POLITICAI ELEMZÉSE A DÉLAMAGYARHONI SZLÁV LÁZADÁSNAK.

Full text search

POLITICAI ELEMZÉSE A DÉLAMAGYARHONI SZLÁV LÁZADÁSNAK.
Az Allgemeine Oesterreichische Zeitung előbb Schsarzer, most Hübner által szerkesztett, de sokak hite szerint a Schwarzer minister organumának tekinthető lap, jul. 29-ről nagy figyelmet érdemlő s igen érdekes egy czikket hozott, a fentebbi czím alatt, mellyet olvasóinkkal alább közölni szükségesnek találjuk. Bizonyít ez legalább annyit, hogy Bécsben is kezdik immár felfogni a szláv mozgalmak közös irányát, s kezdik érteni, hogy az szintugy ellenséges Austriára nézve, mint mi reánk.
E felfogás, az austriai politica fordulását jelöli-e, vagy csak egy épszeműnek magános nézete marad-e? erre a következő napok fognak felelni. –
A czikk igy szól:
Míg a camarilla bazilisktojása Zágrábban kitöltés végett az úgynevezett hazánkfiak alá tétetett, mig e helyről, ugyanazon időben számtalan emissáriusok széledtek el az összes Slavoniába, a bácsi a bánáti határőrvidékekre, hogy a földet a lázadásra előkészítsék és képesítsék, addig Austriában és névszerint Bécsben, a democratia a régi Zopf s az april 24-kén ujon teremtett nemesség és pairség ellen, elhatározó csapást tőn, melly a császárnak Bécsbőli ezt követő elraboltatásával egyelőre a birodalom alapjait ingatta meg; azután a reactiót, a tartományokban általánosan nyilvánuló rokonszenv utján, a hir szerint személyesen sértett monarchia iránt, a május 36-ai törekvésekre bátorította.
E közben a főnemesség pártja lázas ingerültségbe hozta a cseheket is, s e nép nemzeti érzéseit nyilt gyűlöltséggé fokozta fel a németség ellen: következőleg az állodalom éjszaki részén a „hű” horvát nemzetet s határőrvidéket, a szabadelmű magyarság ellen állította sorompók közé.
Illy körülmények közt, ha más események és okok nem léteztek volna is, a szláv fajok Csehországban s a Kárpátok alján, rokonszenvre gyultak volna a Dráva, Száva és Duna melletti szlávok iránt, s összes eredetök, ugymint jelen hanyatlásuk fel leende idéztetve emlékezetökben. Mennyivel inkább kelle ennek történni ott, hol évek során át, egy éjszaki változatlan gondolat a pánslavismus eszméjét feltalálta, s vas következetességgel, nyiltan és titkon elterjesztette; s ott, hol a szláv népnek földje arany ekével táratott föl, s egy ujra felállítandó, nagy szláv birodalom eszméjére fogékonynyá tétetett.
Ki az annyira különböző s nyelv, vallás és szokások tekintetében, egymáshoz nem hasonló ivadékait Sláva anyának ismeri, tudja, mikép csak kevés évvel ezelőtt nyilt ellenségeskedésben voltak egymás közt.
Az eredeti s bigotteriáig orthodox romai catholicus horvát, ki határkörében semmi díszentert meg nem szenvedett, gyűlölte fajrokonát, a szerbet, s az óhitű illyrt; s igy a tót a csehet, a cseh a sarmatát, s mindnyájan öszvesen az oroszt
S íme az orosz aranynak s az orosz kül- s belföldi emissáriusoknak sikerűlt harmoniát és testvériséget idézni elő ezen ellenséges fajrokonok közt: egy hihetetlennek látszó, s mégis kevés év lefolyása alatt olly szerencsésen végrehajtott munka volt ez, mikép csak kevéssel ezelőtt láttuk, hogy a karoliviczi görög metropolita, egy catholicus horvát bánt igtatott hivatalába, s Prágában egy görög protapop görög szertartás szerint misét mondott catholicus egyházban.
