Buda, aug. 1.

Full text search

Buda, aug. 1.
Ki a budai közéletet nem ismeri, különösnek fog talán tetszeni előtte, ha mondjuk, mikép a budai polgárság keblében titkos irigység lappang Pest iránt. S mi ezt igen természetesnek találjuk. Buda hasonló egy elfonnyadt öreghez, ki zajtalan csendben éli napjait, s szemeivel mindig csak a mult időkön függ; mert nevének historiai emléke azokban él; – Pest telivér ifjú, a czélerős izmokkal, ki még most kezd örülni az életnek, mert jelene szép, és öröme nagy, mert jövője még százszor szebb leend; – s nem ugy van-e mindennapi életben is, hogy a gyönge vének irigy szemmel szokták nézni a zerődús fiatalságot? Régente Buda volt hazánk fővárosa névben és hatalommal de a jelen, hajdani híréből sokat eltemetett, s korunkban Pest emelkedett fel helyére. Hanem azért, ha kimondatnék, hogy Magyarország fővárosa Pest, Buda nem kevésbé esnék kétségbe, mint kétségbe fog esni Bécs, ha nem dalolhatja többé: „Ist nur eine Kaiserstadt, ist nur ein Wien!” Emlékezni fognak olvasóink, hogy az utósó pozsonyi örszággyülésen, követeik által inditványoztatták a budaiak: iktattassék törvénybe, hogy Magyarország fővárosa Budapest. Ez inditvány a legtermészetesebb kifolyása volt, ím ez érintettük féltékenységnek. Pedig igy, a mint most állunk, hiába kötöttük össze a két nevet, hiába fűzzük egybe lánczhídunkkal a két várost: csakugyan, mint egy tréfás szójáték mondja, Buda Pesthez hatvanhat mérföld marad; s a kimerült öreg nem fog versenyezhetni a gazdag erejű ifjuval.
Csak egy tekintet a két városra meggyőz bennünket arról, mikép Pest mögött, Buda minden tekintetben végetlenül hátramaradt s egy más tekintet e város aligmultjára, ivlágossá teszi előttünk, hogy elsatnyulásának oka igen nagy részben a martius előtti kormány. Buda eddig – ugy szólván – Magyaroszág Bécse volt; itt székelt a bureaucratia, s a körüle tenyésző fojtó gőz megvesztegeté a levegőt, elnyomta az emelkedni akaró közszellemet, megfojtá születése perczében a gyermeket, ha sejté, hogy keresztneve „Reform” leend; szóval, az ő körében csak oáztalan Sahara terült, melly fölött a pangás szelleme uralkodott.
Budának nem szabad többé a réginek maradnia, – igy szólt közelebb mult városi közgyülésünkön a kaptiány, – nekünk martius óta uj életet kell élnünk. És szembe állitá egymással az ikervárost; felmutatá a roppant különbséget, melly a kettőnek anyagi ugy, mint szellemi élete között létezik, s ez összehasonlitásból ergo-úl húzá ki, hogy itt okvetlenül gyökeres átalakítás szükséges, annálfogva inditványoz egy választmányt, melly ezen város emelkedését ezsközlő módokról, s a szükséges reformok éltbeléptetésére szolgáló eszközökről minél rövidebb idő alatt egy alapos tervet készítsen, s azt a közönség birálata alá bocsássa. Az inditvány, miként érdemlé, egyhangu pártolásra talált ugy a tanács, mint a képviselők padain. Keller, Nerodoik nemtűl, Balassi, Mári, Felei tanácsnokok és Kecskeméti képviselő magyarúl szólaltak fel mellette; a közgyülés egyeteme pedig, egy szívvel lélekkel mondott áment szavaikra.
Midőn a 24 tagú választmány már megállapittatott, dr. Ziegler állott föl, s figyelmezteté a kinvezetteket, ne fledjék ki teendőik köréből az olly nagy fontosságu orvosi politzia rendezését sem, különösen gondjukba ajánlá egyebek közt, a kéjtanyák kölötti intézkedést. A kapitány itt saját hatóságkörét látván érdekeltetve, megemlíté a többféle módokat, mik által a kéjhölgyek kiirtását már igen sokszor megkisérté, de mindig sükertelenül, s úgy véli, e tekintetben a bajon dologház nélkül nem is segithetni. Mire Ziegler fölfejté, mikép ő koránsem arra czélzott, hogy a kéjleányokat ki kell pusztitani, mert ez által, azt hisz, több kárt, mint hasznot fognánk eszközleni; ő