MAGYARSÁG ÉS NÉMETSÉG.

Full text search

MAGYARSÁG ÉS NÉMETSÉG.
Hogy a bécsi német népnek egy része a magyar nemzetirányában elidegenüléssel és lelkeseredéssel viseltetik, tagadhatlan tény.
Hogy tőlünk származó felvilágosítások s emelkedések nem nagyon hatnak a létező elkeseredés megszüntetésére, igen természetes.
De feltünő, hogy józanabb eszű német testvéreink, kik a keserű ellenszenvben nem részesülnek, felízgatott polgártársaik lecsillapítására nem idézik a német nemzet valódi bölcseinek nyilatkozatait, mellyekből világosan kitűnik, miként azon időben, hol a politicai indulatok és szenvedélyek még nem valának annyira felgerjesztve s felzaklatva, a szabadelvű német statusférfiak a magyar iránt őszinte rokonszenvvel viseltetének.
De nemcsak a németeknek, hanem magunknak is hasznos volna, ha mindinkább arról meggyőződnénk, mikén a köztünk s a németek közti viszonyok tiszta felfogása nem mai szülemény, hanem régi, higgadt szemléleten alapult godolkozás mód, s miként a képvislőház minapi végzésében visszahangzanak érzelmei a német nemezt legjobbjainak.
Ezen állításom bebizonyítására szabad legyen híven fordítanon Pfizer (Paul Achatius) a híres publicista s würtembergi követnek szavait. Ő 1845-ben következőleg nyilatkozék:
„Ott (t. i. Magyarhonban) egy bátor, törekvő, és dús tehetségű nép él, a szabadságot szeretve és nemes anyagból alkotva, Ázsia nagy népbölcsőjének legfiatalabb gyermeke, europai beléptekor Németországnak legdühösb ellensége, most német király alatt az osztrák hatalomnak erős oszlopa s Németországnak, valamint előbb Törökország, ugy most Oroszország elleni természetes élőfala, benső felszárnyalás által világjelentékenységre vergődik fel, s az ifjúság negédességével s kelet tüzes életszellemével telve ifjui erővel küzd, hogy illőhelye legyen nyugoton, hogy az europai népcsalád között elismertessék.”
„Milly látvány Németország előtt! S több a látványnál, ha a németek saját hasznukat megérteni tudnák. Megszégyenítő lehet ugyan Németországra nézve, hogy olly országban, melly műveltségét german kutforrásokból meríti, mellynek alkotmánya german alapon nyugszik, mellynek városai nagyobb részt németekkel népesítvék, s mellynek koronáját a német fejedelmek leghatalmasbika hordja, a magyarság a németség felett napról napra látszólag diadalmaskodik. Azonban amit Magyarország nyer, ez közvetőleg nyerve vagyon Németországra nézve is. A szláv elem feletti győzedelem az, mellyben Németország részesülhet, mellyet sajátjává tehet.*
Pfizer P. A. Das Vaterland. Stuttgart 1845. 298. l.
Ezeket irván alkalmasint nem álmodék a derék Pfizer, hogy el fog jönni az idő, hogy az „ujjászületett és egyesült” Németországban német ministerek, a világszellem valódi intései s utasításaira figyelni nem akarván, s nemzetök legszentebb s leglényegesebb érdekeit elhanyagolván, a szlávságot magyarság ellen felingerlendik, pártolandják s támogatandják! – Azonban feltehetni, miként Frankfurtban jobban fogják méltánylani Pfizer tanait, mint Bécsben. Löv Lipót

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me