TÁROGATÓ.

Full text search

27TÁROGATÓ.
Átalánosan beszélik, hogy Varasd a miéink által bevétetett a lakosság egyhangulag Magyaroszág iránt nyilatkozott.
– Újvidék tájékán egy derék fiatal bácskai, három kanizsai polgár társaságában, kilovagolt a viédk kémlésére. Alig haladt el a táborszemtől félórányi távolságra, midőn egy csárdánál mintegy 15 főből álló ellenséges rácz csaptara bukkant. A csapat vezére gúnyosan rájok kiált: ’nosza ide, magyar véreek, hadd küldjünk benneteket pokolra.” A magyar csapatka, felbőszítve e vad kihivás által kivont kardal s felhuzott sárkánynyal neki vágtat a nálánál sokkal nagyobb csapatnak, de a melly egy perczig sem állott helyt s tüskön bokron át most már csak sarkával fenvyegette őket. – Egy kis mutatvány a lázongó ráczok vitézségéről.
– Keszthelyen néhány nappal ezelőtt egy illyr emissariust fogtak el. Zalaegerszegen, hírszerint tizenhárom illy szerencse lovagot kerítettek kézre.
– Gay jellemzésére vonatkozó s már ismert adatokat az Alföldi hirlap zágrábi levelezője következővel gazdagítja: – Egy határszéli kereskedő, A.P. – mond a levelező – némi vétségért soká vizsgálat alatt volt, s büntetése sánczra küldetés lett. Az itélet vérehajtásának akadályozása végett, A. P. rokonai 1500 frttal Gayhoz fordultak; de ez nem volt elég a pióczának, ő még 500 frtot követelt. Miután ezt is megnyerte, kivitte, hogy az eddig Gospichban őriztetett. A. P. Zágrábba vitessék. Károlyvároson átutaztában Gay izgatására ismét letartóztatott, és Gay A. P. kiszabaditására még maig sem tett egy lépést sem, mert a 2000 frt még nem volt elég. „Most azonban Gay befolyását valószinüleg elveszti, mert a nagyravágyó Jelasich őt csak emelkedése és bánná lehetése eszköeül használta, de miután czélját elérte, örül, hogy Guytól megszabadulhat.
– A pesti prot. tanítók és azok nevében, Dr. Tavasi Lajos, az előbb két, most már egygyé lett magyar haza port. tanítóihoz lelkes, hosszas „Meghivót” intéz, egy Pesten f. é. jul. 20-ik s többi napjain tartandó közös és egyetemes tanítói tanácskozmányra, melly meghívó hely szüke miatt itt egész terjedelmébennem adathatván, arra az illetőket ez úton is figyelmeztetjük. A gyülekezet czélja „egy közös és nagyszerü és apróságos kivételeket s hitfelekezeti tekinteteket nem türhető tanulmány és tudomány-tervnek kidolgozása”, illetőleg a közoktatási ministeriumnak keze alá leendő kidolgozása. A gyülés helye egyelőre a pesti tanoda termei, s ha ezek szükek volnának, gondoskodva lesz más, tágasabb gyültermekről is; valamint lépsek fognak tétetni, hogy egyes polgárok s pesti családok találkozzanak, kik néhány napra szállást engedjenek az egybegyülendő tanitóknak.
– A „Meghivó” terjesztésére mindenki kéretik, hogy a gyülekezet minél számosb legyen; legkönnyebben fognak pedig jöhetni, azok kik úgy is aug. 1-jére követekűl fognának választatni az egyházkerületek részéről a ministeri értekezletekhez Pestre; valamint mind azok, kik a m. évben (1847) Sopronyban tartott köztanácskozmány határozataszerint, a Pesten 1848-ban tartandó III. e nemü gyülésre fognának jőni, melly gyülés ezennel a fennevezettbe beléolvasztatik Addig is örömmel fogadandják a nevezett pesti prot. tanítók és azok nevében Dr. Tavasi Ljos, az előleges bejelentéseket, örömmel a némelly tanácskozmányi tárgyaknak már előre beküldetését, örömmel és köszönettel az adományokat is, némelly e tekintetben leendő költségekre. – Pest, jun. 6. 1848.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me