Fehértemplom, augustus 23-án.

Full text search

Fehértemplom, augustus 23-án.
A ministerelnöknek Vitalis őrnagy zászlóaljához intézett rendelete nyomán, e zászlóalj aug. 14-én Debreczenből szekereken kiindulni, és 20-án Temesvárra s onnan Verseczre megérkezni rendeltetett: de mivel Fehértemplom a rabló rácz csoportoktól, már eddig is 30–40 háza megégettetvén, több rablások martalékjává lenni fenyegettetett: a temesvári biztos úr szóval történt rendelete nyomán, a zászlóalj Temesvárról még 20-kán estvéli 8 órakor kiindíttatott s még azon éjjel két állomást utazván 21-kén Verseczre megérkezett, honnan még azon nap, báró Blomberg Schwarzenberg dsidás ezredes által, a 3-ik és 4-ik század Fehértemplomba küldetett. Ezen századok itt 12 és 1 óra közt éjfél után megjelenvén, azon az éjszakán semmi sem történt. 22-kén, délelőtt 11 órakor ez első és második századok is megérkeztek ide. Az 5-ik és 6-ik századok Oraviczára rendeltetvén, azon nap oda mentek.
Augustus 22-kén egész nap történtek ugyan kisebb csoportok elő nyomulásai, s lövések által éjjel többször fellármáztattunk, de semmi összeütközés azon nap vala; hanem 23-kán reggeli 6 órakor a Versecz felől álló szőllőhegyeken becsapott az ellenség a város felé; de a 4-ik század harczias magatartásával az ottani védtorlaszt 1/2 századdal feltartván, ez ellenséget, melly ráczokkal vegyes szerbekből állott, nemcsak hogy visszaverte, hanem űzőbe vevén, attól egy 3 fontos sajka ágyút két lóval együtt elfogott, ezenfelül pedig még 33 kartács és 11 három fontos golyó ágyulöveteket, s két kemény töltésekkel rakott ládákat kezünkbe keritettünk.
Részünkről halálos sebeket kapott három honvéd, kik közől ugyan még egy él, da az is az orvosi szemle szerint nehezen marad meg. 4 honvéd kisebb sebeket kapott, ezek egy pár nap mulva helyre állíttatnak.
A 4-dik század főtisztjei, és honvédeink erélyes fellépésének köszönhetjük az ellenség harczias visszaveretését; az egy ágyú és a fenn említett töltönyök elragadását, többnyire Kálnoky főhadnagy harczias kitartásának s vezérletének tulajdoníthatjuk.
Az ellenség részéről csak 3 szerbet találtunk meghalva, azonban bizonyosan többnek kellett elesni, de a sűrű szőlők között, őket megtalálni egy az hogy nem lehetett, de más különben is ők minden halottjaikat szekérre rakni, s magukkal vinni szokván, veszteségöket bizonyosan előadni teljes lehetetlen.
Az ellenség száma mintegy 700 ember lehetett. Részünkről Plitz százados, Kálnoky és Thuránszky főhadnagy, Horváth János és Schölskorn hadnagyok vezérlették a csapatokat, és magokat – mint magyar hazafi tisztekhez illő – kitüntették; valamint Hollan Ernő százasos egy szakasszal, Sándor Kálmán főhadnagy félszázaddal, és Földváry hadnagy is részt vettek ezen ütközetben.
A veseczi útnál, a hegytetőn levő 2 védsánczot Elek Ferencz százados egész századjával, Reider főhadnagy és Majos hadnagy segedelmével megtartotta; itt is történtek többször megrohanások, de verekedésbe nem ereszkedtek.
Az ide való polgárság a harczban részt nem vehetett, mivel az ellenség csakhamar visszakergettetett; egyébiránt a polgárok mindnyájan kijöttek s a városban felállított 19 torlaszt megerősítették, közőlök egy sem esett el; a város részéről volt ugyan két ágyú, de most azzal egy lövés sem történt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me