1847.01.22. péntek, 111. sz.

Full text search

00971847.01.22. péntek, 111. sz.
Az üdvezült Nádort e hó 18-kán kisértük örök nyughelyére. Nagy emberek halálakor már elvontan is különös érzelmek sajognak a jobb keblekben, hát ha még polgári léted az üdvezültével rokon viszonyban állott! Hát ha polgári reményidet bimbózásban találta a kiszólitó halál ujja! Hát ha az üdvezült ravatalára terülő roppant históriai szemfedél egy nemzet jövendőjét is megérinti. Ő az áldott már kiszenvedett! a magyar alkotmányosság, a nemzetiség, e haza annyagi jólléte, e nemzetéltető három áldásnak nemtői teszik sirjára az érdemkoszorut. És mi hálakönyekkel áztatjuk a szentnek sirhantjait, és áldjuk emlékezetét életünknek minden napjaiban. Áldjuk emlékezetét, ki fölébredt nemzetiségünket a jóravaló egyszerü nép vityillóiból az országló székig vezeté, és áldjuk emlékezetét, ki lelke magasztosságában a pártokon felül állván, a nemzet embere volt; áldjuk emlékezetét ki a socialis erényekben keresvén nagyságot a magyar föld okszerü művelésére és magyar ipar gyámolitására nyujtja segédkezet.
De Isten az igazaknak véde és vigasztalója, szivünk reményének teljesedésében irt nyujta a sebre, mellyet e halál sujta a nemzet kebelén; és áldásával kezdi oszlatni a gondok boruját, mellyet e halál a hazafi homlokára gyüjte:
ISTVÁN
főherczeget nyertük addig is, mig a nádor választás a legközelebbi országgyülésen törvényesen véghez menend, az itt következő legfelsőbb rendelménynél fogva királyi helytartóul:
1362/62 sz. Főtisztelendő, Tisztelendő, Tekintetes és Nagyságos, Nagyságos és vitézlő, kedvelt hiveink! Minekutána az örökgondviselés megfejthetetlen végzése szintannyira szeretett, mint hűn tisztelt bátyánkat, fönséges cs. kir. örökös főherczeg Józsefet, Magyarország Nádorát s kir. Helytartónkat, és benne egyszersmind leghívebb barátunkat, Magyarországunk alkotmánya felett mindenkor éber gondossággal őrködő legbecsesb tanácsadónkat, s fölséges kormányunk gondjaiban átalában, különösen pedig azokban, mellyek kedves Magyarországunkra, s az ahhoz kapcsolt részekre vonatkoznak, legállhatatosban osztozó munkatársunkat, – szívünk sajgó fájdalmára e világból kiszólította; azon szilárd akart, mellyel kedves Magyarországunk javát s boldogságát mindenkor öregbíteni törekszünk, mit sem igényel pótoljuk s Tőlünk, minthogy e súlyos veszteséget legalkamatosb s atyai szándékunknak leggyorsabban megfelelő módon pótoljuk s ugyan azért, – miután a nádori és királyi helytartósági méltóság megürült, – addig is, mig a nádorválasztás a legközelebbi országgyülésen következni fog, – Magyarországban rendelendő kir. helytartónkról ideiglenesen gondoskodjunk.
Ehhezképest, fönséges cs. kir. örökös főherczeg Istvánt, kedves öcsénket, főnemlített, elfelejthetetlen bátyánknak nemcsak fiát, hanem – lelke s szivének már is kitüntetett dicső jelleméről itélve, – örök emlékezetü atyja magas erényeinek méltó örökösét is mind azon igazokkal, kiváltságokkal s előjogokkal, mellyekkel valaha Albert fenséges saxoniai herczeg, s annak példájára fentisztet dicsőült bátyánk mint k. helytartó birt, s igy Pest, Pilis és Zsolt t. e megyék főispányságával, s a jászok s kunok biróságával együtt kegyelmesen kineveztük, s kihirdettettük. Miről is hűségteket szűkséges tudomás, egyszersmind pedig a végett is értesitjük, hogy emlitett kedves öcsénknek fenséges cs. k. örökös főherczeg Istvánnak, e szerint ideiglenesen a legközelebbi országgyülés tartásaig Magyarországunkban k. helytartónkká lett kegyelmes kineveztetését, minden egyházi s világi törvényhatóságokkal tudatni s közhirül bocsátani siessetek. Kikhez egyébiránt cs. k. kegyelmünk és kegyelmességünkkel állandóan hajlandók maradunk. Kelt birodalmi fővárosunkban Bécsben, Austriában. Boldogasszonyhó 15-dik napján, az Ur 1847-dik esztendejében. Ferdinánd s. k. Gróf Apponyi György sk, Paziazzi Mihály s. k.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me