Irodalom.

Full text search

Irodalom.
A magyar zsinagóga. Kiadja Löv Lipót főrabbi. Pápán 1847. Első füzet 88 l. ára 30 kr. pp.
Mióta a tudományok virágzásnak indultak, nem mutathatnak a történetek olly korszakot, melly azokat buzgóbban dajkálta volna minden specialitásaiban, mint korunk. Nyilvános bizonyságot tesz erről a tudományos könyveknek a tudományok érdekeihez és a tudni vágyók igényeihez mért szaporasága, elősegitése és kelendősége, melly kivált az idő óta, hogy a béke Europa kebelébe visszatért, szembetünővé lett. És ebben hazánk is nemesen vetélkedve kezdett pályát futni a külfölddel. De itt sem állapodott meg a tudománybeli miveltségre törekvés. Még a legkisebb fejtegetéseket, vizsgálódásokat, felvilágositásokat, jegyzéseket is homályban hagyni, feledékenységbe temetni, sajnos veszteségnek ismértetett, és hogy e morzsalékok se veszszenek el, számukra még magánosak körében is levéltárak és könyvtárak szereztettek, mellyek segedelmével azon kicsinyszerü de nyomos dolgozatok is folyvást összeszedegettetvén mind most közönségessé tétessenek, mind a jövő kor számára fentartassanak. A szép vegyitéknek közé tételére folyóirások kezdettek meg, mik a tudvágyat folytonosan ébresztgetvén, számtalanokat észrevételnül hasznos olvasásra édesgettek, és az aprólékoknak is menedéket szolgáltatván az elméket munkára, merésre, szabadabb szárnyra kelésre ébresztették, tanitgatták, és igy a tudományos miveltséget hatalmasan előmozditották. E hasznos folyóirások sorában tünik most fel a 268Magyar Zsinagóga, mellyet ezennel hazafiui érzelemmel üdvezlünk és tőle nemcsak a saját felekezete vallásosságának előbbvitelét, hanem mint egyik tüzetes czélzatát a magyarság terjesztését is bizton reményleni jogositva érezzük magunkat. A kiadó szerkesztő szándékának nemes voltáról és vállalkozásának érdeméről mind vallási, mint magyar hazafiusági szempontból szólhatni és pedig csak dicséreteset. Ama nem körünkbe tartozik: imezt méltánylani és honfitársaink kellő figyelmébe ajánlani kötelességünknek érezzük.
Tartalma ezen első füzetnek következő:
I. A pápai zsinagóga felszentelése. II. Felszólitás a szentirás magyar forditására. III. Joel forditása. IV. Egy izraelita atya igénytelen észrevételei a gyermekek hitbeli neveléséről. V. Néhány szó a magyar izraelita-nevelés körül. VI. A hon és királyéirt ima. Mind jeles dolgozatok.
Fogadja a derék, eddigi érdemei után is különösen tisztelt kiadó szerkesztő, kézszoritásunkat, kivánjuk hogy vállalatát a legvirágzóbb erkölcsi siker koszoruzza.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me