Csongárd, julius 5-kén 1848.

Full text search

Csongárd, julius 5-kén 1848.
Nemzetőrseregünk, melly mintegy 1400 zámra megy, a legfeszültebb figyelemmel várja mindennap, a fellázadt alsó vidékek felé huzódásra szólitó parancsot, s bár nem örömest válnak meg csomókba gyűjtött gabonáikból, de a haza szeretetének ezt is feláldozni készek.
A legohajtottabb tárgyak egyik városunkra nézve tanacsunk minélelőbbi rendezése, mert ennek eddigi elhanyagolás is nagy akadályul szolgált a szellemibb fejlődésre. Városunk egyike azoknak, hogy a szabadságra törekvés szikrája rég időktül fogva meg volt, már ezeleőtt négy évvel a földesurával kötött örökváltsági szerződés által akart a szabad emberek közé soroztatni, és a szolgaságtul minden áron szabdulni – és midőn a cicsőn bevégzett országgyülés a magyarnép nyakáról levevé a jármat, Csongárdot a korszellem már nem találta készűletlenól a szabadság tiszta elfogadására; tanusitja ezt a martiusi napoktól kezdve mostanig magaviselete, mert midőn némelly helyeken a szabadság szabadossággá fajult, nélunk a szorgalom és munkásság kettőztetett meg.
Hogy a ministerium iránt teljes bizalommal vagyunk, onnét van, mert a ministerek mindegyikét ollyanoknak ösmeri a nép, kik mindig az ő jogai mellett vivtanak.
A legközelebb tartott népgyülés alkalmával, igen szép ajánlatok tétettek, a haza szülkségére forditandó pénz és gabona nemüekben; – noha ollyan is találkozott, először 1000 pengőt igért kölcsön adni, később 60 pengőt ajándékban, s végre mégis semmit sem adott, – itéljen felette a közvélemény. E. I.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me