Fehértemplom, aug. 21-én 14 órai ágyuzás és puskázás után Fehértemplom megmentetett.

Full text search

Fehértemplom, aug. 21-én 14 órai ágyuzás és puskázás után Fehértemplom megmentetett.
Aug. 18-kán nemzetőreink, határőreink és a fehértemplomi polgárkatonaság egész nap fegyverben állottak. Langenfeld és Kussich helységek felől a szénaboglyák lángban lenni látszottak, nemsokára az ellenség a Nera folyón levő fehértemplomi legszebb két malmot felgyujtotta. Egyes lövöldözések történtek, de a város még nem támadtatott meg.
19-re, viradóra roppant záporesőben támadták meg a verseczi oldalon levő várfokot a szerbek, mellyet 50 fehértemplomi lakos, és egy oraviczai mozsár agyucska védett. A mi őreink nagy esőben nem sejtvén, hogy megtámadás lesz, álomnak adták magokat, s az ellen által meglepettek. 10 veszté életét, a többiek hátrálni kényszerültek, oda hagyván az ágyút martalékúl.
Reggeli 41/2 órakor az egész várost körűlfogá az ellenség, s három helyen 9 ágyúval kezdé meg az ostromot. A nagy eső szakadván, a város népe mely álomban volt, emberinket alig lehet összegyüjteni, az ellenség ellenben folyvást előnyomult. 6 három és 1 fontos ágyúi keresztül czikázták a város minden részeit, kartács és puskagolyók is sűrűn hullottak. A város lakói nagy zavarban voltak. Az ellenség ágyúzása egyfelől délutáni 2, másfelől 1/25-ig tartott. Temérdek széna, szalma és sok háztető felgyujtatott, de előbb az ellenség a házakat kirabolta.– A helybeli rácz lakosság elárulta a mieinket, mert eleintén csak levegőbe lőtt, midőn pedig az ellenség a városig ért, akkor a ráczok egyenesen a mieink ellen kezdtek tüzelni. Igy sikerült a szerbeknek a város fele részét reggeli 81/2 órakor lefoglalni Szászka és Kussics felől és délután 1/23 óráig birtokukban is volt. Ez idő alatt a város utczáin folyvást tartott az ágyúzás és puskázás. Délután 1/23 végre a mieink győztek, az ellenség a városból kiveretett. Most az áruló ráczok megboszulására került a sor, embereink közűlök sokakat bezárattak, többet pediglelődöztek utczán és házakban. –
A lövöldözésnek esti 61/2 órakor vége lett, 71/2 érkezett meg a verseczi főszolgabiró, Damaszkin István, egy század Rukavina gyalogsággal a városba, éjjeli 2 órakor pedig ismét egy század Rukavina. Igy a városment velőn. A dsidások a városon kívűl foglaltak helyt; az ellenség ágyúi őket is érték, ők estve Udvarszállásra vonulva, az őrhelyet elfoglalták.
Blomberg, ezredes, a városnak ezen vészteljes állapotában, az iroda bezárt őrseregnek segedelmére erélyesen intézkedett.
Emberink vitézül viselék magokat. – Halottaink és sebesülteink számát még nem tudhatni, az ellenrészről 100–nál több veszett el.
Mieink közől e csatában különösen kitűntek: Maderspach a fehértemplomi derék parancsnok, ki a város védelmét a legnagyobb elszántsággal és hidegvérűséggel vezérlé, Skublics Rukavina ezredbeli főhadnagy, ki a temesi önkénytes nemzetőröket vezérlete, és Filipesco hadnagy, az illyr-bánsági ezredből, ki az ágyúkat kormányozá. Fiala, hadi kormányszéki tiszt, ki a temesi határőröket Fehértemplomba vitte, s derekasan vezérelte. Jó szolgálatot tettek az ádorlak és csákóvári nemzetőrségek is kitünően viselék magokat a nemzetőrök közől Onassy és Tormássy Kálmán szolgabirák, Czichini főhadnagy, Rumi altiszt, Abancourt, egy nem rég 13 évi politcai fogságából kiszabadult lengyel, Rötth László, Somogyi, s többen igen sokan. A két fiatal tanuló Medveczky testvér is, mint önkénytesek részt vettek a védelemben.
A fehértemplomi jobb érzelmű lakosok temérdek kárt szenvedvén, megérdemlenék, hogy a hon gondoskodnék felségélésükről; ha minden város igy viselné magánt, mint ezek, ugy ellenség nem fogná megronthatni e magyar hazát.
Eddig a tudósítás. Hitelesen jelenthetjük, hogy a tudósító óhajtását az illető ministerek nyomban teljedésbe vették. A belügyminister, a kártalanítás eszközlése végett, a károk felbecslése iránt intézkedett… a pénzügyminister pedig addig is, míg ez megtörténnék, tüstint 3000 pftot küldött a szegényebb károsultak szenvedéseinek pillanatnyi enyhítéseire. – Csak még egy kissé kitűrő legyen Fehértemplom lakosainak hazafisága s békéje, szabadsága biztosítva lesz, s a hazát háladatosnak tapasztalandja.
Ilyennek tapasztalandják azon derék bajnokot is, kik a haza s király iránti hűségtől lelkesítve, a törvényességet védik, a pártót és ellen híven és férfiasan. Minden derék bajnok tapasztalandja, hogy a magyar nemzet, a hűséget és vitézséget hálásan tudja méltányolni, hitelesen mondhatjuk már is, hogy a hadügyminister a derék Maderspachnak őrnagygyá kineveztetésére a szükséges lépéseket megtette, Skublics főhadnagyot pedig kapitánynyá, s Filipesco hadnagyot főhadnagygyá előléptette. – Örömmel lemondhatjuk azt is, hogy a pénz- és hadügyministerek, valamint a katonatisztek, közvitézek fizetéseit már tetemesen megjavították, ugy ezen javítást az ekkorig olly nyomorú nyugdíjazási rendszerre, a haza hű harczosai özvegyeinek, s árváinak gyámolítására is kiterjeszteni elhatározá. – A ministerium pedig minden egyes érdemet különös kitüntetéssel és személyes jutalmakkal méltányolni szintugy elhatározá.
Alkalmat veszünk itt azt is tudatni a közönséggel, hogy a sz. Tamás körüli tábor balszárnyának vezérletével, Wollnheffer vezérőrnagy helyére, a derék Bakonyi ezredes bizatott meg, ki hősies magaviseleteért, valamint már a haza méltánylatát birja, s jutalmát tapasztalandja, ugy seregének is bizalmával méltán dicsekhetik.
Blomberg, Kiss, Castiglione ezredesek szint azon derék férfiak közé tartoznak, kik iránt nem fog késni a méltó elismerés és kitüntetés, s kik további sikeres buzgalmuknak ahálás nemzet teljes bizalommal néz elébe.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me