A németek Északamerikába költözése korlátoltatik.

Full text search

A németek Északamerikába költözése korlátoltatik.
Május elsején hirdettetett ki Bajorországban azon amerikai uj törvény, melly meghatározza, hogy mindenki, ki Északamerikába költözik, a hajó közép födözetén mennyi helyet vehet jogosan igénybe. Ugyan ezen időben valamennyi brémai hajósok szinte kinyilatkoztatták és hirlapok által kihirdették, hogy ők a törvénynek – melly beköltözési tilalommal egyre megy – következtében a kiköltözni szándékozók irányában kötelezettségüket nem teljesithetik. – Azonban csak azt fogja e törvény eszközleni, hogy ezután 1/3-al kevesebb német fog Északamerikába költözni, nem levén ezután szabad őket a hajókon drága pénzért összezsufolni és sajtolni mint a heringeket; azért az átköltözés fejenkint 140–160 e.ftba fog kerülni, vagy is még egyszer annyiba mint eddig; miáltal csakugyan kevesebb német is fog Északamerikába költözni.
A havrei és hamburgi hajósok ellenben kihirdették, hogy ők szerződéseiknek eleget teendnek.
Minden esetre a brémai hajósok nyilatkozatának rosz hatása leend a kivándorlókra, kik szegények (Bajorországban magában 2000 szállitási szerződés köttetett) ingó és ingatlan vagyonukat eladták.
E korlátolás után hihetőleg a kiköltözés nem Északamerikába, hanem Magyar- és Erdélyországba* vagy Oroszország déli tartományaiba fog irányoztatni. Már most is hallhatni, hogy Bajor- és Würtemberg országból egész csapat kivándorlók ülnek a dunai hajókra, s az ámerikai uj törvény ezek számát mindenesetre nevelni fogja.
Köszönjük szépen, Nem vagyunk rá érdemesek. P.
P.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me