A postaügy Francziaországban.

Full text search

A postaügy Francziaországban.
A franczia posta 1830-ig csak azon helyeken tette le a leveleket, hol hivatalai voltak, s az egész vidék innen a hivatalból hordatta azokat haza. 1829-ben törvény hozatott, minek következtében köteles a posta minden levelet bár hová szóljon is, helybe vinni naponkint vagy legalább minden másodnap. Ez uj törvény 1830-ki apr. vétetett foganatba, minden posta-kerület járásokra osztatott s minden járás egy egy levélhordót kapott, ki járásának minden helységeit naponkint vagy minden másnap nap meglátogatja, leveleit kiviszi, a küldendőket pedig által veszi. E czélból minden helységben levélperzselyek tétettek ki legtöbbnyire a helységházánál, s a levelek itt hányatnak be, vagy magának a levélhordónak kézbesitetnek. – Hogy a levélhordó minden perzselyt meglátogatott e, azt következőleg ellenőrzik: minden perzselyben van egy bélyeg – a levélhordónál pedig van egy körczédula; tartozik e czédulájára minden helység bélyegét fölütni a levélhordó. Van továbbá nála egy datumbélyeg, s ezt kötelessége a minden perzselyben ot tlevő datum-lapra nyomni. Körczédulájára pontosan fölirja a kezéhez vett elviendő levelek számát. – A levélhordásnak e szolgálatáért minden levelért 2 sous-t számit föl a franczia posta, s ezen bért decime rural-nak nevezi. E bért megfizethetni 117a levél hordónak, midőn a levél kezébe adatik, vagy a posta hozzá számítja azt a vitelbérhez.
Illy módon naponkint növekszik azon helységek száma Francziaországban, miket a posta naponkint meglátogat, – legalább minden másodnapon pedig minden legtávolabb eső faluban vagy majorságban megfordul.
S hogy állnak ez intézkedésnek pénzügyi viszonyai? A vidéki levélhordás illy módon belekerül évenkint 3,500,000 frankba, – de az illy levélhordásnak már első 9 hónapjában 3,000,000-val megszaporodott a posta-jövedelem. – S e jövedelmet nem lehet másnak tulajdonitni, mint az uj kihodrásnak, mellynek kényelmei a posta használatát igen ajánlatossá tevék, s igy a postai levelezés szaporodását eredményezék. – 1829-ben a posta jövedelem 27,125,953 frank volt; 1830-ban 30,134,806 frankra emelkedett az; pedig a decime rural csak 935,655 frankot tett, – miből világos, hogy a vitelbérre eső többi fölösséget mi ok forrásozta. – Ide járul még, hogy a posta-igazgatóságnak csak tökélytelen ellenőrsége levén a decime rural beszedése körül: bevételei sokban csökkennek. T. i. ha bár nincsen az egyenesen postára föltett levelek hord-bére (decime rural) iránt semmi baj, mert ezekről a levélhordónak számolni kell: hanem nincsen mód abban, hogy a levélhordónak kézbesitett hordbér a postánál ellenőrzés alá vétethessék. Miután a levélhordó megkapta a hordbért, a levelet még is fizetés nélkül doghatja a posta perzselyébe. S az ekképen történő veszteséget a posta az egész hordbér egy negyedére számitja. E hordbér pedig az utolsó évben 2,600,000 frankra rugott.
Most, hogy a levelezés még jutányosabb legyen, a hordbér nem szedetík többé ez évnek kezdetétől. S ha bár a posta a hord-bérnek eltörlésénél veszteséget számit is, – remélik még is, hogy a levelezés szaporodása ki fogja pótolni a hordbér elmaradását. S annál inkább, mert a posta egy ujabb reformja e tekintetben nagyon sokkal igérkezik.
A postánál történő pénzutalványokra nézve ugyan is ez év kezdetétől, ötről kettőre szállitatott a procent. – A postai pénzutalványozás e jutányosabb dijazása azonnal növelendi a postának e czimü bevételeit. A bank-ügynek rosz rendezete melett bizonyosan a legtöbb fizetések a posta közben járása által fognak tétetni. Angliában is tizenkét annyira növekedett a posta-utalványozás öszvege, mióta e tekintetben a reform meghozatott. S a franczia posta sem azért vonakodott az utalványozás terjesztésétől, mintha veszteségtől félt volna mellette, hanem azért, mert, tartott tőle, hogy az utalványozások tömegszerü sokasága zavarba fogja hozni. Azonban könnyü e zavaroknak elejét venni. A nagyob butalások, t. i. mindig a nagyobb városoknban történnek kisebb helyekről, – a nagyobb városokban pedig a központáraknál nehézség nélkül tehetni e reszben rendeléseket.
Mind ez talán képes lesz nálunk is némileg formulálni segiteni azon kivánatokat, mig a postai rendezésre nézve különféle módon nyilvánkoznak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me