OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A „Gazette du France” szerint a Stelvie melletti olasz katonák nagyobb része a munsteri völgybe vonult, hol fegyvereiket letették. A kiköltözöttek egy része Piemontba megyen, másika St. Gallen s Zürichen keresztül Francziaországba. Százötven szökevény Baelen keresztűl Francziaország felé tartván St. Louisban letartóztattak, s kijelentetett nekik hogy csak azok mehetnek be, kik jó utilevéllel vagy élelmi szerekkel vannak ellátva. A schweitzi kormány erős rendszabályokat akar tenni a számosb bevnádorlás ellen; s a teljesen szűkölködők eleség mellett visszakisértetnek. Bernben a franczia ügyvivő útlevelen fölül még pénzt is ad a kiköltözötteknek. E tömeges kivnádorlás mégis furcsán hangzik össze az olasz nagy vitézséggel s áldozatkész honszeretettel.
Sardinia. Aug. 20-ról ezt irják Turinból a „Revue de Genčve”-nek. Itt anarchia van, semmi kormány, semmi ministerium. Mindenkit bizonytalanság fogott el, s csekély hit a jövőhez. A király táborából kormnáyozna – de nem engedelmeskednek; s Genuában egy harmadik párt van, melly teljes függetlenséget követel. Salasco s több főtisztek ellen nagy az ingerültség, s ha Károly Albert el nem mozdítja őket, forradalomtól félhetni, maga a tábor részéről. Semmit sem akarunk tudni a multról, s régi nemes leventéivel egyetemben el akarjuk őt temetni. A katonaság mindinkább egyesül a néppel, s talán ebből nagyobb szerencse néz Olaszországra, mint volt a tábor vesztesége – értem a köztársaságot. – Alessandriában a nép tömegestől a Károly Albert ablaka alá vonúlt, s szidta Castagnetto, Scatti, Oiveri, és Somar tábornokokat. A király egy zászlóalj nemzetőrséget küldött a tömeg szétverésére; de ez a népre nem lőtt, sőt vele kezet fogott. Utána a Pigneroli gyalog ezred két zászlóalja parancsoltatott ki, de ez is a nép közé vegyülve, együtt követelte e fentebbi tábornokok visszahivatását. És még is azt mondjuk, a katona érzéketlen gép – soha bizony! ember ő a katonai öltöny alatt is, ki testvéreit megtudja különböztetni ellenségeitől; sőt mai nap már polgár is, ki a népet, mellyből ő is származott, nem árulja el egyes érdekekért, hamis szolgálati készség fejében.
Velencze. Az olasz függetlenség utólsó horgonyát ma a velenczei oroszlány körmei között látjuk. E város – melly alig látszik emberi kezek által épitve lenni, s melly egy maga annyiszor volt főfő tényezője a történetirásnak – ma ismét nagyszerű esemény színpada. Az annyi századok nagyságának tovatűnését némán szemlélő sz. Mark-piaczi oroszlány ma ismét – miként századok előtt, midőn a világkereskedés képe volt – ezrek meg ezrek tolongását látja, s hallja a harczosok kihivó kiáltásait. De a zaj nem győzelmi hirt jelent, élethalálra készülnek a Dandolók s Foscasik ivadékai; s a méltóságteljes doge – az egyszerű democrat férfi, Mamin Dániel, ki egyik szobor talapzatára hágva a sz. Mark piaczon, azt kérdi a harczias tömegtől: akartok élni, vagy halni Olaszország független szabadságáért? s a nép ,igen-t‘ rivalg reá. És megesküszik vele együtt halni az igaz ügyért. Ez mai képe Velenczének. Aug. 13. nagy ünnepély tartatott a piemonti katonák részére, kik ugy nyilatkoztak, hogy a hajósereggel együtt Velenczében akarnak maradni. – Malghera őrségének erősbítésére annyi önkénytes vállalkozott, mennyire szükség sem vala. Az ersitések kormányon folynak, s minden fegyverszolgálatot tehető mber katona. Az egész lakosság hitelt táplál, az olasz ügy mielőbbi fényes győzelme iránt, mert a franczia fegyveres beavatkozást itt elkerülhetlennek tartják. Az ideiglenes kormány, Mania, Caridalis s Grazianiból van alkotva. – Igy ir levelezőnk. De valljon nem hagyá-e ez már addig is oda Velenczét a piemonti katonaság? s valljon, ha késik a franczia segítség, képes-e soká fentartani magát Velencze? –
Triest. Aug. 24. Radeczky sürgönyt küldött Albinihez Károly Albertnek nyilt parancsolatjával, hogy hajóseregét Velencze alá vezetve, az ottani piemonti sereget vegye föl, s térjen vissza Sardiniába.
Lombardia. Aug. 24-ről kelt tudósitások szerint a portyázó olasz táborok folyvás tűzik meg támadásaikat az osztrák seregek ellen. Legkülönösb a Garibaldi tábornok vezérlete alatt lévő, melly Veresénél szállásol és tetemes károkat okoz a tovajáró osztrák csapatoknak. Biztos hírt csatáiról nem lehet mondani, mert a német lapok olasz, az olasz lapok pedig a republicanus léte miatt sok rágalommal halmozvák. Luganóban Litta herczegnek van egy kis tábora. Ezek ellen ujabban tetemes erőt küldött Radeczky. Ujabb hirek szerint e csapatok megsemmisítve Schweiz belseje felé vonúltak.
Róma. A pápa népszerűsége néhány nap óta ismét magasbra hágott. Mi annak tulajdonítható, hogy lassanként szerencsének tartják az általánosan árulónak hitt Károly Albert iránt viseltetett hidegségét; s mindinkább engedni látszik, népe harczias szelleme kitörésének. Már nem csak elnézi a rendkivüli felfegyverzést, de meg is áldja a harczi zászlókat, s áldást kiván a fegyverek küzdéseire.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me