OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A’ hajdan erős, szép és hatalmas Olaszország még néhány hónap előtt bilincsbe verve, töredékekre szakadozva hevert a királyi, pápai s herczegi székek zsámolyánál. Szabadságát részint csak régi chroinikákból ismeré, részint kevés lelkesbjeinek sejtelmében élt, míg nemzeti egység után tilos volt vágyakodnia, és csak költői álomnak tartott ennek valásíthatása.
De IX-ik Pius politikai műveltséggel párosult emberszeretete, s a franczia februári mozgalmak’ ereje egészen megváltoztatá Olaszország’ életét. A szabadság’szava itt is felkölté a nemzetiség’ erejét, s míg egyes országokként a politicai önkény’ rendszerét mindinkább tágulni látók az alkotmányosság eszméi elől, – az olasz egység utáni törekvés mindinkább kivált a tartományi mozgalmakból. Ez végczélja Lobardvelenczének, s más idegen hatalmak alatt álló olasz népeknek.
A függetlenségi harcz legkeserübben Lombardvelencze s Austria közt foly; s a kivívott szabadságot Nápolyban fenyegeti a legfeketébb, már polgárvérrel is fertőztetett, reactionalis fondorság.
A sardiniai király, Károly Albert, Olaszország’ fejévé törekszik lenni; míg a pápa egy idő óta háttérbe vonult a véressé vált mozgalmak előt.
Az olasz egység’ eszméje egy monarcha’ személyében látszik megvalósulni akarni, s a csatlakozási hajlamot tolmácsló szavazatok közül a nagyobb rész Károly Albert felé hajlik. De nem csekély a köztársasági elem sem Olaszországban, s itt-ott kipattanó szikrái könnyen ujabb lángfolyammá válhatnak
Most Olaszországv sorsa nagyobb részt attól függ, miként dől el a lombardvelenczei harcz. Károly Albert győz-e, vagy az osztrák császár? Lecsendesitheti-e s mikép a nápolyi király felbőszitett népét? Valóban át van-e Károly Albert OlaszországV egységének nagyszerü eszméjétől hatva? Vagy pedig csak saját dynastiájának javára akarja kizsákmányolni a nemzetiség’ szent harczát? S minőleg fogják egyesitni akarni Olaszországot a már több helyt tanácskozásra gyült nemzeti képviselők?
Ezek főszálai az olasz mozgalmaknak, s ezeket mi tisztábban olvasóink elé állitani a napi események által lesz legerősb törekvésünk.
– Legujabban Bécsbe érkezett telepgraphi hír szerint Palmanuova jun. 25-kén d.e. 9 ór. magát megadta. –
Nápoly. Az „Epocca” szerint a nápolyi király’ seregei Calabriában megverettek, s Nuncianta tábornagy elfogatott, s Siciliába vitetett. A siciliak Reggionál partra szállottak, s Pronioval a város’ föladása iránt alkudoznak. A bécsi hirlap e hireket valószinüetleneknek tartja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me