FRANCZIORSZÁG.

Full text search

FRANCZIORSZÁG.
Sajtóügy. Bizonyára tudva lesz olvasóink előtt, hogy Lajos Fülöp kormánya alatt a franczia sajtó súlyos lánczokba volt verve, s különösen magas pénzbiztositék követeltetett a hirlapoktól p. o. minden nap megjelenő lap 100 ezer frankot tartozott tetenni. – Ezt a februari forradalom nemcsak egészen megdöntötte, hanem a Hotel-de-Villeből közrebocsátott egyiknyilatkozatában az ideiglenes kormány ünnepélyes igéretet tőn, hogy ezentúl semmi előző törvények nem lesznek, a hirlapi bélyegekés pénzbiztosítékok megszünnek, s többé semmi sem akadályozandja a gondolat szabad terjesztését. – Azonban junius 27-kén az alig legyőzött lázadás izgató szövetségeseinek tapasztaltatván némelly hirlapok, Cavaignac számra 11. letiltatott, s a jelen kormány fékezni ohajtja most a jun. előtti sajtószabadságot, vagyis kicsapongásokat. – Ezért is egy újabb, de igen leszállitott pénzbiztositékra alapított törvényjavaslatot terjesztett elő, melly ideiglenesen szabályzaná a sajtó-ügyet, s e törvényjavaslat a bizottmányokban már tárgyaltatván, aug. 7–kén a nemzeti gyülésben vétetett vita alá.
Ennek ellenében a bizottmány kisebbsége egy más törvényjavaslatot nyujtott be, melly mindennemű pénzbiztositékot mellőzve, a visszaélések orvoslatát s megakadályozását abban akarja keresni, hogy a czikkek mindig aláiratva az iró által, ez keményen lakoljon bűneiért; s szinte a névnélküli vagy hamis név alatt kelt czikkekért a főszerkesztő, nyomtató, vagy iró is szigorúan bűnhödjenek. –
A törvényjavaslatot már mi egész terjedelmében közlöttük, de az ügy nagy fontossága miatt a czikkenkénti tárgyalásnál röviden emlitést fogunk ismét tenni mindegyiknek lényegéről.
Az általános vitatásnál Louis Blanc és Maire igazságügyminister előadásai tűnnek ki. Louis Blanc aug. 7–én első szólott a törvényjavaslat ellen. Okoskodásának lényege ez. A legkorlátlanabb sajtó szükséges ellensúlyozója az általános szavazási rendszernek. A biztositékot ép azért kell mellőzni, nehogy egyes hirlapok félelmes hatalmat ragadjanak magokhoz. Meg kell fosztani a sajtót központosítottságától, hogy alacsony nyerészkedésekre ingerűl ne szolgálhasson. S míg a biztositékok fönállanak, a sajtó iparág marad. – Meg kell szüntetni ezeket, mert az emberi szellem jogát szinlet biztosítás helyett elnyomja, midön a censurák legpiszkosabbjának veti alá, s nem is illik össze a köztársasággal. – Marie aug. 8-kán hosszan fejtegeté s törvényjavaslat jó oldalait, mindenek előtt kemelé, hogy az egész csak ideiglenesen van ajánlva, s távulról sem szándékoltatik az elébbi kormányok példájára a valódi sajtószabadság elnyomása, hanem csak tehetetlenné akarják tenni a sajtónak azon rését, melly alacsony rágalmakkal, s roszakaratú izgatásokkal a kormányt gyengíteni, s a társaságot veszélyezni törekszik. –
Emlité szónok, hogy a hirlap nem ez, vagy amaz egyes véleményének közlönye, hanem több egyesült íróké, vagy bizonyos párté, s lehet-e hinni, hogy ha ez irók, vagy e párt nézetei nem a társaság java fönállása ellen irányozvák, 24 ezer frank előállítása lehetetlen legyen? „Bizonyára – mondá Marie – menekülnünk kell az olly sajtói gyalázatos visszaélésektől, mellyek a szabadságot is megútáltatnák velünk, ha valami a szabadságot utálttá tehetné”. – Az illy alacsony biztositéku sajtó-törvény – okoskodék szónok – nem is sérti a szabadságot sőt inkább fölemeli, magasztossá 192tenni őt, s kellő jogaiban s tiszteletben részeíti. Nem az egyenlőséget – vagy ebből az következik-e, hogy minden tisztátalan kezet felszabaditsunk a sajtó bemocskolására? s nem a testvériséget, mert ki ezt valódilag szívében hordja, az nem fogja soha téstvérét alacsony rágalmak s szitkokkal illetni, sem a népet torlaszok állítására s gyilkolásra izgatni. S végre, avval zárá be szónok beszédét, hogy a jelen izgatottság közepette, s nehogy a haza szabadosság zsákmányáúl essék, köteles volt a kormány e biztosítékokról gondoskodni.
Ezután a czikkenkinti tárgyalás kezdetett meg. (Folyt.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me