A hidegviz hathatós gyógyszer a lépfene vagy pokolvar ellen.

Full text search

A hidegviz hathatós gyógyszer a lépfene vagy pokolvar ellen.
A mult év tavaszán egy gazda sertése rögtön megbetegedett, s minden használt házi orvosságok daczára kevés napok mulva megdöglött. Egy hétre, egy másik sertésen ugyan azon kórjelek mutatkoztak. A gazda egy baromorvoshoz folyamodván, attól néhány honmoeopathicus porocskát nyert használati utmutatással. Nem is volt sikeretlen a porok használata; mert alig kapott egy adagot a sertés, azonnal elgyengülve oldalt dőlt, lélekzete mindinkább sebesebb lőn, s nehány óra mulva élni megszünt. Megvizsgáltatván, a hasán – melly különben egészen vörös volt – néhány kékes foltok mutatkoztak, mellyek a lépfene vagy pokolvar kórismeretét megerősiték. A harmadik sertésen is hasonló kórjelek tünedezvén fel, azt már jobb orvos szerrel ohajtá gyógyitni a gazda; s valakitől azon tanácsot nyerte: hajtaná beteg sertését naponkint hideg vizbe, de ez nem levén teljesithető helybeli viszonyok miatt, naponkint huzamosb ideig öntözteté azt hideg kutvizzel. E bánásmódnak kivánt sikere lön, a sertés szemlátomást javult, jó étvágygyal evett, s csak nem egészen kigyógyultnak látszott. Harmadnapra azonban hasa és oldala különböző nagyságu veres kék foltokkal lön elboritva, keveset evett, járása tántorgó és lomha lett, egyszóval a lépfene minden kórjelei a legnagyobb mértékben mutatkoztak. A fent emlitett vizgyógymód naponkint kétszer ismételtetvén 8 nap alatt a foltok – egyet kivéve – elmultak, étvágy mutatkozott, s a sertés javult. A megmaradt folt naponkint gyakran locsoltatván hideg vizzel néhány nap mulva szinte elmult, leválván róla a vastag var. Igy hideg vizzel tökéletesen meggyógyult a sertés, a nélkül, hogy később is mutatkoztak volna a veszélyes kór jelei. –
De előre való vigyázat tekintetéből, kivált meleg napok alkalmával ismételték a hideg vizzel való locsolást, nehogy ismét uj kórjelek fejlődjenek ki. Különös gond forditatott arra is, hogy a sertések naponkint inni való, elegendő 1598mennyiségü fris vizet kapjanak; ez különösen nyáron igen ajánlható, mert ez által sok más betegség is el lesz háritva s kifejlése akadályozva.
E példa által buzditva több kis gazdák is, kiknek sertéseik a lépfene vagy pokolvar betegségbe estek – megkisértették azon veszélyes kór hidegvizzel gyógyitását a legkitünőbb sikerrel.
Czél- és korszerünek tartjuk tehát a vizet, mint a lépfene vagy pokolvar hathatós gyószerét a gazdaközönség figyelmébe ajánlani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me