NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. Az alapjogok III. szakasza így állapíttatott meg: 11. §. Mindegyik német teljes hit- és lelkiismereti szabadsággal bír. 12. §. Vallásának közös házi és nyilvános gyakorlatában mindegyik megszorítatlan. Azon vétkek és hibák, mellyek ezen szabadság gyakorlatánál követtetnek el, törvény szerint büntetendők. 13. §. A vallástól a polgári és statuspolgári jogok élvezete sem nem föltételeztetik, sem általa nem korlátoltatik. A statuspolgári jogokból semmit sem vonhat az le. 14. §. Uj vallási társulatok alakulhatnak. Hitágazatjoknak a status általi elismerése nem szükséges. 15. §. Senkit sem lehet valamelly egyházi cselekedetre vagy ünnepélyre kényszeríteni. 16. §. A házasság polgári érvényessége csak a polgári tény teljesedésétől függ; az egyházi összeköttetés csak a polgári tény teljesedése után történhetik meg.
– A nemzeti gyülés maj. 18– aug. 17-ig 61 ülést tartott; az erről szóló gyorsirói tudósitások 200 ívet töltenek be. Névszerinti szavazás 19-er volt. A gyülés 17 bizottmányt választott, mellyekben 189 képviselő vett részt. Szónokképen mintegy 250-en léptek föl. A benyujtott indítványok és petitiók száma 2368-ra rúg.
Schleswig-Holstein. A fr. O. P. A. Z. egy Kieli lap után állítja, hogy a fegyverszüneti alkudozások nem sokára be fognak fejeztetni. Főpontokul a következők mondatnak: a mostani ideiglenes kormány lelép, s a dán király, a birodalmi kormányzó által kinevezendő schleswig-holsteinie férfiakból ujat fog alakítani; a német seregek 4000 porosz kivételével visszavonatnak; a jelenlegi schleswig-holsteini hadsereg (mintegy 16,000 ember) fegyverben marad-; a dánok Alsent megtartják, s három ezer emberök lesz ott felállítva. Az ország gyülése sept. 15-ig halasztassék el.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me