Békesmegye. Gyoma, julius 19.

Full text search

Békesmegye. Gyoma, julius 19.
Ma egy hete indult egész Békésmegye nemzetőrsége Csanádmegye határaihoz. Szám szerint 5–6000. Örömmel irhatom, elegendő lelkesedéssel. A megelőzött napokban voltak furcsa combinatiók. Egyik mondta: ha mi védjük filléreinket csatában, miért nem jő közénk védeni ezreit s milliomait ez és ez? Ha mi megyünk 200-an 7,000 holért, miért nem jő ugyanyi vagytöbb katonával védeni sok ezer holdjait a gazdag birtokos? Én nem csodálom ezeket. A minden nemű teher alatt nyögött, s csak most szabadúlt rabszolga első viczkándozása, a lenyűgözött, s nyűgéből most bontakozó ész első kisérlete ez! Azonban e nép, e virága a magyar fajnak, ez erőteljes, de jó vezérlet után nyugton békén haladó nép, e szelíd, de most már önérző nép egészen elszokott volt a fegyvertől, csatától, sőt szivéből utálta azt is, ki fegyverre, csatára ösztönzé, mert ő fegyvert eddig nem sajátjaért, mivel nem birt, hanem másokért, méltatlanokért hordozott, ön költségén, s gyakran ön maga ellen. Becsületére legyen mondva, most lelkesedv e ragadja azt meg öregje, ifja, nagya, apraja. Csak becsülete4s és eszes vezéreket óhajtunk mi ezen népnek, és nem tartunk attól, mitől némelly kicsiny hitűek – a belháborútól! Csak azt óhajtjuk még, hogy a félbölcs tervezőktől, a blazirt, életúnt philosophoktól, a nyárspolgár tanácsadóktól mentse meg isten e nemes fajt!!
E hó 12-kén, tehát a nemzeti őrsereg kiindulását megelőzött napon fogattak el határunkon s hozattak halva, városunkba nemzetőreink által hires rabló Rózsa Sándornak két czimborája: Török Samu és Alföldi (?) nevűek. Két napja, vettük a hirt, hogy Szarvason szülő városában megadta magát amaz alkalommal üldözött, de el nem ejthetett fő czinkostársok Petrás János. Elitéltetését a nép nemzetőreinkkel egyetértve, rögtön kivánja, s a megyének átadni vonakodik. – Alföldünk állapota köz bátorság s rendőrség tekintetében szánandó volt, alkalmasint főkép a megyei biróság, de sok részben a nép fegyvertelensége, s e miatti félénksége következtében. És mi gyakran gondolkozánk, mi segithetne e bajon, melly olly nyomasztólag nehezkedett, s olly károsan hatott a gazdásaztra s baromtenyésztésre? Több példa mutatja, hogy a nemzetőrség leend ezen eszköz. Kivált ha a törvény ez iránt módosittatik. Mert ha nem kivánható is, hogy a nemzeti őrsereg rendőr-sereg legyen, de ez által bizonyos neme a lovagságnak, nemesb irányú s békés természetű, de azért a vagyon biztosítására elég hatalmas szellemi éberség s önbizalom képződik ki polgárainkban, mi párosulva némi testületi szellemmel, honunk és korunk ezen sajátságos lovagjait lefegyverzendi. Tehát nemzetőrség s független biróság.
A nép kedély-hangulata e megyében most elég csillapúlt. Az úrbéri viszonyokból keletkezett, sokaktól igen feketeéknek festett zavarok lecsöndesedtek. A nép várakozik, miként fog intézkedni a nemzetgyülés a folyamatban levő urbéri pürök, a még el nem különzött legelők s a regalék iránt. Félő, hogy ha a nép kivánatai, mellyek közt sok jogos és teljesithető van, ki nem elégittetnek, e nép ismét háborogni fog. Et kellene bármi áron, illy kétes és ingadozó helyzetében édes honunknak kikerülni. Az alföldi népben van a magyarság főereje, s ha ennek részvételét elvesztené nemzetünk, igen nagyot vesztene. Ezt leend igen nehéz eszközleni. E vidék népe némellyikének vágyai az úrbéri rendezés, vagy az 1836. előtti amabilis confusio állapotára szállnak vissza. Az bizonyos, hogy helyzetök amahhoz képest nyomasztó. – Ki fog itt bölcsen és jó tapintattal eljárni, ki oldja meg a bonyolódott csomót? Ki veszi el birtokosától azt, mit 12 év előtt még közös volt, s minek annyi év óta neve: saját? Ki teszi ismét közössé a sajátot? És miként sajáttá a kétes közöst? Ki fogja a historiai, a néhol század óta feledett, s most ismét bizgatni kezdett jögköveteléseket kielégítni? A birtokosság vagy volt jobbágyság javára dől-e ez el? Az aristocatia enyésztével-e? Mi jut a proletárságnak? Lesz-e ennek elszaporodása gátolására tekintet? Ezez ez órában megfejthetlen, de nagy figyelmet érdemlő, és a nép barátjának nevét nagy mértékben elfoglaló kérdések, mellyektől honunk jövője függ! – – A communisticus eszmék, mellyek a szabadság, első napjaiban egykét főben megfordúltak, de becsületére magyar vérünknek, sehol nem tetté váltak, s válni nem is készültek, egy időre-e vagy örökre? Elenyésztek. Itt ott tapasztalhatni jelét a birtokosabbak s proletárok közti feszültségnek. A különböző ajkuak közt semmi ellenkezés. – A nép értelmesbjei kezdik felfogni, mit nyert abban az összes haza, hogy nemzeti kormánya van, s azokból áll, kik évek óta elől harczoltak a szabadságért, a nép-szabadságért. Jobbjaink összhangzó czélja legyen e nevek iránt tiszteletet, s ez összetartást kivánó háborgós időkben engedelmességet szerezni a nép szivében, melly a forrdalom előtt alig mert, most hivatva érzi magát a felsőbbség tetteit birálni, gyakran önszabta mértékkel mérni. Most annyi az okoskodó, s az okoskodók köztt olly nagy és annyiféle a divergentia, hogy irány-adásra mulhatlan szükség van. Most a köz-szellem ébredtével minden műhely egy assemblée constituante, minden malom egy clubb, és minden terem, hol egykét nemzetőr bor mellett vigadni egybegyül, censeil executif-fá változott. Ezen bosszankodni nem lehet, sőt örülni kell, de néha tán nevetni is szabad. Magyarok istene! csak a népnek adj értelmes és becsületes vezérlőket!!! – I.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me