PEST, JUL. 29-kén 1848.

Full text search

PEST, JUL. 29-kén 1848.
Tény, hogy a birodalmi ministerium Frankfurtból a tartományi ministeriumnak Bécsben megparancsolta, hogy az asutriai hadak az austriai császári színeket tegyék le, s a német birodalmi színeket vegyék fel.
Tény, hogy a bécsi ministerium, a pártütésben levő horvátországi katonaság számára tőlünk ismételve pénzt követel.
Tény, hogy magát irányunkban a legellenségesebb lábre helyezi.
Tény, hogy a magyar képviselő ház trónbeszédrei válaszáért haragszik, s elég naív tud lenni, miszerint a magyar nemzettől azt kivánná, hogy hagyja saját hazáját veszni a tűzben, mellyet a megbukott camarilla esése közben, nemtelen boszúval a fejünkre gyujtott, s a bécsi alkotmányos ministerium folyvást szítogat – kivánná, mondom, hogy saját hazánkat veszni hagyjuk, s ne legyen semmi más gondunk, mint az ő fonák politicáját Olaszországban minden áron védeni.
Tény, hogy az elvesztett törvénytelen hatalom visszaszerzésének reactionalis szellemétől elvarázsoltatva: a magyar pénz és hadügyi ministeriumok visszaszerzésére irányozza minden áron törekvését, s ez többet nyom előtt, mint azon gondolat, hogy urának, császárjának önálló magyar koronája nem csorbítva, sem veszélyeztetve ne legyen.
Ezek tények.
E lapok mult számainak egyikében szerkesztő úr azt jósolá, hogy a bécsi urak a dolgot törésre viszik.
Mély fájdalommal mondom – ugy látszik – igaza van.
Vegyük fel természetes corollariumait e tényeknek.
Magyarországnak Austriától független önállása – mint jog – sem a martiusi napok uj szerzeménye; sarkalatos jogunk ez, melly az austriai házzal kötött első alapszerződésben már kiköttetett, első Ferdinánd óta 13 király esküje által szentesíttetett, sarkalatos törvények által biztosíttatott, s a nemzetnek olly kincsét teszi, mellynek biztosító levelét az utolsó magyar haldokló kezeiből lehetend csak kicsikarni, s az utolsó magyar halála ha meg volna irva a végzet könyvében; – még, hiszek istenben, messze van; s ha mégis meg volna irva, esküszöm nemzetem becsületére! Mellé van irva az is, hogy a temetkezés felett egy világ vérben áll.
Ezen önállásnál fogva, nemzetünk hadseregének mindig saját önálló nemzeti lábon kellett volna állani; annyival inkább kell most a lábra állíttatnia, midőn az asutriai hadsereg lenni megszünik, s német birodalmi hadsereggé változik.
Nekünk a német birodalomhoz semmi közünk, mint legfölebb hogy köthetünk s kötünk szövetséget, ha nekünk a feltételek tetszenek, mint kötünk a francziával, angollal, törökkel. – De parancsot Frankfurtból épen olly kevéssé fogadunk el, mint Párisból, Londonból, Konstatntinápolyból; szövetséget pedig ugy s azzal kötünk, a mint érdekünk hozza magával.
A második és harmadik tény corollariuma az, hogy a ki az ellenünki pártütést gyámolítja, az nekünk ellenségünk; s a ki nekünk edllenségünk, az szentségtelen kezekkel tépi el a köztünki szövetséget. Mi nem téptük, nem tépjük; de nemzetünk életével játszani nem hagyja – s ki széttépi, szálljon fejére a következés.
Ő felségének s a dynastiának el kell magát határoznia. Ő felsége önmaga ellen háborút nem viselhet. Nemzetünk sorsát a halogatás véletlenségeink ki nem tehetjük. – Olly időket élünk, mikor habozni nem lehet.
A negyedik tény corollariuma: hogy mi bizony hazánkat senki kedveért veszni nem hagyjuk, s a kinek barátságos érzettel ajánlott segedelmünk nem tetszik, annak szépen megköszönjük, hgoy annak terhétől felmentett.
Az utolsó tény corollariuma az, hogy mi alkuszunk, ha kell, a pokollal is; alkuszunk, ha épen kell, tisztán horvát alapon, még tán Jellasichcsal is, de a Magyarország önállását megnyirni akaró reactióval soha – és ezerszer soha.
