OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Lombardia. Belgiojoso herczegnő ki maga is lelkes buzdításával a jelen olasz háború bajnokai közt áll, – a „Nationalban“ aug. 16-ról hosszu levelet közöl a Milanóban történtekről. Az általunk közlött hirek kiegészitéseül szükséges némellyeket megemlítenünk. ¦ Előadása szerint a milanói kormány erőtlenségének egyik főoka az volt, hogy a Károly Albert által „alter ego“ gyanánt oda küldött Oliveri tábornok az ideiglenes kormány erelyét s önállóságát gyengité, a nélkül hogy önmaga a szükségeket pótolhatta volna. – Aug. 4-kén d. u. a piemonti sereg erős győzelmet vivott ki az osztrák előseregeken, s éjre zsákmányaival együtt a városba visszavonulva a nemzetőrség még keményebb csatára készült, s a várost eltorlaszolták. – Másnap mindenki csatát várt, s midőn a békekötés híre szállongani kezdett, a nép olly dühbe jött, hogy két piemonti katonát, ki először e hirt hozta, darabokra szaggatott. – Azonban e hir mindinkább terjedve s majd bizonyossá válva, a nép a király palotájára rontott szólni akart a királylyal. Ez a Greppi palota erkélyén megjelenvén kinyilatkoztatá, hogy igaz, neki nem volt szándéka Milanót védelmezni, mert nem ismerte a lakosság nagy lelkesültségét, de most miután csak csodálni tudja azt, a békekötést semmisnek nyilatkoztatja, s kész utolsó csep vérig harczolni a néppel. – És a király itt egy papir tekercset vont ki zsebéből, s a népnek ujjongatásai között összetépte. Ez a békekötés lett volna. – – – Azonban ennek ellenére, Carlo Alberto néhány óra mulva megszökött. stb.
Genua aug. 15. A nemzetőrség számos nép kiséretében, Balbi tábornok vezérlete alatt, a Nápolyból átutazó Bois-le-Conte franczia követhez menvén, kinyilatkoztatá, hogy Olaszország jelen balkörülményei között csak Francziaországban helyi reményét, beavatkozását kéri, s ellene mond a Károly Albert által tett gyalázatos békekötésnek. – A követ Francziaország tiszta és sohasem lankadó rokonszenvét tolmácsolva, bíztatá a népet, hogy kormánya minden szükséges lépést fog megtenni az olasz szabadság ügyében. Egyébiránt – mondá szónok – fegyveres beavatkozás esetében, szükség minden olasz népnek összetartani, mert ekkor a harcz többé nem nemzet és nemzet közt fog folyni, hanem lesz olly egyetemes forradalom, mellynek mély barázdái maradandnak vissza a történetírásban.
Turin. A felsőbb körökben itt mindinkább merészben üti föl fejét a reactio, melly egy részről az aristocratia dö.... más részről a király dynasticus nagyravágyására támaszkodva, a régi rendszert gondolja visszahozhatni. A most szóban forgó ministerium valóságos retrograd szellemű combinatió, s kezében az olasz szabadság óráig sincs biztositva. – A Garibaldi tábornok ellen tett gúnyos sőt szennyes kitörései a kormánynak csak azért történnek, mert ő közönségesen ismert republicanus fő és sziv. Pedig Károly Albertnek inkább kell a pokol mint köztársaság. Adja isten óhajtása teljesültét. Legyen ő a pokolé, s a köztársaság Olaszországé.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me