Fővárosi hirnök.

Full text search

Fővárosi hirnök.
A nőegyesület által a szegénységnek hetenkint 3szori meleg étel kiosztása f. hó 21-kén megkezdetett, s az 1-ső számmal ellátott jegyekre a leopoldvárosi mázsaháznál Zetz házban, a 2-dikra az evang. egyház udvarában, a 3-dikra a kerepesi uton levő czédula-háznál, és a 4-dikre szénapiaczon a reform. egyház udvarán 21-kén délben osztatott ki az étel, nevezetesen főtt ürühus kolompérral és árpakásával vegyitve. Az 1-ső helyen kaptak ételt 97-en, a 2-dikon 200-an, 3-dikon 162-en, 4-dikén 207-en ide nem számitva azokat, kiknek mind a mellett, hogy jegyök nem volt a mindenik helyen jelen volt nőegyesületi választmányi tagok magok költségére adattak ételt. Szemtanuk nem győzik eléggé magasztalni a felügyelés végett kiküldött hölgyek részvétét és buzgalmát. Az 1-ső sz. alatti udvarban 2 hely van kibérelve, egyik azon férfiak, másik azon nők számára, kiknek szállásuk nincs, mindkét hely rendesen fűttetik; e czélra Luczenbacher ur 10 ölfát ajándékozott a nőegyesületnek, a mészáros czéh pedig az élelmi szerekre 10 mázsa hust. Az emberiség baráti forró köszönetet mond e tetteért a nőegyesületnek. Az érdem némi méltányolhatása végett, ugy hisszük kedves dolgot teszünk olvasóinknak, ha megmondjuk, hogy a szegénység közti meleg étel kiosztást még az 1817-ki szük évben nagys. Derra szül Zettiry Mária asszonyság inditványozta s vitte ki, ki azóta mint választmányi tag, 6 év óta pedig mind másodelnök ernyedetlen buzgalommel működik az egyesület czéljai előmozditásán. A nagylelkü asszonyság nevét minden emberbarát áldással emlitendi. –
Azon szegények számára, kiket a város lát el kenyérrel, gr. Batthyány Lajos ő mlga 50 akó bort ajánlott, s a polgár mester urat az átvételre felszólitotta. – A vidéki szegénység tetemesen szaporodik Pesten, s mult héten 97 utasittatott vissza hazájába, mégis a harmadszori kenyérosztáskor 3007-en láttattak el kenyérrel, a nőegyesület részéről pedig, melly most a meleg étel mellett kenyeret is ad, 2400 tápláltatott.
A pesti takarékpénztár azonkivül, hogy természetes rendeltetésénél fogva folytonos jótéteményül alkalmat nyujt a szegény dolgozó néposztálynak verejtékkel szerzett filléreit megtakarithatni, még különben is mint jóltevő állott elő a nyomor és inség nehéz órájában. Ugyan is a szükölködők felsegéllésére Pest megyénél 1000, Pestvárosnál 700, Budánál pedig 300 pftot tett le kegyes adományképen. Mint füzi az isteni gondviselés a jótékonyságot össze!
Petőfi verseit, mellyekről hogy nem sokára egy kötetben megjelenendnek biztos a remény, szivesen várjuk. Mint halljuk nemcsak élvezetük szolgálandnak mint valódi 155gyöngyei a magyar szépirodalomnak, hanem kiállításra nézve a magyar sajtónak is ciszére válandnak.
Pest városa felmérése az illető mérnökök jelentése köveztében öt esztendő mulva lesz bevégezve, u. m. a külső telkek 3, a belsők 2 év mulva, és e felmérés kerül 20,000 pftba. Valjon nem lehete e illy munkákat többek közt fölosztva, például ötször annyi között, s ötször kevesebb idő alat befejezni? Mit mondanak a siker emberei?
Egy pesti nagykereskedő buzával, tengerivel, repczével terhelt hajója Téténynél a Dunába befagyván, ott egy épületet kibérlett s a hajóterhét bele hordatta. A buza földszint, tengeri 1-ső emeletben, repcze 2-dik emeletben volt; de minthogy az épület illy nagy teherre nem volt számitva a 2-dik emelet az 1-sőre lerogyott s evvel együtt mindkettő földszinre. Igy most a háromféle termény össze van vegyülve, most a válogatás nagyban megy, de az őszi és tavaszi repczét nem olly könnyü lesz külön választani. A lerogyásnál szerencsétlenség nem történt. Most a kereskedő kárpótlást a tulajdonos kártalanitást követel, mellyik kapja meg, – tirói itélet döntendi el.
Haladunk mindenben még a tolvajságban is. Egy tolvajtársaság olly nagy előmenelt tett a müvészet e nemében, hogy a hova betört, ott ismét szépen magara zárta az ajtót, hogy annál biztosabban működhessék; a társaság elnöke azonban az emlitett elővigyázat daczára is, midőn az Orczyházbeli kávésnál illy müvészi eljárást tartana, egyfősegédjével a rendőrség kezibe került.
A polg. kórházban f. hó 28-kán 622 beteg volt, kik közül 228 fizető 394 pedig ingyenes. A kórházban már több hely nincs beteg számára. – A városháznál fogva levő csavargók közül naponta több megbetedvén a földalatti börtönökben állitottak kórházat. Illy földalatti, rekedt levegőü cellában, hol egészséges ember is ki van a betegségnek téve, mint reménylhetni a beteg meggyógyulását, át nem láthatjuk; azonban reménylhetni, hogy a város a szegény tehetetlen betegek számára alkalmas helyeket fog kibérleni. –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me