FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. A „Spectateur republicain“, melly közhír szerint Cavaignac közlönye, aug. 24–ről így szól: „Kétségé kívűl joga van a bécsi kabinetnek nézetei valósítására törekedni. De az egyetemes nép akaranak nem szegülhet ellene. Az idők elmultak, midőn az osztrák császárok kapzsi szemeket verettek az olasz félszigetre. Inkább nézzenek a Duna torkolat fel. Olly csak Oroszország ellent állására számolhat, de ez esetben vele vagy segítségére lesz nemcsak Németország, hanem minden nyugoti tartomány is. Mai napra jártak a félszeg politicai törekvések. A nagyobb hatalmasságok politicájának széles, állandó s komoly alapokon kell nyugodni. Austeia számra ez alap nem olszországban, de a Duna torkolatánál van; – s ezért mi erősen hisszük az angol-franczia közbenjárás elfogadtatáatástá Bécsben. És ha Asutria ezt nyiltan nem teszi, ha újabban nyert csekély gyózelemi által dölyfössé leszen, vagy ha a dolg vége elintézést dipomaticai furfangosság által hosszún nyújtani akarja. Austria nehéz felelősséget von magára. Aztán lehet gyanítni sem, hogy Anglia s Francziaország a közbenjárást ne becsületes szándékból vállalta volna el, s azért intjük is őt, ne hagyja szem elől veszni igaz érdekét, s fogadja el a közbenjárást. Sőt hiszszük, ez órában már el is fogadta.“ – Ha e sorokból Cavaigae véleménye szül, mit fog ő mondani, ha hitét csalatva látja, s meghallja a közbenjárás visszautasíttatását?
– Aug. 23-kán mutatá be követségi megbizatását a pápai nuntius. Kisseleff is megkapta azt ám Pétervárról. Tuheát a franczia köztársaság, 6 hónapi fennállása után, már egész Európa által diplomatice is elismertetett, s ha ezt némelly állomány, például: Austria s Törökország még nem tette, azáltal hogy diplomatiaia érintkezésbe jött vele – úgy suttomban szinte csak elismerését bizonyított be.
– Aug. 24–kána „Gazette de France“ fölfüggesztetett. A betiltó parancs azt adja okúl, hogy e hirlap folytonosan a köztársasági kormány ellen izgatván, s a királyság visszaállításán iparkodván, ez által polgárháború előídézését eszközlenné. Hasonul egy uj hirlap „Boeche de fer“ megjelenése út néhány órával szinte betiltatott. – E szigorú rendelmények következtében, ugyanaz a nagy több hirlapirók össszegyültek a Richlieu utczában, s a teendőkről tanácskoztak. Ha valljon felhagyjanak-e minden vitatkozással ma nap, vagy épen ne szüntessék–e meg hírlapjaikat sat. végre is egy ünnepélyes óvás tételben egyeztek meg.
Lyon. Még mindig több seregek mennek a havasi táborhoz, lovas és gyalog katonaság, s naponként újabb erősülések váratnak és jönnek Metzből sat. habár e készületeket nem is lehetne a fegyveres beavatkozás biztos előzményeinek tartani, de ez mindenesetre oda, mutat, hogy Francziaország kész fegyverrel is nyomatékosokká tenni ajánlatait.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me