OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A legujabb események sokasága s rögtönisége annyi zavart öntenék az olasz ügyek mint állására, hogy lehetetlen olvasóink kezébe adni azon főfonalszálat, melly biztos megállapodásra, s tiszta magunk tájékozására vezethetne. Nem említve, hogy minden hír felvételénél ügyeln ünk kell a forrás tisztaságára, s nem ritkán leszámítni hitelességéből annyit, mennyi pártbuzgóságra róvható; gyakorta ugyanazon tény, ugyanazon állítmány két, egymással ellenkező világban jő elénkbe. – Igy a republicanus párt nyilván árulónak kiáltja Károly Albertet; mási nem győzi eléggé magasztalni az olasz ügynek tett nagyszerű áldozatait. Egyik Milano védelmezését követelte volna minden áron utolsó csepp vérig, másik dicséri a király eszélyességét, ki lehetetlennek látva Milano sokáig tartó védelmezését, a várost végveszélytől 206seregét rémítő mészárlástól, s magát csaknem bizonyos fogságtól mentette meg. és hányféle még a fegyverszünet iránti vélemény. Egyik előre kicsinált árulásnak mondja az egészt; másik az olasz nép gyáva hitványságának tulajdonítja; harmadik Károly Albert félelmének a franczia beavatkozástól.
Mindezekből alig okosúlhatun ki. Azonban reményljuk, néhány nap mulva az események főszálait már fölszedhetjük, s nem sokára mi is elmondandjuk, mit tartunk Károly Albert magaviseletről, s mit az egész olasz nép eljárásáról e harczi időszak alatt. Most csak folytatjuk az érdekesb hírek közlését.
Triest. Aug. 14-ről szóló triesti levél szerint az Albini parancsnoksága alatt álló szardiniai hajósereg Velencze körűl horgonyoz, s a velenczei hajók kiadását akarja eszközleni. Az osztrák hajósereget sürgetősen szerelik fel minden szükségesekkel, s az néhány nap mulva Velencze alá akar nyomulniaz ostromzárt megnyitni. Velencze – hír szerint nem akarja magát megadni, s a köztársaság kikiáltatván, az ügyek élére ismét az erélyes és tiszta democrat jellemű Manin állt.
– A turini Opinione aug. 4-én fekete szegésben, s középen nagy fekete kereszttel jelent meg a lombardi szerencsétlen hírek miatt. E lap szerint, Károly Albert el volt szánva Milano kemény védelmére, de látván az ellenség növekedő számát, s a védelmezés lehetetlenségét sokáig, nehogy nehogy a várost összelövesse, vagy a lakosok életét berohanások zsákmányául tegye ki , fegyverszünetet kötött , s táborával Piemontbe vonult.
Milano. Aug 8-kán egy uj lap: „Milanoi hirlap“ jelent meg itt németül. Felül a czím mellett ott van az osztrák kétfejű sas ! Ennek tudósítása szerint aug. 6-kán a város ostromállapotban lenni nyilvánittatott; s ez most is fenáll. Aug. 7-én Schwarzenberg vette át a város katonai főkormányát. Radeczky eltörlötte a személyadót. A fonomabb só árát 28 livrára szállította mászájától; a közönségesét 20-ra. A bélyegadó a szegényebbek részére csaknem egészen eltöröltetett stb. – Mi e kedvezéseket, a mennyiben az olasz nép nyomoruságai számatlanok, minők az éjnek csillagai – helyeseljük. De azt igen nagyon csudáljuk, hogy eddigelé az osztrák ministerium egyetlen árva szózatot sem bocsátatott Lombardia népéhez, s Radeczky is egyetlen szócskával sem emlékezett meg szózataiban az osztrák ministeriumról! –
– Károly Albert Vigevanóból két szózatot bocsátott ki.
Egyikben seregének ajánlja a fegyelmet. A másik a népekhez szól, s tudatja velök, hogy Milanót élelmi s hadiszerek miatt nem védelmezhető. gyszersmind igéri, hogy Tessinen ismét át fog jői.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me