a nők ez osztályát olly malum necessariumnak tartja, mit mindenesetre meg kell szenvednünk, csak hogy kellő korlátok közt, és czélszerüen rendezve. – És mi Ziegler urnak e véleményét tökéletesen osztjuk, azon hozzáadással, mikép óhajtanók, hogy e nagy fontosságú kérdést a status törvényhozásilag döntené el, s e részbeni rendelkezéseit azon alapra fektetné, mint az „Europäische Geheimnisse eines Mediatisirten” czímű könyvben, igen helyesen lerakva van. – A választmány nehéz terhet, roppant feladatot vett vállaira; de ha azt becsületesen megfejtette, helyet érdemelt magának e város évkönyveiben.
A polgármester a choleraügyi bizottmány eljárásáról szólván jelenté a gyülésnek, mikép két katonatanya már kórházzá van alakitva, s több száz ágyneművel ellátva, ugy szintén gondoskodva van betegápolókról, s minden más szükségesekről; hogy azon esetre, ha a mostani kórház egészen megtelnék, rendelkezés tekintetében a város készületlenül ne találtassék.
A multkor emlitettük limitáló bizottmány is, mielőtt részletes tervvel lépne föl, adott már be előlegesen egy intézkedési tervet a húsra nézve. E szerint minden húsvágó köteles, város bélyegével jegyzett igaz mértéket tartani, s a fontot, 12 frt büntetés alatt, minden eddig szokott levonás nélkül adni; mire nézve ellenőrködésül, a vásárolók könnyebbségére nem a városháznál, hanem minden mészárszék előtt egy hiteles próbamérték fog fölállittatni. Szentiványi képviselő elemezvén (magyarul) a bizottmányi javaslat pontjait, azokat helyesli; kivánja egyszersmind, hogy ezt küldjük meg Pest városának is, fölszólitván őket, hogy neveznének keblökből egy hasonló állandó választmányt, melly árszabályzó működésében tegye magát kapcsoaltba a budaival, hogy igy eljárásaikban bizonyos öszhangzás legyen, ellenkező esetben a két hatóság egymástóli divergálása, könnyen zavarokra adhatván okot. Véleménye határozattá emeltetett. Egyszersmind, ugyancsak az ő indítványára át fognak írni Pest megyéhez, hogy ne vegye rosz néven, miszerint limitatioját tisztelettel ad acta tették; ők csak az 1848: 23. t. cz. 1. §-hoz ragaszkodnak, melly zerint a város, mint önálló törvényhatóság, közdolgait miden más törvényhatóságtól függetlenül, a köztörvény szerint igazgatja.
Ezek valának közelebbi közgyülésünk tárgyai. A tanácskozás folyama, mint illik, nyugalmas, a rend legkevésbbé háboritva nem volt. Talán csak bele szokunk lassanlassan a formákba. ez az uj szabadság ollyan, mint a félig forrt bor: egy kissé megbódul az ember feje tőle, hanem aztán ki kiviczkándoztuk magunkat, megint ollyan jók vagyunk, mint a falat kenyér.
Magyarul beszélt a fönebb nevezetteken kivül, Micsinyei főjegyző; tehát a tanácsból 4; a képviselők közől szinte 4.
Legyen szabad, mielőtt bevégeznők e sorokat, beszólnunk egy pillanatra Nerodolik tanácsnokhoz, ki német dictiója elébe jónak látta ouverture gyanánt oda függeszteni, mikép: bár mostanában – úgymond – divatba kezd jőni, hogy többen, tetszéshajhászás-, vagy népszerüség-vadászatból magyarul beszélnek: ő azért németül fog orálni. Ám tessék, ha a Magistratsrath urnak kedve úgy tartja; de engedje meg nekünk, hogy becses forditott-logicájából szőtt köpönyegét, vizbe mártva terítsük vissza nyakába. Budán az igen nagy többség német. Ez tény. S kérdjük: az hajhászsza-e itt a tetszést, ki eme nagy többséggel szemben, nem az ő nyelvöket beszéli; s valljon abban áll ama keresett népszerüség, hogy a magyarul szólóra, a szűr alól morog a majoritás. – De hiszen mit magyarázgatjuk mi ezt tanácsnok úrnak, ő csak kötődni akart mi velünk; azért, hogy az egésznek mielőbb vége legyen, tegye mellére kezét, és mondja háromszor: mea culpa, mea maxima culpa! –

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me