FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Az alkotmán tervének vizsgálatával foglalkozó bizottmányokban sok vitára szolgált anyagul a 109-dik czikk, mellyben a katonai helyettesítés eltiltatik. Bonaparte Napoleon igen élesen kelt ki ez elv ellen; hosszú beszédéből közöljük főbb pontokat. – A helyettesítés eltiltása – szerinte – végsőleg az egész hadsereget meg fogja semmíteni. Hogy minden ember katonáskodjék, ki nem vihető, s nem is czélszerű, miért is a császárság ez elvet soha el nem fogadta. Ezt mai nap sem lehet meghonosítni. Csak egyetemes vész órájában köteles mindenki kivétel nélkül katonává lenni, mert ekkor mindenkinek erejére van szükség. A nyugott időkbeni katonáskodás kötelessége nagy teher a polgáron, s miután gyakorlatilag véve nem si szükség mindig fegyverben lenni, ez különös kivételeknek s egyoldalu kedvezéseknek szolgál alkalmúl. Szinte czéliránytalan, sőt a hadi sereget egészen tönkre teszi, ha a szolgálat 2–3 évre leszállíttatik, s hogy valaki jó katonává legyen, szükséges legalább 7–8 évig szolgálnia. Tizennyolcz–20 éves katonákkal Francziaország semmi tekintélyes hadi sereget nem lesz képes alakítni, s igaz az, mit Napoleon isv tartott, hogy a legjobb a koros katona. Nagy Fridrik győzelmes seregében mind koros katonák voltak, s ő a szolgálatiidőt egész élethosszig terjesztette ki. Igy van ez az angoloknál is, kik csaknem a legsilányabb népelemből ujonczozva, szorgos fegyelem és hosszu szolgálat által kitűnő katonákat nyernek a korosúló férfiakban. Végre, Napoleon Bonaparte, a katonai helyettesítést a polgári szabadság megszorításának tekinti. A köztársaság köteles mindenkinek élelmi módját könnyítni, s e törvény által nehezítené azoknak sorsát, kik benső vonzalomból akarva katonáskodni evvel egyszersmind saját boldogulásokat mozdítanák elő. Miért fosztanók meg a szegényeket azon évekénti 30 milliótól, mit nekik a gazdagabbak eddigelé a katonáskodás fejében fiezttek? sőt ez elvnek eltörlését a közadózási egyenlőség is követeli, mert a gazdag csak igy fog vagyonosságától ujabban fizetni. Véleménye szerint a helyetesítendőktől bizonyos adó összeget kellene venni, mellyből a szolgálatra legalkalmatosabb egyének jutalmaztatnának ösztönzésül a mitovábbi szolgálttételre. A helyetesítés eltörlését a bizottmányok alkalmasint visszavetendik, s valamint nem igen könyen remélhető, hogy Európában egyhamar csupa honvédelmi alapra fektetett katonasággal be lehessen érni: ugy tagani alig lehet, hogy ki benső vonazlomból, tiszta kedvtöltésből lép a seregbe, sokkal jobb, haszonvehetőbb katona leszen, mint ki kényszer, s törvény hatalma soroz be minden hivatás nélkül, sőt találn hivatás ellenére.
– Julius 24-kén marrast köztapsok közt elfoglalá elnöki székét a nemzeti gyülésben. S rövid, de velős beszéde után Cavaignac a mult napokban eltemetett Dornčs özvegyének 3000 frankot inditványozott, évi nyugpénz fejében, mit a gyülés közakarattal elfogadott.
– A franczia gyarmatokon s szigeteken aa rabszolgaság eltörlése alkalmával kitört, s néhol, mint Martiniqueban, véres lázadássá fajult kitörések az illető kormányok erélyes fellépte következtében mindenütt csillapúlni kezdenek, s junius 11-ről Gadeloupeból érkezett hírek szerint a csend teljesen helyreállott, s az elhagyott munkák lassanként ismét megkezdetnek.
A pénzügyi minister ujabb nyilvánításából nehány érdekesb pontok tudomására jutunk a külhatalmasságok irányában. igy a görög kölcsönből Francziaország részére esik 8 millió fr, mellyért ő állott jót. – A Belgium védelmére 1831-ben 32-ben s 33-ban tett kölcsön megy 15 millió fra. – 1812-ben Francziaország a szász királynak, ki akkoron egyszersmind varsói nagyherczeg volt, nagyobb kölcsönt adott, mellynek kifizetésével ma az orosz czár tartozik. – Spanyolország adós 80 millió franccal, mellynek lefizetéseért már Goudcheaux megszólítá Spanyolországot, de a mostani spanyol zavargások közt igen jó, ha csak a hátramaradt kamatok is kifizettetnek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me