Minta-műhelyekről.

Full text search

Minta-műhelyekről.
Ha jól emlékezem, az iparegyesület közleményeiben olvastam a kitűzött egyes czélok között azon szándéklatot is, hogy majd minta-műhelyeket is állitand. Bár tehetné, s pedig mi előbb!
Én német forrás után, s hogy gondolatokat ébreszszek, talán a szakértőket szóváltásra is birjam, közlök ezennel néhány eszmét a mit s mikint körül.
Négyféle mintaműhelyt volna tanácsos állitani. 1) Egyet rag-müvek (Papparbeiten). kosárfonás és más hasonló könnyü munkák számára, különösen a még nagyon is fiatal kezdőkre vonatkozva. 2) Mintász-műhelyet agyag- és gypsz-müvességhez. 3) Asztalos műhelyet, a fa-munkák megtanulására. 4) Erősz- (mechanicai) műhelyet, két oszlálylyal, az egyikben lakatos- és esztergás-munkák tanitatnának 494fa-, csont-, fém-anyagokkal; a másikban vinnyei (kovács) munkák kezeltetnének.
E műhelyekben meg kellene a növendékeket tanitani minden szerszámok ismeretére és használatára.
E műhelyekben föl kellene állitatnia a minták és mustra-dolgozatok egész sorának, azon számitással, hogy azok a szerszámok teljes alkalmazását, a haladásnak a könnyebbről nehezebbre menő lépcsőzetei szerint előtüntessék.
A növendékek e minták tanulására volnának szoritandók ugy, miszerint mig a minták megállapitott sorozata szerint az elsőbbeket tökélyesen nem tudják, addig a következő fokozat mintáihoz ne bocsáttassanak. – Ezt természetesen csak azonegy műhely mintáira kellvén érteni.
Miután valamelly növendék már műhelyének minden mintáin keresztül ment, akkor szabadságában állhat valamelly munkát, teljes kikészitésül kiválasztani. Evvel akár szüleinek ajándékot tehet, akár a műhely eladási raktárában megkisértheti készitménye kelendőségét.
Már 10–12 éves gyermekek is elfogadhatók volnának e műhelyekbe; mindenek előtt természetesen a könynyebb dolgozatu munkákhoz, például a rag-müvekhez állitatván. Ekkor nyernék az első mértani lát-tanitást (den ersten geometrischen Anschauungs-Unterricht) továbbá itt kezdenék a szabadkézi s vonalrajzolást. A legfontosabb mértani alakok s ezeknek sajátságai, mennyiben azok puszta látás után, bizonyitás nélkül fölfoghatók, itt lennének előmutatandók. –
11–14 éves korban a fa-munkák tanitathatnának már. A
14–16 évesek pedig az erőszeti műhelybe léphetnének át. –
Ennyi volna körül belől a „mit” kérdésre tett német javaslat. –
Elmondom a „mikint” körüli nézeteit is.
A műhelyek természetesen téres localitásokban lennének fölállitandók. A localitásokon tul aztán még csak a szerszámok első beszerzése volna szükséges. – A szerszámok jókarban tartását, megujitását, szaporitását magoknak, a műhelyeknek kellend már gondviselni. Fölállitatva e műhelyek, magokat kell eltartaniok, különben nincsenek helyesen vezetve.
Mert ha e műhelyek foglalkodtatása nem csupa játékká s kontárkodássá akar fajulni, bennök eladásra kell dolgozni.
S ha ez történik, akkor mestert, ki tanitson, szinte kaphatni, s pedig tisztelet-dij nélkül.
Vegyünk például asztalos műhelyet.
Vannak mesterek, kik csupán magok dolgoznak, legényeket nem tartanak. Illy mester beállitatik a mintaműhelybe. Ha élni akar, dolgoznia kell egész nap a műhelyben. Azért, hogy localéja ingyen van, idejének s fáradságának egy részét a növendékeknek oda szentelheti. A szerszámokat majd a fiatalok, kiket már kitanitott, fogják neki késziteni. Az anyagzat költségei a növendékek által tett kisebb befizetésekből kikerülhetnek. E szerint locáléja és szerszámai ingyen vannak, – ingyen vannak, minél szorgalmasabban tanitott, annál ügyesebb segédei, – s ha még szükség volna, neki lehet biztositani az eladandó készitmények árának bizonyos százalékját (procentjét). Meg lehetünk győződve, sokan fognának ez állomásra concurrálni. – Ha pedig 495illy mester nem találkoznék, meg lehet engedni valamelly városi mesternek, hogy a mintaműhelyben egy ügyes legényt tartson, a mester e legénynek némi kárpótlást ad a fiatalság tanitása körüli bajlakodásért, – de e helyett nem fizet a locáléért, mellyben nem a szerszámokért, mikkel e legénye dolgozik; a legény munkája egyébiránt darabszámra lehetne fizetendő az eladásból bejött pénzekből.
A növendéki dijak némi ösztönzésül is szolgálhatnának. Fizetne minden növendék, például, évenkint 10 ftot. S ha a műhelyben szorgalma által annyira vinné, miszerint műhelyének minden szerszámait jól s használhatólag elkészitette, akkor eltávoztakor egész betételét visszakaphatná, – különben abból semmit sem nyerne vissza. – A növendékek e dijai a szükséges anyagok beszerzésére forditatnának. –
Az első meginditásra tehát, mind a 4 műhelyt értve, elég fogna lenni 4–500 pft.
Eőry.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me