NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A nemzeti gyülésben, aug. 12-én, az austriai olasz kérdés jött szönyegre. Nauwerk nemzeti gyülés által fölszólíttatni kivánja a központi hatalmat, hogy az olasz háborúnak véget vessen, fegyverszűnetet, s mind a két rész számára becsületteljes békét igyekezvén létesitni. Ő, ugymond ősménet ugyan, ez azonban távolról sem akadályozza őt, hogy a jog és igazság mellett szót emeljen. Ő az érdek és előnyök politicája ellen nyilatkozik; egyedűl a jog legyen érvényes, de nem az erősebb joga; más népek irányában is jogosnak kell lenni. Jól tudjuk, mond, mit jelent e szó „tedeschi” Olaszországban; nekünk nagy engesztelést kellene irányában teljesítni. – Olaszországnak teljes joga van függetlenségre, ámbár a bécsi congressus az ellenkezőt mondá is ki. Avagy kétlik-e, hogy az olaszoknak keblében nincs szív, melly föllázadjon, midőn egy idegennek odavettetik? Igaz, hogy az olasz kérdés mindenek előtt Austriát érdekli, de érdekli bizonyára Németországot is; mert nem kell feledni, hogy német seregek is harczoltak Olaszországban; nem kellett volna engednünk, hogy Anglia s Francziaország megelőzzenek bennünket. Radowitz éjszaki Olaszországot Németországra nézve különösen nyomatékosnak tartja, azt állítván, hogy Velencze nélkül Triest és a tengerpart nem állhat fenn, ezekkel pedig az adriai tenger veszett el. Állítja továbbá, hogy stratégiai tekintetből is szükséges, hogy a Minció, Peschiera és Mantua Austria birtokában maradjon, nehogy a Német birodalom Bajorország közepéig védtelen maradjon. Ő azt hiszi, ha az austriaiak kinyomatnának is, Olaszország még sem lenne szabad; mert felső, bizonyosan franczia, az alsó pedig angol vezérség (Hegemonie) alá kerülne. Kivánja tehát, hogy a központi hatalom, Anglia és Franczia országgal kezet fogva, lépjen föl közbenjárólag. Heckscher minister nyilvánítja, hogy e kérdést a ministerium már tárgyalta, s hiszi, hogy békés, de egyszersmind Németország becsületével megférő úton fog megoldatni; fölhivja egyszersmind a gyülést, hogy jelenleg részletes indítványokat ne tegyen. A határozat következőleg állapíttatott meg: az eddigi indítványok azon hiszemben tétetnek át a központi hatalomhoz, hogy az Németország érdekeit fenn fogja tartani.
A tegnapi ülésben határoztatott meg az elnök fizetése havonkénti 2,000 forintban. A baloldal csak felét kivánta megadatni.
– Berlin. A porosz kormány az összes német udvarokhoz egy javaslatot bocsátott, mellyben őket, a német nemzeti gyülés által folyó évi jun. 28–án hozott határozata következtében, az ideiglenes középponti hatalomhoz küldendő kormányzó meghatalmazottak kiegyenlítésére hívja föl: a meghatalmazottak collegiumában ezen javaslat nyomán, mint egyesek, a következők fognának képviseltetni: 1. Austria, 2. Poroszország, 3. Bajorország, 4. a szász királyság, Szász-Weimárral, szász herczegséggel, Schwarzburg és Reusz herczegségekkel, 5. Würtenberg Badennel és Horhenzollern herczegséggel, 6. Hannover, Oldenburg, Medcklenburg, Braunschweig, Holstein és Lauenburg, Schaumberug-Lippe és a szabad Hanza városok. 7. A két hassiai főstatus Hessen-Homburggal, Nassau és Frankfurt. Az említett 7 egységek képviselői egy tanácsot fognának képezni, melly az ideiglenes központi hatalommal tárgyalandó ügyek fölött szótöbbséggel fogna határozni. Az illy határozatoknál Austria és Poroszország három három szavazattal bírna, s tetszésök szerint három képviselő által foghatnának képviseltetni. A többi curiáknak csak egy szavazatok leend.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me