Zágrábi események.

Full text search

Zágrábi események.
Zágrábi események czime alatt lapunk 10-dik számában tudósitónk tollhibájából az állott, hogy az ottani gyülés 6 nap alatt befizeendő adót rovott volna a népre, ezt 6 hétre kérjük igazíttatni.
Egyébiránt az eseményeknek szótani fejlődése ez:
A zágrábi julius 4-kei gyülésben a quasi-financzminister Vraniczany azt adván elő, hogy csak 60,000 ft. van a horvátországi pénztárban, holott a hadsereg ellátására s más szükségek fedezésére havonkint legalább 200 ezer pft. kivántatitk, mellyet pedig 4 nap alatt kellene előteremteni; határoztatott: hogy a zágrábi és károlyvári tőkepénzesek szóllittassanak fel annyi összegnek kölcsön adására. Az inditvány Kukuljevich tevé. Jellesich pedig magaévá tevé.
A sóár leszállitása akkép értendő: hogy a tengeri sónak mmázsája 1 fr. 43 krral lesz olcsóbb, mint eddig volt. ezen sókérdés nagy vitákra szolgáltatott alkalmat, sokan saját érdeke kereséséről vádolák e részbeni intézkedésiért az illető quasi-ministert, és bizonyosan buknia kellett volna, ha a dictator egyszerüen ketté nem vágja a vitatkozást, fontosabb tárgyakra átmenetelt parancsolván.
A só-kérdést illetőleg, verőczei követ Lipovchich oda nyilatkozott, miszerint a magyar ministeerium Slavoniában kihirdette volna, hogy ezentul innen nem fog oda kősó szállíttatni* és azért szükséges, hogy a viédk minél nagyobb mennyiségü tengeri sóval lássa el magát, nehogy sóhiány esetére kénytelenek legyenek a slavonok a magyar ministerium karjaiba vetni magokat. Erre a jelenvoltak közül azonnal több tengermelléki kereskedők kijelenték hogy ők készek 60–80 ezer mázsa siciliai kemény sót Slavoniába szállítani, még pedig 2 forintal olcsóbban, mint a magyar sót ott kaphatni.
A magyar kősó mindenhová szállittatik ezentúl is, hogy békes fogatdtatáshoz van kilátás; de hogy só szállíttassék, s az érte bejött pénz a lázadók által lefoglaltassék, ez annyi volna, mint magunk ellen adni fegyvert ellenségünk kezébe. – A szerk.
Zágrábban, a ractionális párt emberei azon hirt terjesztik, minha Slavoniában magok a magyar urak izgatnák a népet a lázadásra, mert – ugymondják – most már a nép ablakától, ajtajától, lovától, ökrétől, kutya s macskájoktól is adót fizetend.
Midőn a julius 4-kén tartott zágrábi ülésben, a követek leveleket mutatának föl, miszerint Verőcze vármegye a magyarokhoz csatlakozott, a bán azonnal fölkéreték, hogy személyesen menjen a verőczei (szerintök lázadó) nép megzabolázására. A bán azt felelé: 40,000 emberem van ugyan s mindent, mi tőlem telik, megteszek, de pénzünk nincs. Erre azonnal aláirás nyittaték: Busán Hermán először irt alá 300 frt. Jellasich és Kulmer bárók egyenként 1000et, Hauslik püspök 2000et, igen rövid idő alatt 15000 fton felül volt aláirva. A hölgyek is házról házra járnak adakozásokat gyüjteni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me