A Lenkei vezérlete alatti würtembergi huszárok.

Full text search

A Lenkei vezérlete alatti würtembergi huszárok.
A Lenkei vezérlete alatti würtembergi huszárok – irják N. Váradról az alföldi hírlapnak – 26-kán érkeztek bihar megyébe és Szalacson háltak s mondják a harczból mindenik arany érdempénzt szándékozik haza hozni, vagy pedig ott a hazáért dicsőséggel elvérzeni. (Mint tudva van, a hadügyministere derék fiak ügyének elitélését a csatamezőn leendő magokviseletétől függyesztette fel.)
Debreczenből jul. 28-kán reggeli 5 órakor indult ki Szolnok felé az önkénytesek 10-ik zászlóalja; a székelyek már N. Váradot meghaladták, s onnan kocsikon szállíttattak tovább, ezek egy része Szegedre, de más része szinte Szolnokra váratik, hol még a pesti uj önkénytesekkel fognak találkozni, s onnét gyütt indulandnak gőzösökön Szeged alá. A pestiek ma aug. 2-kán számosan rándulnak gőzkocsin Szolnokra, e seregek látására, köztök egy pár ujságiró is, ha velök nem mennek is, legalább leirják őket.
– Egy kolosvári polgártársunk Farczádi János, irja az Ellenőr, módját találta annak, mikép lehessen a czél távolságát az ágyúlövés körül, az ágyutöltés ideje alatt gyorsan és biztosan megmérni, még pedig úgy is, ha az ágyu az ellennek nem vizirányosan állittatik. A felfedező találmányával Pestre szándékozik.
– A közös hont fenyegető veszély elháritására – irja a Kol. Hiradó – Székvároson f. h. 22-kén egy székely származásu hazánkfia, Kálai nagy Ferencz, egy ügyvéd és más két gazdaságra kiképezett fiait ajánlotta föl önkénytesekül Doboka megye lelkes főispánja előtt. A három testvér szülőik előtt tevének esküt, a vérmezőről vissza nem térni, míg a hon szabad nem lesz. Az áldozatot bemutató ősz atya tüzhelyéről kiindultakor könyeket hullatott részint örömében, részint bujában, hogy maga s hon maradt két leánya mért nem ragadhatnak fegyvert, az ország gyalázatos ellenségei legyőzésére. A zédes anya e szókkal bocsátá ki karjai közől szeretett fiait: „Ugy lesztek székely apátoknak és a honnak méltó fiai, ha a haza elleneit legyőzitek.” Derék öreg, derék fiaiddal élj soká s érd meg nemzeted szabadság- és békenapját!
– Gallicziának Brzezan nevü városában tanyázó Coburg huszárok alezredesi 1-ső századának legénysége két jeleltje által, lelkesítve a honszeretet lángoló érzelmétől, azon kérését terjeszté alezredese elébe, hogy miután a magyar hon veszélytől van környezve, az ezredes úr a magyar ministeriumot kérje meg, hogy az leginkább igényli erejöket, hogy ekkép ők is szerencsések lehessenek a hon védelmében tettlegesen részt venni. – Éljen a derék első század legénysége!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me