Chinávali kereskedés.

Full text search

Chinávali kereskedés.
Legujabb tudósitások szerint, Anglia bevitele a chinai öt kikötőbe – mellyek közül azonban csak Canton és Schanghai jelentékenyek – 3,566,318 font sterlingre, Anglia kivitele Chinából ellenben 5,785,117 font sterlingre rugott. A bevitel 400,000 font sterlinggel, a kivitel 1,320,000 font sterlinggel növekedett. (De ez adatok után nem szabad hinni, hogy Anglia kevesebbet vitt be Chinába, mint a mit kivitt – nem – mert ezen adatok az angol consulok jegyzeteiből származnak, s igy tehát csak a legalis bevitelt tanusitják, nem pedig az illegalist, melly mindig öt millio font sterlingre rughat). – – Az amerikai kereskedés Chinával hasonlólag nem kevéssel növekedett, mert a bevitel tett egy fél millió 1328font sterlinget, a kivitel közel 1 1/3 millió fontot (a különbség ezüsttel egyenlitetett ki, s a chinaiaktól angol tartozásaik egyrészi lefizetésére forditatott). – Frankhon a cantoni kereskedési mozgalomban csak legutoljára jelenik meg (tán csak még is a magyar előtt!!) és pedig a makaói portugalok, a német alföldiek, hanseatok, sőt svédek s dánok után következik. Bevitele Chinába csak 8318, kivitele pedig 93,010 piasterre rugott, és pedig 27,000 piasterrel kevesebbre, mint az elmult évben.
A föld rendkivüli olcsóságáról Texasban az Augsb. Allgem. Zeitung ez évi sept. 6-diki melléklapjában e következendő sorok olvashatók „tudja-e ön, hogy minő áron kapni földet Texasban? – Tudok 80,000 acre (1 acre = 1125 1/10 bécsi öl) jó földet, melly 200 mond: két száz rainai forinton (1 rainai forint =50 ezüst krczár) megszerezhető – másutt pedig ingyen kaphatni, csak valakinek szándéka legyen letelepedni. – Egy garasért már egy igen jó hold földet kaphatni. – Ki nadrágját eladja, érette egy kis herczegséget vehet, minden protectio vagy egyesületi oltalom nélkül. – Ön kérdezendi hogyan lehet ez? Megmondom. Az egyesült statusokban több a föld, mint a kéz, és a föld folytonosan szaporodik, uj szerződés, és az egyesült statusokhozi csatlakozás által. – „A bitang föld rendkivüli sokaságában (Raumer 1843. már 10001100 millió holdra tette – azóta Oregon szereztetett meg, most pedig ha nem is egész Mexico, de egy része, nevezetesen California valószinüleg az egyesült statusokhoz fog csatoltatni) és az emberek ép olly gyérségében rejlik a kulcs.” – Tehát csak Texasba atyafiak, kik a hazát elfelejthetitek, s a szabadság s jólét országát keresitek – mit azonban tömérdek fáradság, összetartás s óriási kitörés által itt is bizonyosan magatokévá tehettek.
Az amerikai egyesült statusokban e következendő telgraph-vonalok részint készen álnak, részint már is használatban vannak:
Washington–Baltimore40 angol mérföld
Baltimore–Philadelphia70 angol mérföld
Philadelphia–New–York88 angol mérföld
New York–New–Haven84 angol mérföld
New Haven–Hartford36 angol mérföld
Hartfortd–Springfield26 angol mérföld
Springfield–Boston98 angol mérföld
Albany–Rochester252 angol mérföld
öszvesen694 angol mérföld
Ide járul a New-York-Bostoni vonal, melly épen most készült el. Mihelyt a vonal Albanytól Buffalvig és New-Yorkig megépül, mi nem sokára megtörténik, Massachusets, Cunnectitut, New-York, New-Jersey, Pensilvania és Maryland status minden városa közvetlen összeköttetésben lészen, s nehány percz alatt egymástól tudósitást kaphatand Washingból a kormány székvárosából. Meg kell jegyezni, hogy Amerikában valamennyi telegraphvonalat privát társaságok épitettek. –
X. Y.
Takarék-pénztár. A Pestmegye pártfogása alatt álló hazai 1-ső takarékpénztár 1846-dik évi sept. hónapban történt pénzforgalma.
Úgymint: mult hó végével maradt készpénz 91877 ft 39 kr., 5 %–4% betételek s kölcsönöktől befizetett kamatok 1329128,138 ft 59 kr., visszafizetett tőkék 144061 ft 22 kr., öszvesen 364,078 ft. Kikölcsönöztetett 172,154 ft kifizetett 5%–4% betételek s ezektől járó kamatok 138,185 ft 1 kr., 310,339 forint 1 kr., marad kész pénz 53,738 59 kr.
A budai takarékpénztárt a napokban nyitották meg (halászváros főutcza Sieberház). 1200 forintnyi öszvegeket 5%-tel, nagyobbakat 4 1/2-tel kamatoztat. Kölcsön ad 6%-tes pénzt, arany, ezüst és drágaság-zálogra: statuspapirosra pedig és jó hitelben álló ipar- és kereskedés-vállalati részvényekre és Eszterházy sorsokra, és alapszabályaiban kifejezett módon kibocsátott váltókra, végre városi realitásokra 5 1/2 0/0-est. Hivatala nyitva van mind bemind kifizetésre minden nap, nevezetesen hétköznap 9 órától 1-ig, vasárnapokon és ünnepeken 9-től 12-ig.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me