Bukarestben julius 2-án.

Full text search

Bukarestben julius 2-án.
Bukarestben julius 2-án kiütött ellenforradalmat megelőző napon már a birokosok részéről – azon ürügy alatt, hogy a parasztok által javaik el fognak foglaltatni – megkisértetett a forradalom elleni reactio; a mellynél, a helyben szállásoló gyalogezred, Salamon vezérlete alatt, az ideiglenes kormányt megbuktatni szándékozott. Félreverettek a harangok, nagy néptömeg tolult a kormányépülethez, Salamont el akarván fogni; ő tüzet adatott a népre, 10–15 ember elesett, mire Salamon egy közel dombon fekvő katonalaktanyába vonult. Onnan parliamentirozott a tényleges kormánynyal, mellynek épületét az alatt körültorlaszolták. A metropolíta, néhány főnök kiséretében, a kaszárnyába ment, hogy ott egyházi befolyását közbejáróul használhassa.
Az egész város zajos állapotban volt; szerencsére késő estve megtörtént a kiegyenlítés, minélfogva Salamon ezredes benyutá lemondását, s kénytelen elhagyni Oláhországot, ez egy kis időre csendet idézett elő.
Mindjárt azon estve kiosztogattatott a birtokos osztály megnyugtatására a következő proclamatio:
„A nép nevében igazságot, testvériséget hirdet az ideiglenes kormány.
A birtokos uraknak:
Minthogy közületek sokan balul értelmezték vagy értették a kormány szózatát, annálfogva biztosítva legyetek, hogy a birokállapot legkevésbé sem fog illettetni mindaddig, míg a nemzeti gyülés összejövend, a kérdést tárgyalandja, s felette határozand’ . E zajos napon át senki sem gondolt a muszkák berohanására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me