Zágráb, aug. 10-kén.

Full text search

Zágráb, aug. 10-kén.
Tegnap érkezék városunkba Károly városról az ottocsáni őrvidéki zászlóalj, melly másnap Szentivány felé vala menendő. Jellesich beszédet tartott e zászlóaljhoz, melyben kijelenti, hogy egészen e zászlóaljra bizza magát, s annálfogva ez legyen neki testőre. A többek közt ezeket is mondá: Barátim! Bocsássatok meg, hogy e meleg napokban használlak titeket, de ti vitézek vagytok; nem sokára a Dráva mellett leendünk, s legfelebb 14 nap mulva mint győztesek fogtok visszatérni, és boldogul élni azután. Ugyancsak 11–ikére 14 ágyut vártak Károlyvárosból, mellyek ideiglenesen itt maradandnak. A hadi adó ugyan csak erélylyel gyűjtetik. És ugyan megrovatnak ám az uraságok, igy például: a zágrábi káptalan csupán a kraljeveczi birtokért, melly mintegy 16 ezer forint jövedelmet hozott a robotolás idejében, ennek megszünte után is fizet 4000 frtnyi adót.
Jellasich többek előtt oda nyilatkozott, hogy kivánataival legfelebb még 10 napot várand békében, alig várja már, hogy ütközhessék a magyarokkal.
Hir szerint Jellasich elvesztvén tárczáját, melyben pénzen kívűl még igen nagy fontosságú levelek is voltak, igy nagyon kedvetlen.
A szerbek ide is folyamodtak segedelemért, pedig azt hitték itt, hogy a szerb tábor el van látva mindennel.
Aug. 13-ikára nagy katonai templom–ünnepély vala rendezve az alsóvárosnak ugynevezett harmiczi terére, s ugyan ez nap veendette át a nemzeti őrsereg a katonaságtól a szolgálatot. Ez utóbbiak közt átalánosság let azon hiedelem, hogy 14-kén mindnyájan a Drávához indulnak.
Azon tüzérségi osztály, melly Grätzből 6 ágyuval érkezett ide a mult napokban, biztosan reményli, hogy a magyar sorkatona nem fog a horvátok ellen működni, sőt hogy épen ezekhez csatlakozik.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me