Ada és Moholy.

Full text search

Ada és Moholy.
Ada és Moholy közel szomszéd helységek Bács vármegyének Torontállal határos szélén, az alibunari tavak mellett. A mostani szerb lázadásban e két helységnek is jutottak szerepek, mellyek azonban nem nyilt csatatéren, hanem csak otthon a helységben, házilag lőnek bevégezve akképen, hogy a moholyi lázadó ráczok egy része elvérzett, a magmaradt rész pedig megfutamodott.
Adai tudósitónk jul. 15–ei levelében részletesen leirja az igen érdekes összeütközést. – „Tegnap reggel, ugymond, Moholy helységéből két esküdt rémülve jött segítségért az adat nemzetőr–kapitányhoz, Karácson Sándorhoz: előadván siralmas állapotukat, miként a moholyi ráczok számszerint négyszer annyian, mint a többi összes lakosság, ezeket végképen kiirtani szándékoznak. Borzasztó fenyegetődzések között fegyverkeznek immár ezek ellen. Az adai kapitány azonnal megtevé a szükséges rendeletet, 80 puskást és 120 kaszást vezetvén a hely szinére a fölhivó csendes lakosság védelmére. Előbb azonban a dolgot szépszerével kivánta elintézin. Miért is a helység házánál tanyát ütött ráczokhoz nehány egyént küldött be alkudozások végett. Az alku szóval meg is köttetett. A moholyi ráczok készeknek nyilatkoztak fegyvereiket azonnal lerakni, s jegyzék mellett az adai kapitány felelősségére kézhez szolgáltatni, az alkudozás föltételeinek több pontjai irásban foglalva a magyar táborba lettek volna küldendők. Az egyesség teljesitéseül pedig mindkét részről több bizottmányi tagok küldettek a helység házához. Délutáni 1 óra tájban, midőn már a fegyverek a helység házában lerakattak, s a szerződés már az aláirásig elkészült, a helység házának ellenében lévő rácz pópa házából a kün ácsorgó magyar népre irányzott lövés történt, s csakhamar a helységháza cselédszobájából egy másik, a tanácsházban ülő pópa pedig egy kis pisztolyt zsebjéből kihuzván, azt egy adai esküdtre kisüté; de szerencsére elhibázta. – Alig történt ez azonnal a popa udvarából taraczkok durrogása hallatszik, ekkor a követeket bekisérő magyar őrvitézeik is fegyvert ragadtak és elkezdődött golyók zápora közt a csatázás. – Ezt hallván az adai és moholyi táborban álló vitézek lélekszakadva siettek a hely szinére, hogy ezen nemtelen csalfaságot megtorolják, – egész tömegek tüzeltek egyszerre, míg a ráczok fegyvereiket kilövöldözvén, a mellékes utczákba vonulni kezdettek, hogy újra tölthessenek; de a magyar sereg a csatatérre érkezvén, erre nekik időt nem engedett, hanem rendes lövöldözéseivel megritkitván a ráczokat, végre tökéletes szaladásra kényszerité ezeket, – ekkor a helységházát vették a mieink ostrom alá, a benlévő ráczok a már halomra rakott fegyverekkel kifelé, a magyarok pedig befelé tüzeltek, mig 3 óráig tartó szakadatlan tüzelés után, a benlevő ráczok mindannyian elvérezettek; – beveretvén az ajtók, a ház 4 szobáiban és konyhájában 47–en, a padláson 5–en, az udvaron 1, a kéményben pedig 2–en találtatván, ezeket a magyarok szinte lelődözték, – az istálóban 1, a csatatéren halva 2, ezeken kivül a közel levő udvarok–és kertekben tudtunkra 3–an maradtak.
Az elfutottak a Tiszán átköltöztek, hol, halljuk, többen már meghaltak, még többen pedig veszedelmes sebekben szenvednek. – Figyelemre méltó, hogy a magyarok közül egy sem esett halva. Innen is kitetszik, hogy a törvényes és igazságos ügyet az isten is védi, sebesitve is csak 3 van, egynek lába feje vágatott meg kaszával, egyik vastag czombján kapott lövést, melly szinte csekély, és egy a szerződést irásba foglaló magántnitó, ki a ráczokkal a szolbába szorult, s igy az adaiaktól rácznak nézetett, keze fejébe egy folyót kapott, de ez a csata után azonnal kivétetvén, sebje nem veszélyyes. – Az egész, kiszámított terv szerint készült, mert ugy látszik, a pópa lakában fölállitott taraczkok a végre lettek volna szolgálandók, hogy ezek által az adai ráczokat is, kikkel már régóta szövetségre léptek a moholyiak, a hely szinére csőditsék; de a terv elkészülte őta sokféle változások történvén meghiusult, mert az adai főszereplő bujtogatók a mozgó őrsereg óbecsei parancsnokának rendeletére befogattak, s a ráczok lefegyverkeztettek, mi miatt a kitüzött időben meg nem jelenhettek, a moholyi főbujtogató pedig a római sánczok parancsosztogató főnökétől 350 emberével a sánczokba rendeltetett, s igy fegyvere erejök tetemesen leolvasztatott.
– Ma ismét Moholyra átmenvén, a Tiszán túl lévő ráczokat bátorságos hazatérésre felszólítattuk, de közülök csak kettő bátorkodott átjönni, a többi csak onnan rimánkodik bocsánatért, mit meg is nyerének, – de használni nem merik. – Halljuk, hogy a körüllévő bánati helységek lakóit pártolásáért felkérték; de ezek nyiltan azt felelték: hogy a mint főztétek – úgy egyétek!
Ma délutáni 4 órakor azon hirt vettük, hogy külső tanyáinkat a moholyi kivert ráczokból alakult rabló csapat fosztogatja, – azonnal 30 őrvitézt a hely szinére kiküldöttünk, ezek 10 órakor megérkeztek s magokkal 25 foglyot és egy halálos sebbenlevőt hoztak; – holnap kihallgatjuk, s ha bünösöknek találtatnak katonai törvény alá bocsátjuk. Ennyit eddig is, míg alföldi csendes életünnek ismét örvendhetni szerencsések lehetünk s a testvériség áldott malasztait nyugodt kebellel élvezhetjük.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me