Pápa, aug. 22.

Full text search

Pápa, aug. 22.
Az előitéletek bilincseli nálunk is kezdenek hullani. Az izraeliták nemzetőreink közé besoroztatván, tisztjeik választásába is befolytak; a honvédek 7-ik zászlóalja egy pár hete nálunk tanyázván, – noha még törvény által nincs kimodva – minden rangkülönbség nélkül szállásoltattak be, s mindenki által a legnagyobb szívességgel fogadtatnak, igen jól tudván városunk lakói azt, hogy a katona többbénemellenünk, és hogy honvédeink, nem az önkénynek vak eszközeit levén, őket csupán a haza iránti lelkesedé s hívá zászlójok alá. ezt ők f. hó 22-én a város által részökre adott lakoma lakalmával, szóval is nyilvánították, kimondván, hogy őket egyedül magyar, és semmi más nyelven nem fogják vezényelni, hogy ők a hazáért élni, halni készek. Adja isten, ha rákerül a dolog, a szót tett váltsa be! honvédeink szám az újonczokkal napról napra szaporodik, eddig 150 csapott fel, s reménylhető, hogy az egész zászlóalj kiegészítve lesz, kivált ha majd része még ruhátlanok, de mesterembereink e részben is dicséretreméltó részvéttel járulnak a ház oltárára; ugyan is, magyar szabóink 80 darab öltönynek, és mindenposztónak felszabását, csizmadiáink 10 pár, német vargáink 30 pár bakancsnak, lelkes nőink, és a német szabók pedig több fehér ruhának megvarrását ingyen ajánlották, és már munkába is vették; óhajtható, hogy e jó példát más hatóságok is kövessék.
Egy chinai fal választ még el bennünket egymástól, s ez a két casinó. Reményljük azonban, hogy lelkes elnökeink azon meggyőződéstől vezéreltetve, hogy mind egy hazának gyermekei vagyunk, a kettőt egygyé olvasztani iparkodván, a megoszlott erőt egyesítni fogják.
Holnap, mivel a megyei bizottmány rendeletét, ezideig még nem vettük, közgyülésünk lesz; tanácskozásaink egy fő tárgya, az önkénytes őrsereg miképeni kiállítása. Ohajtottuk volna a minsteri rendeletben határozottan kimodatva látnia azt, hogy az őrseregnek hányad része állíttassék ki, mert e részben nagy habozásban vagyunk. Mikovinyi Ignác

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me