a munka meg is kezdetett, s ez által az intézetnek bevételei s kiadásai szinte megindultak. – Ezek a dologházi fölügyelőnek 813számadása szerint, mart. 9-től majus utolsó napjaig következőleg állottak:
Bevétel: a) martius 9-től kezdve 28 rab dolgozott 415 napot, s ezért fizettek a vállalkozók pengőben:
34 ftot35 krt.
b) aprilis hónapban dolgozott 98 rab 1883
napot, fizettetett ezért156 –55 –
c) majus hónapban dolgozott 118 rab 2374
1/2 napot, járt érte197 –52 1/2
Teszen az öszvs bevétel389 –22 1/2 kr.
Kiadás: martius hónapban kiadatott 25 rab tartására18 ft 36 – kr.
Aprilis hónapban 90 rab tartására79 – 3 24/40 –
Martius és aprilis hónapokban a dolgozó rabok
ruhájának mosásaért fizett.4 – 27 32/: –
Majus hónapban 110 rab tartásaért96 – 36 – –
Majus hónapban ruhamosásért5 – 38 16/. –
Majus hónapban 3 rabnak csizma és fehérruha
vétetett, – melly öszveg ezen három rab eddigi
keresményéből telt ki4 – 30 –
öszves kiadás209 – 18 32/40 –
Tehát három hónapi tapasztalát bizonyitá, hogy egy egy rabnak naponkint 1/4 font hussal és ahhoz szükséges főzelék; só, és zsirrali becsületes ellátása 6 váltó krnál többe nem került, – s e szerint naponkint fönmarad még minden rab keresetéből 6 1/6 kr. váltóban, melly a kenyér-részletek árába fog a rab kiszabadulása alkalmával eszközlendő számtétel következtében betudatni, mennyiben t. i. az az itélet végrehajtáskor be nem szedetett; ha pedig beszedetett volna, a kiszabadult rabnak nyugtatvány mellett kezéhez adatni. – E végett, miszerint a rab keresetet tökélyes nyilványban tartathassék. Jelentő alispár ur két könyvet vezettet, – egyet: mellybe a dolgozó rabok neve és napszáma, s az egész hónap folyama alatti keresete, – továbbá az élelmezésére forditott költség, s az ennek kivonása után fönmaradt öszveg beiratik, – s ezen bejegyzés naponkint az udvari kapitány által is aláiratik; – másikat, mellyben betürendben minden rabnak lapja van, s ebbe a hónaponkint fönmaradt öszveg olly végre jegyeztetik be, hogy ha a tiszta kereset egy pár hónap mulva jelentékenyebb öszvegre gyült, az illető rab nevére, gyümölcsözés végett, a takarékpénztárba tétethessék, – s ez mikint tartatik nyilvánoságban, maga a rab is, valamennyiszer kivánja, megtekinthesse.
Látszik a fölebbiekből, mikint a rab képes, munkája által megkeresni fogsága alatti élelmét, nagy részben ruházatát is, és képes egészségének fentartása tekintetéből, tisztaságra is költekezni a nélkül, hogy az adózó népnek legkisebb terhére is esnék, – sőt képes magának még egy két garast is megtakaritani, mellyel ha ismét a szabadságnak adaték vissza, pillanatnyi szükségeit fedezheti, vagy a dologházban betanult mesterségének szereit megveheti.
A közgyülés méltánylással értesült mind ezekről, s Nyáry urnak az eredményes eszközléseért köszönetet szavazott 814meg. Egyszersmind azonban némelly további teendőket is ajánlott a dologház körül; jelesűl
Megbizta Nyáry urat, hogy készitsen tervezetet olly rendészeti felügyelésről, melly a törvénynek és a szabadság jogainak tiszteletben tartása mellett, elejét vegye az imént kiszabadult rab ismételt visszaélésének. Továbbá
Megbizta Nyáry urat, hogy mihelyt a localitások ujabb rendezése férkezést engedend, ünnepeken és vasárnapokon délelőtt vallási és erkölcsi tanitásokban, – délután pedig az iparegyesület igazgató választmányának közremunkálása mellett, némelly technikai s természet-tudományi tudandókból oktatásokban részesitesse. Azután
Megbizta Nyáry urat, hogy a tömlöczöknek czélszerűbb elrendezése által a dologház számára még két nagy teremet nyerjen meg, mi végből a szükséges pénzöszvegek rendelkezése alá utalványoztattak.
Mint népjellemző nevezetességet följegyezzük még Nyáry urnak szóbeli előadásaiból: miképen a bebörtönözött sok magyar csikós, juhász s efféle pór ember, kikre nézve jelentő ur is, de kivált a vállalkozók nagyon tartottak attól, hogy őket majd lehetlen lesz a különféle technikus munkákba betanitani, 8–14 nap alatt olly jól beokultak, miszerint az valóban meglepő s jelentő, urat arra fakasztotta, hogy kimondaná, miképen meggyőződése szerint a magyar pórnép a hazának legügyesebb s életrevalóbb elemei közé tartozik. Ezenfelül loyalis nagy mértékben. A rábizott munkákat a dologházban, nem immel ámmal, nem ugy a hogy, hanem lelkiismeretes szorgalommal és vigyázattal teljesiti, – szeretettel dolgozik rajta; kárt nem csinál, s mindenekben pontosan engedelmeskedik ugyannyira, miképen a munkák megkezdése óta egyetlen egyszer sem volt szükség a fegyelem alkalmazására*. X.
A bot, vessző és korbács emberiséget aljasitó, nagyon csekély vagy semmi javitó erővel sem biró, a külső embert néha riasztó, de a belsőre korán sem ható kinzó szerek borzasztó emléke tünik fel emlékezetünkben, és csak szerencsét kivánunk szegény hazánkban, hogy már egyszer valahára a közép száazdok durvaságán a szelid emberiség diadalát ülni készül. A büntetésnek fenemlitett nemét bizonyosan nem a javitás és hasznavehetőségre képesités eszméje, hanem a romlott képzelő tehetség egy boldogtalan tévelyedés perczében gondolta ki, midőn az ész nem tekintett a status czéljára, nem az igazság komoly jellemére, nem az emberiségre, nem a szeméremre nem semmire. Isten, az emberiséget tiszteletben tartani rendelő Isten áldja azokat, kik a szerencsétlen eltévelyedettekben is méltányolják az emberiséget, s kik a hatóság nemes feladatát a haszna-vehetőségre való képesitésben, nem pedig az egyest is lealacsonyitó boszúállásban látják. A melly nemzetnek törvényei durvaság és kegyetlenség bélyegét viselik, annak nem lehet magának is durvának nem lennie. Ideje hogy kibontakozzunk öröklött véleménybetegségünkből, s intézkedéseinkben soha meg ne feledkezzünk, hogy a törvények szelidülésével az erkölcsök szelidülése mindig karöltve jár. Szerk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me