Figyelmeztetés a magyar kamatos kincstár utalványok iránt.

Full text search

Figyelmeztetés a magyar kamatos kincstár utalványok iránt.
A magyar kamatos kincstár-utalványok (50 és 100 frtosok) forgásba kezdenek jői, s a szokatlanság miatt ittott némi habozás vehető észre, azoknak készpéz gyanánti elfogadása körül. Szükségesnek tartjuk a közönséget figyelmeztetni, hogy ezen utalványokat a közforgalomban mindenki a legkisebb kétkedés nélkül készpénz gyanánt nemcsak elfogadhatja, de sokkal nagyobb biztossággal s haszonnal fogadthatja el, mint a kamatlan bankjegyeket. – Mi egy bankjegy? pénz talán? korán sem, hanem váltólevél, kötelezvény annyi összeg pénzről, a mennyiről szól. Mi a kincstár-utalvány? szintugy kötelezvény annyi pénz öszvegről, a mennyire szól. – Mi tehát a különbség a kettő között? Két külöbség van: egyik az, hogy a bankjegyre kamat nem fizettetik; a kincstári utalvány pedig még kamatot is hoz. – Másik az, hogy a bankjegyre reá van irva, miszerint pénzre akár mikor beváltatik – szóval; – de azért be nem váltathatik, mert a bankban soha sincs s nem is lehet annyi ezüstpénz, mint a mennyi bankjegy van forgásban. – Különben haszontalan volna a bankjegy-kibocsátás; mert nem zaporitaná a pénzforgalmat. Van hypoethecával fedezve, valóságos értéket képvisel; s mint illyen a pénz helyét pótolja. – Ezen alapszik annak forgalombani hitele. – A kincstár-utalvánra ellenben nem az van ugyan irva, hogy akár mikor pénzűl beváltatik, hanem ki van tűzve a határidő (3–6–9–12 hónap), midőn bizonyosan beváltatik.
Tehát: sem a bankjegy, sem a kincstárutalvány nem pénz, hanem mindkettő pénzt képvisel.
Fedezve mindkettő van: csakhogy a kincstár-utalvány jobban van fedezve; mert a bécsi bankjegyekért csak a bécsi bank– egy magántársaság – áll jó; a kincstárutalványokért ellenben az ország kincstára minden vagyonával, minden jövedelmeivel.: tehát jót áll az ország maga. S ez mindenesetre csak nagyobb fedezet mint minővel bármelly magán társulat bir.
Ezenkivül a bankjegynek akár mikori pénzreváltása igértetik; – de nem teljesíttetik – nem teljesíttethetik, mert nem csak pénzre van fektetve, hanem egyébre is – váltólevelekre – státus kötelezvényekre stb; a magyar kincstárutalványok ellenben a kitűzött napon készpénzül bizonyosan beváltatnak; mert jövedelemre tehát kész pénzre vannak fektetve. – És végezetül:
A kincstár-utalványok mind ezeketn felül még kamatot is hoznak; a bankjegyek pedig nem hoznak.
Ennyi előny mellett valóságos kábaság volna az 50 vagy 100 frtos kamatos kincstár-utalványt többre nem becsülni, mint az 50 vagy 100 frtos kamatlan bankjegyet.
Sőt többre becsülhető ez magánál az ezüst péznél. Mert az ezüst pénz értéke nem nő érczeink köt, a kincstár utalványoké pedig nő, mert napról napra kamatot hajt.
Még egyet bővebb tájékozásul: az austriai birodalom kamatos kötelezvényei (metalliques) távolról sem olly jók, mint a magyar kincstár-utalványok; miért? mert amazoknak tőkéjét soha nem fizeti le a status, hanem csak 5% kamatot fizet tőlük. Ellenben a magyar kincstár-utalványoktól szintugy 5% kamat nem csak fizettetni igértetik, hanem félévre előre már le is fizetett valósággal; azonkivül a kitett röid határnapra (3–6–9–12 hónap alatt) még a tőke is visszafizettetik.
És mégis mi történik? Az austriai kormány leteszen a bécsi bankba 132,00,000 ollyan 5%-tes kötelezvényt, mellynek tőkéjét soha sem igérkezik megfizetni; s a bécsi bank ezt elegendő hypothecának veszi, hogy ezen alapon 132,000,000 banknótát kibocsásson: és a közönség ezt kész pénz gyanánt elfogadja, és okosan teszi, hogy elfogadja. S én kérdem: mit képvisel ezen 132,000,000 banknota? – azon 132,000,000 austriai status kötelezvényt képviseli, melly annak fedezeteül a bankba le van téve, mellyről kamat jár ugyan, de tőkéje soha sem ifzettetik ki. – a banknóta tehát, melly ezen kötelezvényeket képviseli annyival roszabb a képviselt kötelezvényeknél; mert ezek a banknak hoznak kamatot; amazok pedig annak, kinek kezén forognak nem hoznak kamatot. – És a banknótát mégis elfogadjuk!!
Gondolkozzék egy kissé a közönség, és lehetetlen lesz meg nem győződnie, hogy minden kigondolható papiros pénzek között nincs egy sem, mellyet annyi biztossággal s annyi haszonnal elfogadhatna készpénzül, mint a magyar kamatos kincstár-utalványok.
Panaszkodunk a pénz szüke felett. – Im itt vannak a kincstár utalványok a közforgalomban a pénz szükét enyhiteni. Bizon különös emberek volnánk mi magyarokul, ha panasz és sopánkodás között vonakodnánk használni azon eszközt, melly a pénz szükén segit. – Ha éhes vagy barátom! s jó kenyeret kapsz, ne sopánkodj, hanem egyél különben isten sem segithet rajtad.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me