Valóban ama csoda megtörtént, hogy a nép s fajszeretet legyőzte a vallási gyűlölséget, s minden szláv népnek egy nem sokára keletkező nagy éjszaki s délnémethoni szláv birodalomról álmodoztak. Sőt komolyan szó volt róla Zágrábban és Karlóviczon: minden vallási különbséget eltörölni, s minden délmagyarhoni szlávokat, egy szláv patriarcha alatt a görög egyházban egyesíteni.
Azonban, magok a szlávok vezetői, átlátták, mikép e tervök csak a loyalitás, a trón s dynastia iránti szinleges hűség és csatlakozás zászlója alatt leendének kivihetők. Ez okért engedék magokat az austriai udvari s nemességi párt által felhasználtatni, s úgy Csehországban a német Austria s annak népministeriuma ellen léptek föl, mig Horvátországban s a határőrvidéken ugyanazt tevék Magyarhonnak úgynevezett elpártolása s elbizakodása ellen.
Csehországban felmondatott az engedelmesség az austriai ministeriumnak; Horvátországban a magyarnak, – ott a császártól elpártolt nép ellen szónokoltak, – itt a királytól elpártolt egész kormány ellen: itt és ott a monarchia minden engedményei kényszeríttetnek, s azért semmiknek s nem létezőknek nyilvánították.
Austriának Németországgali egyesülését igyekeztek meghiúsitani, hogy így, még törvényes úton is, a német Austriából szláv austriát alkothassanak. Magyarhonban pedig, használva a régi Austriától mindig kiskorúságban tartott országnak pillanatnyi gyengeségét, hadi erővel s nyilt lázadással léptek sorompóba, hogy a szabadelmü magyar s német elemet kiirtván, a szláv hatalmat állisák helyébe.
Végre, hogy semmise hiányozzék, Magyarország s Austria közt viszálkodást s egyenetlenséget igyekeztek gerjeszteni, s e két országot, mellyek, csak egyet értve, s mindkét részrőli függetlenségöket nem akadályozó szövetségben lehetnek erősek, egymással összeveszíteni az által, hogy horvát és Tótországot a magyar állodalom-összességtől elszakasztani s Austriával egyesíteni akarták, minden figyelem nélkül arra, ha valljon Austria, vagy legalább az osztrákok eszélyesebb része, hajlandó-e a dalnok e veszélyes ajándokát elfogadni, vagy nem? – Igy minden láthatólag a legjobb útban volt, hogy az udvari párt érdekében, az absolutisticus trón helyreállittassék; valóságban pedig azért, hogy ugy Austriában, mint Magyarországban a szláv elem túlsúlya s uralkodása a fekete-sárga lobogó védő aegise alatt biztosittassék.
Az austriai nemességi pártnak szándoka, midőn a szláv népeket fellázította, világosan az volt, ezeknek vak s eddigelé pusztán szláv tevékenységét ugy használni, mikép a mesében a macska használtatott, hogy a sült gesztenyét a forró hamu alól kihúzza; ezen jó urak bölcsességökben feledték, hogy a csodáknak e században, még a szláv népekben is felébredhetett az önállóságrai sovárgás.
De a szlávok vezetői, kik nem csak szent Venczel és Libussa történetét tanulták, mint Palacky, hanem karddal is gondoltak bánni tudni mint Jellasich, nem akarták karmaikat (Krallen) elégetni a nélkül, hogy a gyümölcset is élvezzék. A mit ezen férfiak legtitkosabb szívredőikbe zártak, a mit Gay Lajos olly régen előkészített, s czél felé vezetett, az egy természetes sympatheticus összeköttetés útján ezer jelben és tettben nyilvánult, s nem sokára alárendeltebb vezetők ajkairól is, kik kevesebbé diplomaticusok lévén, mint főnökeik, szíveuik tulajdonképi vágyait roszabbúl is tudták titkolni, annyira, mikép a hűség s trónhozi csatlakozás ezer meg ezer erősitései daczára, mind monarchia, mind az egész uralkodó család azon meggyőződéshez jutott: mikép, a szláv lázadás Csehországban ugy, mint Horvátországban, a monarchia és dynastiájára nevét csak pajzsúl használta arra, hogy mögötte bűnös honárulási szándékait, egy független szláv birodalom alakítására elrejthesse.
