RÓMAI SÁNCZOK.

Full text search

RÓMAI SÁNCZOK.
Legközelebbi hetekben a római sánczok, mint a magyar haza ellen lázongó szerb csoportok táborhelye, különösen a hirlapolvasó figyelmét gyakran vonván magokra, nem tartjuk érdektelennek e sánczokról Schams után (Topogr. Beschreibunk von Peterwardein) a következőket közleni.
Pétervárad környékén két nagy földhányás vagy sáncz érdemel különös figyelmet, az ugynevezett római sánczok, mellyek közöl az egyik változó irányban, mint a környék vagy a talaj különfélesége kivánta, a Dunától az ujvidéki szőlőktől kezdődeve, a sajkások kerületében, Csurognál, a Tiszához közel végződik; a másik pedig ugyancsak a sajkások kerületében Gospodinczénél kezdődve, a másik egészen ellenkező irányban, éjszaknyugotra vonul Péterváradtól.
Hogy e magas és széles sánczok nem természet müvei, hanem létöket emberi kezöknek köszönhetik, már maga fekvésök és mesterséges irányuk is mutatja, csak az a kérdés: kik voltak épitői?
Nagyszerű épitményeket örömest tulajdonít az ember a rómaiaknak, nem tekintve azt, hogy más idegen nem kevésbbé harczos népeik is kénytelenítettek a régi korban erős álláspontokról s védintézkedésekről gondoskodni. Magyarország régi történeteire visszatekintve, s a földtér természeti fekvését, a sánczok irányait figyelembe véve, az első sáncz épitőinek az avarokat és markománokat tarthtatjuk, kik azt a rómaiak beütései ellen emelték, s e sánczot a rómaiak csak később, midőn roppant hatalmokat ide is kiterjeszték, használhattak nem annyira védelműl, mint inkább határvonalúl a Duna és Tisza közt. Minthogy azonban a Magyarország sikjain még fönmaradt markonámok és quádok a rómaiak dunai kereskedését szüntelen háborgatták és rongálták, hajózások biztosítása végett szükségesnek látták a rómaiak egy uj fölebbemelt határvonalat, a fentebb említett második sánczot húzni, melly is Gospodinczétől a Duna hosszában Apatinig terjed.
Ennek épitési idejét Marc Aurel korára tehetjük, ki Szerémből több háborút folytatván a szomszéd avarokkal és markománokkal, a Duna bal partján e földhányásokkal törekedhetett magának erős állást foglalni. A mostani várhegy akkor Colonia Ipra név alatt ismeretes erősség volt, mit az innen kiásott római jegyű téglák is tanusítnak. A rómaiak ide helyzett hadi ereje legio exploratorum nevet viselt.
Megemlitendő még egy naponként mindinkább enyésző sánczolat, melly Pétervárad körül egyenetlen távolságban körülbelül 300–1000 lépésnyire félkörben vonult a Dunához s melly körül számos, régen bizonyosan táborhelyet képező árkolások észrevehetők. E sánczokat .....Caraffa hányatta, s később Caprara tábornok végeztette be. Midőn .... Eugen herczeg táborát a török ellen itt állította csatarendbe, már e sánczok beomlottak, s ma nyomai is alig tünnek elő.
Ohajtható volna e régi sánczolatnak az erőditéstan ujabb elvei szerint ujra éppittetése, mennyiben, ha a várörség egy része, ostrom esetében, e sánczok közt tanyázhatna, talán több százakat meg lehetne menteni azon betegségektől, mellyek illy körülmények közt a levegő elzártsága miatt az őrhad közt rendesen kiütnek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me