Vegyes közlemények.

Full text search

Vegyes közlemények.
A soprony-bécsujhelyi vasut megnyittatott. A soprony-bécsujhelyi vasut aug. 20-án Szent-István király napján nyittatott meg. Reggeli 5 órakor a meghivottak, a pályaigazgatók és Rohonczy urak vezérlete alatt Bécsujhelyre mentek, hol a hatóság élén a polgármester fogadta őket, reggeliztek és bevárák a bécsieket, kik nem sokára szinte megérkeztek, köztük hg Esterházy, gr. Apponyi cancellár, Zarka és Beőthy kir. tanácsosok. Rövid, alig két percznyi szünet után ismét megharsant a kalauz kürtje, s a kilencz kocsiból álló vonat megindulván, Fraknóvár mellett elrobogván, a földesur s az utazó társaság nehány mozsár lövéssel köszöntetett a várból. Nagy-Martonnál a vonat megállt rövid időre, s az utasok megszemlélék a nagyszerü viaductot, melly husz ivből áll, mellyek mindegyike – 10 öl magas levén – egy egy templomhoz hasonlit. Nyolcz és fél órakor végre megérkeztek Sopronyba, hol is szünni nem akaró éljennel, zenével és örömmel, Martiny polgármester urtól pedig egy üdvözlő beszéddel fogadtattak. – A pálya másnap a közönségnek, is megnyittatott.
Minden, akár vaspálya – akár más közlekedési eszköz, nem csupán az általa közvetlenül érintett vidéké, hanem a civilisatióé, ennélfogva csak örülhetünk neki, örülhetünk annyival inkább e magyar vaspályának; örömünk 1109azonban nem tagadhatjuk, nagyobb lenne ha Sopronyt egy édes testvérrel is látnók vasut által összekötve.
Magyarországon, a mult országgyülés végével, – tehát nem egészen három év előtt – a posony-nagyszombathi- vasuton kivül más nem volt. Ime azóta a középponti társulattól Váczig 4, Szolnokig (sept. 1.) 12, tehát 16; a sopronyi pedig szinte 4–5; összesen ezek szerint 20 mérföldnyi vasut adatott át forgalomnak. Jövő évi novemberben a középponti vaspálya az osztrák északi vaspályával összekötve leend, s ekkor – ha addig a Czegléd, Kecskeméth stb. városoké legalább részben megnyitva nem lenne. – 50 mérföldnyi vasutunk lesz – az országgyülés, végétől számitott négy év alatt – a nagyszombathin kivül.
Iskolaügy. Marosvásárhelytt a reformatusok főtanodájában mult iskolai évben volt végzett diák 15, felsőbb tudományokat hallgató ifju 193, alsóbb osztálybeli növendék 564, öszvesen 772. – A r. katholikusok kir. középtanodájában hallgatott: költészetet 21, szónoklatot 23, felső nyelvészetet 34, középnyelvészetet 22, alsó nyelvészetet 40, öszvesen 140 ifju. – A Ferencziek elemi iskolája III-dik osztályában volt 40, II-ban 66, I-ben 111, öszvesen 223 növendék.
Temesváron az uj protestans iskola, mellyet a bánsági esperesség és a temesvári evang. egyház alapitott, f. e oct. 4-kén nyittatik meg. Első évben csak az 1-ső és 2=dik grammatica, jövő évben a 3-dik grammatica és syntaxis is – nagyobb pártolás következtiben a rhetorica is fog tanitatni. Ezen intézetben a realtudományok is fognak adatni, és kik csak ezeket akarják tanulni, a latin nyelv tanulására nem köteleztetnek.
Hegyalján, az Östr. Lloyd szerint, a szőlő-tulajdonosok kilátásai dús szüretre megsemmisültek. A juniusi tartós esőzés alatt az éjszak és délre hajló hegyoldalt anynyira megcsipé a dér, hogy a további szőlőmunkákat tüstént megszünteték. Csupán a hegytövekben maradtak a szemek épségben; azonban julius közepén ezeket is elverte a jég. – Egy idő óta a mult évi borok drágán fizettetnek; a gallicziai, lengyelországi borüzérek ideveték figyelmöket. Egy átalag (260 itcze) közönséges bor 24 ft., asztali bor 40–45 ft., finom aszu-bor 120–140ft. Az élelmi szerek ára napról napra lejebb száll, és ha a burgonya semmi romlást nem szenved, ugy itt a buza köblét 7–8 forinton is kaphatandjuk. Egy köböl gabonának jelenleg (a tudósitás folyó hó elejéről szól) 14–15 ft, az ára, kétszeresnek 11–12 árpának 7–8 v. ft.; a kukoricza és zab még mindig igen magas áron kel, az első igen gyér s 14 ft, a zab köble 14–15 ft. A széna-kaszálás még folyvást tart; a kevésbé jó fű, munkások hiánya s nagy munkabér miatt a nagyobb téreken nem is kaszálnak. Szarvasmarha és sertés veszt az árából, mert a szénabőségen felül még sok makk is terem. A marhus fontja nehány nap óta 10 v. kr.
Hadi s házi pénztár állása Abaujban, f. e. maj. 1-jén köv. volt: hadié, régi tartozás 16,800 ft, – maj. 1-sői kivetés 22,375 ft. 52 kr., – hadfogadásra 390 ft. 8 kr. Erre maj. 1-ig adott az adózó nép készpénzben 4212 ft. 52 krt., és a hadfogadási 390 ft. 8 krt. – szökött katonák elfogása dijaul bevétetett 144 fr. – a török háboru alatti fuvarozásokban eldöglött vonó marhák árába bevétetett 58 fr. 42 kr. – termesztményekben kiadatott 11106690 fr. 43 kr. – vontatásokért bevétetett 269 ft. 36. – adósok maradtak az adózók 27,300 fttal, de még erre beveendők a Gyulay-ezred átkelésekori kiadások. – A házi pénztár 2602 ft. 22 krból álló rabtartási követelésére két sz.biró beadott 9 ft. 36 krt: – a többi kinn maradt. –
Francziaországban a forgásban levő arany,ezüst s rézpénz 4 milliárd, 781 millió, 361,619 frankra megy. Mi lehet annak oka, hogy Francziaországban a forradalmi hosszas háboruk, a restauratio alatt a szövetségeseknek hadi költség fejében fizetett roppant summa után is illy töméntelen pénz lehet forgásban – a nyájas olvasó elmélyedésére bizzuk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me