ANGLIA és IRLAND.

Full text search

ANGLIA és IRLAND.
London juilius 28. A tegnap közlött irlandi hírek csakugyan nem valósultak, azaz eddig még nem valósultak, mert a mint a dolgok állanak, mi tegnap csak valószínü volt, ma már való lehet. A belügyminister bejelnté a tengapi ülésnek, miszerint már nyomára jött azon egyénnek, ki a telegraphphal csupán börze-speculatióból élt vissza.
C. Napier hajóhada megérkezett az irlandi kikötőben; a dublini orangisták (kormánypártiak) fegyverrel láttatnak el, a katonaság a déli és nyugoti vidékekre szállíttatik, az eddig bebörtönözött politicai foglyok szorosb őrizet alatt tartatnak, minden kivülrőli közlekedés megtiltatván nekik. Eddig t.i. a Felon és National legmérgesb czikkei a börtönben irattak. Szóval ak ormány legszigorubb eszközöket használja. A fővárosban tehát a csend nehezen fog megzavartatni; a déli és nyugoti megyékben azonban a kormány intézkedéseinek eddig semmi sikere. A repeal-vezérek midenütt lelkesedéssel fogadtatnak, a nép roppant tömegekben gyakorolja magát fegyverben; fegyver pedig annyi van, mintha csak a földből teremnek. Sok helyen a békére intő papok a szószéken insultáltattak, mig nagyobb része fegyvert fogott, s a néphez csatlakozott, a gőzösök naponta telvék Angliaba menekvő családokkal. E vidék valamennyi kovács-műhelyében cspán lándzsák készitésén dolgoznak, mellyekhez a fanyelek az uradalmi erdőkből vágatnak, hogy egyuttal sok pusztitás vitetik végbe. Sok földesúr jó előra maga vágatja le a felkelők számára a fákat, hogy a többi megkiméltessék. Igy irnak az irlandi kormány-lapok, mellyek a veszélyt természetesen lehetőleg kisebbititk. A londoni börzén a consolok tegnapelőtti értékökre ismét fölszöktek.
Bunsen. A porosz követ elhagyá Londont, mint mondják, a berlini cabinetben kitünő helyét elfoglalandó. Palmerston követet küldend Frankfurtba, első föladata a schleswigi viszályok kiegyenlítése, mellyek miatt sok angol iparos és kereskedő roppant összegeket vesztett.
– A Times ezeket irja. Ha oeconomiai és más tekintetekből meg fognómk szüntetni a kisebb német udvaroknál legatioinkat, más részről magasb nemzeti érdekeink kötelességünkké teszik, hogy Pestre accreditált követet küldjünk. Magyarország visszanyeré nemzeti független kormányát, s a magyar korona méltán igényelheti tőlünk e figyelmet; de saját érdekeink is, és a termékeny országgal kötendő szorosb viszonyaink elkerülhetlen szükséggé teszik azt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me