A biztositó társaságokról. (Figyelemgerjesztésül.)

Full text search

A biztositó társaságokról.
(Figyelemgerjesztésül.)
Az Augsburgi Allgemeineban valami bécsi az iránti ohajtását fejezi ki: bár az ausztriai kormány megengedné, hogy a külföldi biztositó társaságoknak, természetesen kellő vizsgálat után, a birodalomban is szabadjon munkálkodni. Okai körül belül ezek. A birodalomban jelenleg tűz- és viz veszély ellen biztositó társaság csak 5 van, egy Bécsben, egy Majlandban, három Triestben. Ezeknek ereje azonban nem elegendő. Fölvéve ugyan is, hogy öszves részvény tőkéjök 10,000,000 ftra megy: még ez nem nyujthat biztositékot 36,000,000 alattvaló vagyonának. S valóban Angliában 80, Francziaoországban több mint 30, a német szövetségben is nagyobb számu biztositó társaság létezik, mint 119az osztrák birodalomban, csak a tűzveszély ellenében. E kis wszám tehát, bár mi liberalis legyen is biztositásaiban, ha lételét nem akarja veszélyezni, nem győzi a sok igényt szolgálni. S van erre tényleges tanuság is. Csehországban, a reichenberg-vidéki iparosok engedelmért folyamodtak, magok között egy, a kölcsönösség elvére alapitott biztositó társaságot alakithatni, mivel a belföldi biztositó társaságoknál nagy gyártelepeikre nézve nem találhatnak elegendő födözetet; nemcsak, hanem restellik már az egymásközött concordatumokra lépett biztositó társaságok nyomasztó dij-föltételeit viselni. S épen ezen concordatumban fekszik az abnormis állapot, melly annál gyalázatosabbnak mutatkozik, mivel az nem más, mint néhány nagy részvénytársaságnak szövetsége a biztositatók öszvességének érdekei ellen.
Mind az, mit a véleményező a tűzelleni biztositó társaságokról mondott, szerinte teljesen s annál inkább alkalmaztató a vizveszély elleni biztositásra, minthogy ez kevésbé van kifejledve, mint amazok. A hajózási biztositás Ausztriának nagy folyam-közlkedési utai nemcsak a belforgalomnak szolgálna, hanem a nyugot s kelet közti öszveköttetést hathatósan előmozditaná. Hiszen sok szó és készület van Rajnának a fekete tengerreli egybekötéséről, – de ezen nagyszerü, még most csak bölcsejében levő közlekedési ut nem igen fog kellő mértékben alkalmazást, fejlődést nyerhetni, ha hoszu vonalán a tulajdon nem leszen biztositva a veszélyek ellen.
Mi hazánkban, védegyleti hajlaminknál, s meggyőződésinknél fogva nem vagyunk egy véleményen az értekezővel a részben, hogy mert még biztositási ügyeink kifejlődve vagy épen sehogy sincsenek, azért külföldi társaságok szolgálata évtessék igénybe. Hanem kötelességünknek tartottuk közönségünkkel is megismertetni értekezőnek nézeteit azon czélból, hogy ébredjen figyelmük e szükségünk iránt is, és igyekezzünk biztositó társaságokat állitani addig, mig nagyobb verseny nem teszi nehézzé e tárgybani önálló kezdéseinket, vagy haladásunkat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me