A légszesz-világitás intézetek felállitása körüli rendszabályok Francziaországban.

Full text search

A légszesz-világitás intézetek felállitása körüli rendszabályok Francziaországban.
Egy f. évi jan. 27-kén kelt franczia királyi rendelet a légszeszkészitő intézetekre nézve köv. szabályokat foglalja magában:
a) A lecsepegetető mühelyek, a mellette levő épületek és kőszénraktárak éghetetlen anyagszerekből legyenek épitve, s szinte olly anyagszerrel fedve.
b) A fedél felső részén a gőz kimenetelére egy vagy több csövekkel vagy körtővel ellátott, nyilást kell hagyni, mellynek magasságát s keresztmetszetét a hatóság határozandja meg.
c) Légszesz-gyártásra semmiféle állati állományt nem szabad használni.
d) A szenet mikor a görebekből kivétetnek ki kell oltani.
e) A süritésre való készületek vagy szabadban, vagy szellős épületekben állitassanak fel, s a sürités földbe ásott csövekben eszközöltessék.
f) A légszesz tisztitására való készületek olly épületben állitassanak fel, melly fedele legfelső részén egy különös kémény által szellőztetik; e kémény magassága és keresztmetszete minden különös esetre meg lesz határozva.
A légszeszt nem szabad a görebekből a légszesz-mérőbe vezetni a nélkül, hogy a tisztitó-készületen át ne eresztessék.
g) A süritésre és tisztitásra való készületeknél, mint szinte azon épület belsejében és mellékén, mellyekben légszeszmérő van, a biztositási lámpákon kivül minden világitás tilos.
h) A hugyagos (ammoniakalisch) vizet és degetet (Theer), melly a lescepegtetésnél áll elő, ha tüstént el ne vezetteti, igen jól ezárt 4 köb-métre-nél többet magában nem foglaló csatornában kell tartani.
Ezen csatornák kőből vagy téglából, mellyek vizépitészeti ragasszal öszeillesztvék, épitessenek, ezen felül vizépitészeti vakolattal bevonassanak, és fedeles épület alatt legyenek.
i) A deget, hugyagos viz és mésztej, mint szinte a szilárd mész, mihelyt a tisztitó készületből kivétetnek, azonnal légmentesen elzárt edénybe vitessenek.
k) A vizi maradványt elpárologatni, s a degetet a hamulyukban és kemenczében elégetni csak akkor szabad, mikor annak következtiben kivül sem füstöt sem szagot nem terjeszt.
l) A légszeszmérők száma és misége minden intézetnél ollyaténkép legyen, hogy ha egyik hasznavehetetlen lett, a másik a hiányt pótolja; minden intézetben legalább 2 légszeszmérő kell hogy legyen.
m) A viztartók, mellyekbe a légszeszmérők mártatnak, jó vastagok legyenek; kőből vagy téglából vizépitészeti 1648ragaszszal épitessenek; ha fából késztetnek, kővel kirakott verembe tétessenek. Ha a kőfal a földszinén felül jön, kétszer olly vastag legyen mint a millyen magas. A légszeszmérők viztartóját egyenes földön korláttal kell körül venni.
n) A légszeszmérő harangja egy igazgató előkészület által olly helyzetben tartassék, hogy mozgás következtiben a függirányosságot sohasem változtathassa. Ezen felül ugy legyen készitve, hogy a nyomás a légszeszmérőben nagyobb legyen, mint a külső légnyomás; a légszeszmérőben a nyomást a higmérő (manometer) mutassa.
o) azon légszeszmérő, melly 10 köb-métre-nél tartalmasb, egészen elszigetelve legyen mind az intézet épületeitől, mind a szomszéd lakoktól; villámháritóval láttassék el, mellynek rudja legalább olly magas legyen, mint a légszeszmérő fél átmérője.
p) Mindenik épület, mellyben légszeszmérő van, felső részén szellőző nyilásokkal láttassék el, mivel a légszesz benn nem marad, ha valahol kimehet; az épületek körületén is több illy ablaktálával ellátott nyilás alkalmaztassék.
q) Minden légszeszmérő, melly épületben van, csővel láttassék el, melly által a felesleges légszesz az épület fedelén kibocsátatik; ha pedig a légszeszmérő szabadban van, a csöveket négy 1 vagy 2 centimeter átmérőjü nyilással pótolhatni, melly alsó szélén felül 8 vagy 10 centimeter-nyire egymástól egyenlő távolságban alkalmaztatik.
r) Pinczékben csak olly légszeszmérők alkalmaztathatnak, mellyek legfölebb 10 köb-métre tartalmuak, és a görebekkel összeköttetésben nem állnak. Ezen pinczék kizárólag légszeszmérők számára legyenek rendelve és kellőleg szellőztessenek két nyilás segedelmével, mellyek közül az első a pincze talaján, a másik a boltozat legmagasb részén legyen alkalmazva; az utóbbi nyilás felibe cső legyen illesztve, melly a ház tetején felül ér.
s) A légszeszmérő első megtöltése csak akkor történhetik meg, ha az egészségi rendőrség által megvizsgáltatván egészen jól zserkezettnek találtatott.
t) A hordozható összenyomott légszesztartók réz vagy vaslapok készitessenek, és kétszer olly erős nyomással próbáltassanak meg, mint a millyent a mindennapi használatnál ki kell állniok.
u) A légszeszt csak egészen tiszta állapotban lehet a fogyasztóknak adni. R.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me