EGY BELGRÁDI NÉMET LAPRÓL (Vége).

Full text search

EGY BELGRÁDI NÉMET LAPRÓL (Vége).
A czik további szavai ezek: „A ti szomszédaitok, testvéreitek (t. i. a szerb lázadók) már véreznek a háborúban, mellyet ők függetlenségökért és nemzetiségökért a közös elnyomók – a magyarok ellen – olly bátran megkezdettek.“
Értsük meg e szavakat: „ők kezdettek“ ezt magokról mondják a szerbek.
Uraim! nem egy nyomon jártok, Rajacsics a szentséges patriarcha – minkén czímezitek – b. Hrabovszkyhoz irt levelében mentegetődzik, hogy nem az ő emberei kezdték meg az ellenségeskedést, hanem a mieink, itt pedig a belgrádi lap nyiltan bevallja, hogy bizza ők kezdték.
No de kár volna e felett sokat vitatkozni, elég az, hogy az első golyó szerb puskából jött, és földre teríte egy osztrák hadsegédet; de minde mellett az osztrák lapok nany része igen kaczérkodik a szerbekkel; majd meglássák a következést.
Folytassuk az érdekes czikket. Tehát a szerbek szemökre vetik a horvát-slavonoknak, hogy mi alatt ők (t. i. a szerbek) a magyarral harczolnak, a horvát-slavonok declamálnak, dicsekednek, sőt annyira engedik a dolgokat menni, hogy a pártoskodás és megszakadás magvát a magyarérzelműek, a nemzetellenes vallási fatismus magvát pedig a r. catholicus püspökök és praelatusok elhintvén, azok immár gyümölcsöznek, a horvát-slavonok pedig még most is időznek.
És most a czikkiró ismét neki esik a bánnak, ki szerinte még semmit nagyszerűt nem tett, népnek jövendő boldogítására, és még is a tömjénezést elgondolja. És aristocraticus szellemről, és a gyalázatos intriguekbeni részvételről vádolja őt.
Ugyan csak ezen lap, egy harmadik czikkében, bécsi tudósítója után, következőket ir Jellasichról: „Mint bizonyost mondhatom, hoy Jellasich, a ábn, utósó itt létekor, az osztrák camarillával szövetségre lépett. S lekötelezé magát a gyűlöletes absolutismust Austriában visszaállítani. Emez árúlói czéélj akivitelére a szer–osztrák consult, Mayerhofer alezredest, nyertemeg, ki most ahatárőrvidékeket utazza, hogy őket azalkotmányos szabadságkivánásáról lebeszélje. Ő ellensége lett a szláv nemzetiségnek és az általános szabadságnak. Valljon felnyilandanak-e még annak idjén a horvátok szemeri, s ellenségöket nem fogják-e az utból eltávolítani?
Szép üdvözlet Belgrádból b. Jellasichnak!
De nem szabad hazudságban maradnunk. Azt mondtuk, hogy e lapocskából a muszkávali kaczérkodást is sikrűlne kiolvasni. Im itt egy pár sor:
Leiratik az aug. 5-kei neusinai csatánk, és a szerbek részérőli győzelem, és ami veszteségünk nagy fennen hirdettetik, és hozzá azon megjegyzés tétetik: „Illyenek ezen vitézek, kik majd nem sokára a muszkának is dolgot adandanak.“
Még egyet e lapocskából. „Szerb statustanácsos Knicsanin, ki a kragujevaczi országggyülésen hivtalától lemondott,most mint ismert bátor s kitűnő bajnok – többeknek fölszólítására – Karloviczra hívatott, az összes szerb tábor vezérletének elfogadására, ő már előbb is nagy hatalmat mutatott, a magyar földön lakó szerb testvérei iránt, de mégis előbb meggyőződni akart, ha valljon ezen mozgalom nincsen-e a császár ellen intézve, s azért fölvilágosítás végett, ő szentségéhez, a partiarchához fordult, ki őt válaszában arról biztosítá, hogy e mozgalom nem a császár ellen, sőt épen érette történik, az ő császári hatalmának usurpatorai, a hitszegő magyarok ellen. S e válasz következtében, Knicsanin, aug. 10-én, nagyszámú önkénytesek kiséretében Belgrádból megindult, a magyarok ellen.“
Nemde elég tanuságot meríthetni a föligézett szerb lapnak csak egyetlenszámából is.
De bezeg meg is adta a czikkeinek árát a kis szerb lapocska: mert a hatalmas Agramer felöltvén ellen is legerősebb fegyverét, a gorombaságot, össze-vissza gazemberezi amannak levelezőjét, mért hogy a szeretet bán ellen mert irni, és megátkozza őt annyira, hogy még csak mennykőcsapásra sem érdemes, minthogy az egyszerre kivégezhetné, pedig – ugy mond az Agramer – az emberi értelem gyenge olly kinok kigondolására, minőkre a szerb lap levelezője – ama szörny ember, ki a bán ellen irni merészlett – érdemes. Sőt kéretik nevének fölfedeztetése is, miszerint őt a becsületes szlávok társaságából kivetni lehessen, természetes, a kigondolható legnagyobb kínzások közt. Sz. F.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me