Nyilatkozat.

Full text search

Nyilatkozat.
Ifj. Szabó Pálnak a Hetilap 130-dik számában közlött vallomásait nehány bevezető- s nehány zárszóval kisértem. E szavak magán-keblemnek azon érzelméből eredtek, miszerint lehetetlen volt sajnálkozásomat megtagadnom az embertől, kinek e vallomásai annyit minden esetre mutatnak, hogy kedélyét a bünbánat szétzuzta, s hogy ha a könnyelmüség, gyarlóság, s férfiunál semmi esetre sem menthető jellem-gyengeség által vétekre hagyá is magát tántoritani; szive mélyében a gonosz akarat nem rögzött még meg. Hogy tehát ha vétkeért szigoru birálatot, kárhoztatást, büntetést érdemel is, a mint érdemel kétségtelenül, – s ha tehetségemben állna megbüntetném én is irgalmatlanul – még a birói szigoruság alkalmazásánál sem tagadhatnám meg tőle a szánakozást, annál kevesebbé tagadhatom ezt meg azon kivül mint ember, javulni akaró embertől.
Ez volt az érzelem, mellyből soraim eredtek, czélom pedig különösebben az vala, hogy élő példával, és a példák egyik iszonyubbikával figyelmeztessem ifjainkat, mennyire szükség, hogy a csáboknak, mellyekkel annyian olly korán és olly gyakran találkoznak, erős férfiui keblet szegezzenek ellene, mert a bűn utja annyira sikamlós, hogy a ki csak egy lépést tesz is rajta, elveszti uralmát önmaga fölött, s nem is gyanitja meddig fog ragadtatni.
Ez érzelem és e figyelmeztetés szorosan a magán-kedély köréhez tartozik, s mint embernek nincs okom azt szégyenleni. Illyennek kívánom az emlitett bevezető és zárszót mások által is vétetni. Azért irtam a soroknak nevemet alá, figyelmeztetni kivánván az olvasót, hogy e sorokban nem az Iparegyesület organuma szól, mert ennek csak a kárt szabad kárhoztatólag tekintenie, mellyet Szabó a hazának s közvetlen és különösen az egyesületi működésnek okozott, sőt még csak nem is a szerkesztő, hanem egyszerün Wargha István szól. De még mint illyen is, minden félreértések és balmagyarázat kikerülése végett világosan megjegyzem; mikint a legtávolabbról sem akartam bűnt menteni, mit ugyan szavaimból senki ki sem következtethet, és legtávolabbról sem vagyok azon véleményben, mintha Szabó ezen bűnbánatos vallomásai által már erkölcsileg rehabilitáltnak tekintethetnék; sőt meggyőződésem, hogy olly bűn után, millyen az övé, csak egy egész élet folytonosan szennytelen, s becsületes tettekben gazdag erénye rehabilitálhat, s azért ha könyörületességi hajlamról szólottam, szólottam először magán-személyemben, szólottam másodszor csak hajlamról, melly nem lenne idegen engesztelődni, ha tettek érdemében nyilatkoznék a bűnbánat, mellynek ömlengései férfias tettek nélkül mindig csak gyáva rajongás marad.
Wargha István.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me