Dohánytermesztés Cuba szigetén.

Full text search

Dohánytermesztés Cuba szigetén.
Legjobb dohánytermő hely e szigeten Vuelta Abajó, továbbá Havannától kezdve a szigetnek egész nyugoti része, szorosabb értelemben pedig Havannától huszórányira csak egy 20 órányi (leguas) négyszeg kerület. – Ott találhatnak a leghiresebb növények, a legjobbak a folyó lapályain; a nagyobbuló szükségekben pedig minden arra alkalmas földet használnak. Hogy a szükség a termést felülmulja az az oka, mivel csak a nagyobb gyárak képesek Vuelta Abajóból magukat ellátni; ezek, hogy hiröket fentarthassák, az ültetvényesekkel szoros ismeretségben vannak; ugy hogy az idegen kereskedőknek lehetetlen Guelta Abajóból dohányt kapni, ha csak a legroszabbal meg nem elégszenek. Az utolsó évekbeni termés 120,000 tánkra (ball) megyen, minden tánkot 120–140 fonttal számitva. 1844. a termés minémüségére s mennyiségére nézve nagyon rosz volt, az idén (1845) még rosszabb lesz. Rendszerint martiusban viszik vásárra s a vevők egyátalában veszik meg egyre másra különbség nélkül; gyárosok ellenben a dohány levelek nagysága s jósága szerint öt osztályra szakasztják, mellyek közül az elsőből a legjobb s legerősebb szivar lesz, az utolsó pedig csak tölteléknek használtatik. A sziget közepén s délkeleti partjain termő dohány kevesebb részre osztatik s nem is olly jó.
Az egész szigeti termés évenkint négyszáz ezer tánk, mellynek ára 7–8 millióra megyen, s a dohánytermesztéssel mintegy 60–70,000 ember foglalkozik; azonban a nagy dohányültetvények ritkák s 60–70 négernél nincs több bennek.
Cubában naponkint 5 millió szivart fogasztanak el, mellyből kicsinyre nagyra 5 darab szivar esik; évenkint tehát 1825 millió szivart, mellyre 228,125 tánk dohány megyen fel. E temérdek mennyiség összehasonlitva a termesztéssel s kivitellel nem hihetetlen, s mutatja a nagy szivarfogyasztást, mellyben kor- s nemkülönbség nélkül minden részesül. Vannak férfiak Havannában, kik 35–40 szivart füstölnek el naponkint.
A kivitel mintegy 100,000 tánk és 200 millió szivar, mellyből mintgy 160 millió szivar, 15,000 tánk dohány Vuelta Abajoba vitetik. Ezenkivül még sokat csempésznek is, s igy a fenemlitett szám Cubában alkalmasint kitelik. Az ültetvényesek a dohányt, miután megszáradt, ollyan vizzel, mellyben dohányt áztattak befecskendezik, azután 1507összepakolják s vásárra viszik. A gyárosok, hol csak lehet mindenkor két éves dohányból dolgoznak, s mikor felseritgetik a dohány levélét csak kevéssé nyirkitják meg, innen azt lehetne gondolni, hogy a havannai dohányból külföldön készitett szivarok a valódi havannai szivarokkal tökéletesen felérhetnek, mint főként a szivargyárosok állitják; valóban a Havannában s külföldön készült szivarok iránti előitélet olly nagy, hogy a pályázás a kettő közt igen kétesnek tetszik. Hibás vélemény, hogy a különböző szinezetet a páczolás okozná; a barnákat csak a spanyolok szivják, mit valóban más senki nem használhat. Árok mintegy következendő: az ugy nevezett közönségesnek ezere 10–15 dollár, de van olcsóbb is; a különös szinü szép s jól készült dohányokból való 20–22 dollár, a „király-szivar”, mi a legjobb dohányból való, s a kereskedésben a legbecsesebb, 26–30 dollár; árok azonban felmegyen 60–80 dollára is, sőt annyira is, ki hogy fizetni akarja; igen szép, néha aranyozott szélü ládácskákban tartatnak. A hires gyárok önkény szerint nevelik az árát. Megemlitendők az ugy nevezett vegerosok „parasztok”, miket az ültetvényeken készitnek s többnyire csak a gyárosoknak ajándékoztatnak. Hajdan meg is aranyozták; ezek a legszebb levelekből készültek.
A kiviendő dohány vámja egy tánkért, valamint 1000 szivarért 5 real.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me