Visszaemlékezések a magyarországi gyapot-termesztésre.

Full text search

Visszaemlékezések a magyarországi gyapot-termesztésre.
II. Mióta e tárgyu első czikkeinket a Hetilap 43-dik számában közrebocsátók: a gazdasági egyesület közgyülést tartott, mellynek egyik kitüzött kérdése a hazánkban termeszthető iparnövényeket illette. A gyülést tehát meglátogattuk mi is. És megelégedésünkre szolgált hallanunk, miként a gyapottermesztés nem maradt érintetlenűl. Ploetz Adolf ur, mezőgazdasági irodalmunk egyik jelesebb férfia, támaszkodva régibb kisérletekre, ajánlatosnak és diszlettel igérkezőnek remélli a gyapot ültetést. Szavaiból a visszaemlékezésnek néhány adataira nyertünk utalást és sietünk ezeket a nyájas olvasóval közleni.
Id. Schedius Lajos, az ismeretek terjesztésének olly sokat fáradott bajnoka hazánkban, 1808-ban következőleg szólt folyóiratában: Vaterlaendische Blaetter, 403-ik lapon:
A gyapotnak Magyarországon termesztése körül régebben tett kisérletek között legjelentőbbek voltak azok, 848miket Nákó testvérek tevének. Ők, kik nagy kiterjedésü gyapotkereskedést üztek, mihelyt a Nagysz.miklósi uradalomnak birtokába jöttek 1782-ben, a tüstint következett 1783-ban Törökországnak gyapottermesztő vidékéről egy földmüvest hittak magokhoz, és gyapotot ültetének vele. Sok hold föld vétetett e czélra. S a dolog sikerült. A korábbi diók megértek tökélyesen és felpattogzottak. De mivel a diók nem egyszerre érnek, hanem csak, mint a dohány levelei egyik a másikután szedethetnek le: az őszi kora derek megrontották a későbbi bogácsokat. 1784-ben megint igy történt. Azt gondolták tehát szükségesnek a vállalkozók, hogy mint Macedoniának is sok vidékén történik, melegházba állitsák a még éretlen gyapotdiókat, mielőtt a dér megcsipné. Mert illy módon a diók egészen megérnek, noha gyapjok a napon érettnek nagyon utánna áll s magvaik egészen hasztalanok. Minthogy azonban a fában szükölködő, ottani vidéken a melegházak sokba kerültek volna, – mivel továbbá elegendő emberkéz sem volt ott jutányosan kapható, – s mivel végre a gyapot mázsája akkor 40 fton kelt csak: Nákóék fölhagytak a vállalattal. József császár mind a mellett aranyemlékpénzzel jutalmazta a kisérleteikért, s még későbben is, midőn jószágaikról a kir. adomány levelet kiváltották örököseik, abban a gyapottermesztési kisérletek érdemül emlitetnek meg, s a család czimerében ott áll a macedoni földmüves, mint a barázdákban jár és ültet.
Későbben, midőn a szárazföldi kereskedelmi zár a gyapot árát mázsánkint 550–600 ftra emelte, a temesi vidékeken ismét meginditatott a gyapottermesztés. Az értekező ur maga látott Temesvárott, Verseczen, Pancsován és sok helyeken igen szerencsés kisérleteket. Legérdekesbek voltak, miket Duka tábornok részint saját kertjében Temesvárott, részint Pancsován és Jarkováczon a német bánsági ezred által tétetett.
1811-ben, mint Schedius ur 1812-ben irta, megint legkedvezőbb sikerü kisérletek történtek gyapot-termesztéssel. Temesvárott a péterváradi kapu előtt a vár árokban ültettetett ki a gyapot-növény. Martius 1-én fából készült s földdel megtöltött ládákba, mintegy meleg ágyba vettetett el a mag. Heted napra ki kelt mind. Majus 8-án a szabadba lőnek kiültetve, a növények julius 12-én virágozni kezdettek. Julius végével a virágok elhullottak s a bogácsok kezdtek képződni. Augustus közepeig minden csemetén 40–50 dió volt a törzsön nagyok, mint galambtojás, másutt mint mogyoró. Amazok septembr végével megértek és magoktól pattogzottak föl. Emezek october végével értek meg. 400 magszem után 2 font és 8 lat gyapot, s 4 font 6 lat mag nyeretett. A magnak azonban alig ötödrésze volt jó és vetésnek való. A mag Natoliából, Macedoniából stb. vétetett. Natoliai és macedoniai kereskedők megtekinték az itteni gyapottermést s dicsérték annak fehérségét, finomságát és jóságát, sőt a natoliainak és macedoninak elébe tették. – A német bánsági ezredben ugyanazon évben 18 font gyapotot és 17 font magot szedtek. – A szerémi végvidéken pedig 8 font és 22 lat gyapot termett.
Vedres István, Szegedvárosának egykori mérnöke e munkájában: „A siványhomokság használtatása, Szegeden 1825” ezt irja:
„Én a pamuktermesztéssel 1811 és 1812-ben próbát tettem és pedig szerencsésen; – az a tapasztalásom benne, hogy ha septemberben jó melegek járnak, és nincs dér, 849abból bő termést lehet várni. Száz hold földet ajánlottam Vedresházán ingyen azoknak, kik a pamuttermesztésre magokat lekötelezték, s ha a mag, mellyet a felsőség e végre leküldött, az uton el nem romlott, és a következő 1813-iki árviz intézetimet füstbe nem hajtotta volna, talán eddig a pamuttermesztés itt is divatba mehetett volna.”
Ugy látszik, hogy a gyapot-termesztés physicuma hazánkban nem lehetlen. Valjon haszonnal is történhetik-e, azt itéljék meg a gazdák. E végből ide iktatjuk a triesti gyapotárukat majus végéről: Északamerikai gyapot mázsája 28–30 pft, surati 21–21 1/2 ft, makogyapot 30–34 ft, syriai 21 1/3–21 1/2 ft, ujogy-gyapot 25 ft, kirgazi 25–26 ft, cassabai 25–26 ft, smyrnai közöns. 23 1/2–24 ft, macedoniai 22–25 ft.
Mesterffy.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me