Az udvari s nemes párt tehát, midőn a szláv elemet mint eszközt akarta használni, az ármányos szláv vezetőktől maga mint eszköz használtatott s rászedetett, a mi bizonyítja, mennyire ügyetlen e párt még cselszövényekben is, bár elébb ezek által uralkodott, mellyeknek szövéséből áll a régi diplomatia s politica egész mestersége.
Alig szükség fejtegetni, május 26-kának – e Bécsre nézve örök dicsőségű napnak – minő fontossága volt a szláv kérdés kibonyolodására. Ha a népügy máj. 26-án megbukott volna, akkor Prága és Karlovicz ágyuztatása is elmaradna, s a maj. 7-ki, s jun. 10-ki manifestumok is alig látandnak világot. De aztán mi történt volna? s valljon a dynastia a szláv özönvíz hullámain egy bárkát s egy Aratát hegyet talált volna-e, mellyen magának egy új tanyát üssön, e fölött még az avatlan sem lehet kétségben. Hol, mint a szláv fölkelésnél mozgalmak élén, dicsvágygyal teljes, de jellemtelen férfiak állanak, ott a historia jancsárok és praetoriánusokra elég példát kaphat. Erről egy szót se többet.
Keveset kell még mondanunk, hogy feladatunkat bevégezzük; de e kevés szón hosszú darab jövő függ. A trónok, nemzetiségek, s vallás védelmére, a tömegeket szólították, s a nép söpredékét izgatták föl. De aztán, ha a trónnak e védőkre szüksége nem leend, ha a szlávok nemzetiségét s vallását biztositja, le fogják-e velök a fegyvert tétethetni? lehetend-e azt a tömegek kezeiből kifacsarni, s a fellázadt oceánt puszta szavakkal lecsillapítni? De akarni fogják-e a fegyvert letenni, vagy pedig, most, miután a fátyol elesett, nem fognak-e nyiltan a szláv birodalom mellett, s monarchia ellen, mikép az Zágrábban s Pancsován kimondatott, sorompóba lépni? Milly kárpótlást leendnek képesek a néptömeg legalitásaért ajánlani, hogy azt csatára vezethessék? – Hm! én azt hiszem, hogy Rajasich patriarcha, a népnek a mennyei örömöket, a világi főnök pedig az ország kizsákmányolását igérendi, s akkor el fog a proletáriusok harcza a birtokosok ellen kezdetni. Ki leend a harczban győztes, a felett kétség nincsen, mert ez egyszersmind a servilismus és liberalismus csatája leend, miképen már ezt más helyen kifejtettük.
Azonban, az ultima ratio regum már fölemelte szavát; Prágában, Karloviczon, Verseczen mint Perleszen embervér áztatta a földet. – Mind e pontokban a szlávok kudarczot vallottak. De hogy e részben áttekinthető rajzot nyerjünk, s hogy még a legutóbbi időkben is kétértelmű politicáját az udvarnak megitélhessük, s abból következtetéseket hozhassunk, e czikk folytatásában tartjuk föl magunknak a további fejtegetést.
Végezetre még hangom egész hatalmával kiáltom az osztrákoknak és magyaroknak: Legyetek ébren és készen, mert ellenségeitek nem alszanak. Ugyanazon ellenség, ki a némettől Austriában a levegőt lélekzésre, a földet rakásra irigyli, nem más, mint az, a ki Magyarhonban a magyar s német fajt kiirtani, a szabadságot megsemmisítni, s a kancsuka kormányát behozni akaja. – Ezen ellenség hatalmas és ravasz palotákban és kolostorokban lakik, s mindent gyűlöl, a ki nem hisz az absolut monarchia s egyedűl üdvezítő hierarchia szükségessége és csalhatatlanságában.
J. W.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me