Verőczéből.

Full text search

Verőczéből.
– Verőczéből irják, hogy e megyének is van Vendée-je – s ez Vucsin városa. A megye szolgabirája, Kugler, itt mulatásakor a nép által körülvétetvén, a b. Jellasics intézményeinek, s a Zágrábból érkezett gyülési uj határozatoknak értelmezésére kényszerittetett, mit ő azonban szilárdul megtagadott, kijelentvén, hogy a törvényes magyar ministerium rendeleteit igen is örömest föl fogja előttök olvasni és értelmezni, de törvénytelenségeket tenni soha nem fog, olvassa – ugymond – az, kitől kaptátok. Erre a fellázadtak közől sokan azt kiálták. Ne ereszszétek őt, most közénk szoritottuk, kényszerítsük őt az olvasásra de Kugler bátor s parancsoló hangon szabad menetet követelt, s a tömeg utat nyitott ugyan neki, de bosszút lehelő indulattal, minek első kitérése volt, hogy midőn a szolgabiró visszaútazni szándékozván előfogatot rendelt, ez neki kereken megtagadtatott, s válaszúl azt vevé, hogy a ki őt szolgabirónak tette, hordoztassa is.
Mindemellett a vucsiniak sincsenek egy akaraton, mert íme a szolgabiró irányában elkövetett métlanságok szemléletére előáll egy bátor sokácz, s minden agyarkodások daczára bevitte őt Terezováczra. Itt a szolgabiró jelentést tett a megyének, melly másod alispán Delimanich László elnöklete alatt egy vizsgáló küldöttséget nevezett a hely szinére, hova egyszersmind a Vasagyalog ezredből mintegy 150 katona is rendeltetett.
Verőcze felett – ugy látszik – vészes felhők tornyosulnak, a reactio itt is aligha nem amult gallicziai vére jelenetekhez hasonlót akar előidézni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me