Én mint minister esküt tettem le. Ezen eskü szerint – lelkem ismerete mondja – igy kell, csak igy szabad gondolkoznom. Ha ott, hol tárczám felett rendelkeznek, máskép gondolkoznának (amit egyáltalában nem hiszek): jó – akkor én természetesen nem leszek minister. De magyar polgár – az maradok.
Olly időket élünk, mikor a népek sorsa a népek keblében oldatik meg; azért én kimondom meggyőződésemet nyiltan a közvélemény előtt. Itt, ugy mint a szószéken. – Ez mind egy.
Mik hát a teendők?
Az olasz háborúra nézve, nyiltan kimondám a képviselő-ház előtt a ministerium politicáját, azon vonalig, mellyen túl én semmi esetben nem megyek. – És kimondám azt is, hogy nekem részemről e tekintetben az adressere nézve semmi kivánni valóm nincs. A ház határozott. Most azt mondom: ezen határozathoz következetesnek kell maradnia.
A katona állítási törvényben tehát ki kell mondani, hogy a kiállítandó katonaságból, általában az országbani hadseregünkből, mind addig, míg hazánk békéje tökéletesen biztosítva, s törvényeink szentsége megóva nem lesz, egy ember sem használtathatik másra, mint a koronáink elleni lázadás és pártütés elnyomására, a törvény szentségének megóvására, s a hazánkat megtámadó ellenség megtörésére.
Hogy az ujdon felállítandó hadsereg csak magyar lábra állíttíthatik az igen természetes. Hiszen ez a magyar nemzetnek mindekori jogszerű követelése vol, – s mikor a veszély körmön égett, nem is volt ellene kifogás. A magyar insurrectio mindig csak magyar zászló alatt állt, magyar parancs-szót ismert. Most az insurrectio beolvadt a katonáskodás általános kötelességébe, vagy is inkább, az insurrectio kötelessége mindenkire kiterjesztetett. – A következés természetes. Kivált most, midőn a birodalmi ministeriumban az austriai hadseregnek német birodalmi színekes s frankfurttóli függést parancsol.
Hanem a dolognak a már fenálló ezredeknéli eszközlése óvatosságot igényel, s figyelmet arra, hogy a hazánkban ellenség előtt álló hadsereg működésében, valamelly zavar vagy bonyolódás ne történjék. Erre midenek felett vigyázni kell. És azt gondolom, hogy a vezérelv kimondatván, a végrehajtásban a körülményekre ügyelve, s hol kell, időt engedve, minda két czélt lehet biztosítani.
Egy van még, mit e tekintetben, a nyilvánosság előtt említeni akarok. Mi ellenséggel természetesen csak ellenségesen bánhatunk: – de minden idegent nemcsak nem tartunk ellenségnek; sőt azon más nemzetbeli derék bajtársaink iránt, kik most is érettünk harczban állanak, a legőszintébb elismeréssel viseltetünk. A magyar nemzet hálátlan soha sem volt, soha sem leszen. A nemzet mondja ki, törvény által, hogy a kik dolgainkat új rendével magokat őszintén azonosítják, azokat testvérinknek tekintjük, kiket hajlamuk, vagyk örülményeik más hová vonzanak, azoknak rang- és javadalom-vesztés nélküli áthelyezésökről gondoskodandunk; kikre nézve ez nem volna eszközölhető, azoknak rangjokhoz mért javadalmaikat biztosítjuk; s kik derék vitézekként magokat a hazánkénti harczban kitüntetik, azoknak érdemeit különösen is megjutalmazi becsületbeli kötelességünknek ismerjük.
Azt gondolom, ezzel tartozunk, ezt tennünk kell.
A mi az austriai ministeriumnak pénz és hadügyeinkre sovárgását illeti, e részben erős meggyőződésem az, hogy inkább halál, mint e részben a legkisebb engedély. – Sőt miután nyiltan látjuk, a reactionalis törekvést, önállásunkat minden módon biztosítanunk kel.. – A kül hatalmakkali viszonyok végső analysisben, a nemzetek sorsa felett határoznak. Olly diplomatia, mellyet az irányunkban ellenséges austriai ministerium vezérel, a mi dolgainkat nem intézheti; külhatalmak iránti viszonyainkról, mellyekhez béke s háboru kötve van nem rendelkezhetik.
Mi nemzetünk minden viszonyairól felelősek vagyunk, királyunknak és nemzetünknek. Mi pedig bizony az austriai ministerium külpoliticájáról a magyar országgyülés iránt a felelősséget nem viselhetjük.
