OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Nápoly. A kir. seregek Cosenzába nyomultak, s az ideigl. kormány Catanzárába tette át magát. Sőt több hirlapok szerint a király el van határozva Calabria legyőzése után egyenes Siciliába menni rendet (!) csinálni. Igen szép jelent lesz, ha valahogy addig a génuai herczeg királyi széket alakít a szigeten s a „bombardatore”nak azt mondja – már késő.
A jul. 4-én tartott nápolyi országgyülésen a Prótai herczeg idítványt tevén, hogy a ministerek excellentiás uraknak ne hivassanak, s ő is ne herczegnek, hanem képviselőnek czímeztessék, – ezen nevezetes szavakkal indokolá indítványát: „mért én jobban szeretem azon czímet, mellyet a nép ád, mint mellyet a királytól nyerhetni.” Magában Nápoly városában mindinkább fölmerül a király által ez előtt rejtekben szított, s most nyiltan üzött reactionalis szellem. Az alkotmányos szabadság valósága eltűnik a nyers erő uralkodása elől, s az erkölcsi szabadság kiszorittatik a durva hatalom rettegtetései által. Igy például több katonatisztek egyesültek a szabadelvü sajtónak tettleges elnyomására és megbüntetésére, sőt az eégsz nemzeti gyülést nyilván legyilkolással fenyegetik, ha valahogy a király, hadsereg, vagy ministerek ellen mer valamit szólani.
Velenczének Szardiniához lett csatoltatását a volt velenczei ideiglenes kormány két tagja Paleocapa és Reali vitték meg hiröl Turinba.
Florencz. Julius 5-én első kisérletek tétettek az itteni villanyos telegraphon s reményleni lehet, hogy ez által Pisával s Livornóval nem sokára állandó közlekedés jő létre. –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me