Segítsen e beajon a törvényhozás. – Segítsen annyival inkább, mert már most az asutriai ministerium külpoliticáját is abirodalmi ministeriuméhoz köteles alkalmazni. – Mi pedig ha Bécstől nem, bizony Frankfruttól sem függhetünk.
Én tehát a jelen törvényhozás feladataihoz számítom: akként intézkedni, hogy internationalis viszonyainkban a magyar érdekek felett saját követeink és ügyviselőink által őrködhessünk.
Végezetűl:
Az országgyülés küldöttsége Innsbrukcba megyen, megvinni ő felségének hűségünket s kérni Budára jövetelét.
Én azt gondolom, ez több mint kérelem, mellynek teljesítése kegyelemtől függ; ez olly kérelem, mellynek teljseítése törvényszerű jogainkhoz tartozik.
Istent hívom bizonyságúl, én azoknak sorába állok, kik ő felsége magyar királyi trónusának sérthetetlenségeért életöket készek feláldozni.
De a körülmények ollyanok, hogy ő felsége királyi székének sérthetlen megtarthatása végett, a király segedelmére, közremunkálására szükségünk van. – Más segedelmet nem kérünk, mint azt hogy köztünk legyen; hű népe felett Budáról uralkodjék. – Ennyit csak megkivánhatunk.
Innsbruckból nem lehet országolni. – Bécs Frankfurttól függ, – egy illy alárendelt trón nem lehet urunk királyunk hatalmának centruma.
Urunk királyunk csak Budán teljsen souverain.
Mi nem kaczérkodunk az austriai pénz- s hadügytárczákkal, de ha az austriai ministerium azt mondja, hogy ezekenek magyar tárczákkal egy kézben kell lenni, – nem kellene csodálkoznia, ha valakinek eszébe jutna, hogy tehát Budán, hogy magyar kézben legyen. – Mert magyarország legnagyobb urunk országai közt; a magar koronának még vannak jogai is; ott van Galliczia, ott Dalmatia, s mi tudnánk a visszacsatolásnak olly formáját, melly e nemzetiségeket, nemzetiségök s nemzeti kormányuk iránt, tökéletesen megnyugtatná, – és akkor talán a horvátok iránt is eszünkbe juthat nem az egység, hanem a szövetség alapjára lépi. – És leszen urunknak királyunknak két birodalma. Egyik, hol teljesen souverain s mellynek központja Buda; másik, mellyben Frankfurttól függ, s ennek központja Bécs. – Galliczia, Dalmatia nem tartozik, – soha nem is tartozott a német birodalomhoz; nincs érdekében ahhoz tartozni. Bécsnek ellenben érdekében áll, Bécsnek a birodalom egységéhez kell gravitálni.
Ime letevénk körrajzát urunk királyunk hatlma jövendője biztoságának; le az austriai ház kétféle rendeltetésének. – Nyiltan szólánk, mert királyok s népek végzete a épek keblében oldatik meg. – De adj isten, hogy hűségem szava fenn is megértessék.
A magyar nemzet királysági érzelmü. A magyar nemzetnek tehát Budán királyra van szüksége, joga van, hogy királya Budán legyen.
Hozza isten kürünkbe ő felségét.
De ő felségének a magyar királyi széket, maga s családja számára biztosítania kell. Jőjön és biztosítva lesz.
Ha ez nem történhetnék, én a legitimitas biztosítására még eg módot ismerek.
Eszembe jut, hogy ő felsége is volt ifjabb koronázott király még atyja életében. Ezen eset többször fordul elé historiánkban. – Miért ne most is? A magyar nemzet szereti ama kedves herczeget, Ferencz Józsefet, kire, születésénél fogva a trón magas hivatása vár, s fiok iránti szeretetben sem fenséges atyja, sem fenséges anyja bizonyosan nem akarnak hátrább állani e nemzetnél.
A magyarok istene hozza körünkbe urunkat, királyunkat. De ha ez nem is történhetnék, adjon nekünk ő felsége, királyi tekintélyének legkisebb csorbitása nélkül, adjon fenséges Ferencz Károly fő herczeg atyai szereteténél fogva hozandó áldozattal, Ferencz Józsefben Budára egy ifjabb királyt.
E nemzet mint győzhetlen óriás fogja őt védeni a poklok ellen is.
És az austriai ház jövendője biztosítva lesz.
De a magyar, Budán akarja tisztelni királyát. – Kossuth

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me