OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Róma. Aug. 19-ről kelt hirek szerint, az egész városnak folytonsan harczias kinézése van. Nemcsak ifjak készülnek katonának, de komoly már élemedett rómaiak is naponkint fegyvergyakorlást tartanak, a régi századok mohos emlékköveinél. Az eddigelé már kiállíttattak számán felül még 25 ezer katona lesz kész az egyházi birtok védelmére. E buzgóságot részint az olasz ügy fontosságának kell tulajdonitni, részint az ujabb időkben tett azon tapasztalásnak, hogy az idegen születésű katona gakran elárulja a nemzeti ügyet, – miként nem rég is több idegen katonák átszöktek az osztrákokhoz.
A római kormány a „Gazetta di Roma” hivatalos rovatában nyilatkozatot közöl azon hamis hir ellen, mintha ő Austriával olly békekötést szándékoznék tenni, melly eg szabad s független olasz kormány méltóságával ellenkeznék, – s ezt ünnepélyesen hazudságnak mondja.
Turin. Hiteles hírek szerint, a genuai herczeg Károly Albert másodszülötte, nem fogadá el a neki ajánlott siciliai koronát, főleg azért, nehogy az általok is fönnen hirdetett olasz fejedelmek függetlensége evvel valahogy megsértessék.
Parma Piacenza és Modena vagyonosb lakosainak egy része óvást küldött a sardiniai ministeriumhoz, s közölvén azt az angol és franczia követekkel is, – kijelenté, hogy miután e tartományok ,a nép egyetemes akartánál fogva, Sardiniához leendő csatoltatásukat óhajtották,s ezt Sardinia el is fogadva a bekeblezés már megtörtént, – szeritök ez a nem rég kötött fegyverszünet által sérelmet nem szenvedhet; – és a király, kötendő békéjében, annyival inkább nem feledkezend meg rólok, mert mos is szorosan ragaszkodnak Sardiniával leendő egbeolvadásukhoz.
Lombardia. A „Gazzetta di Milano” hirlapot jelenleg valami Gini nevű ügyvéd szerkeszti, Pachta osztrák ügyvivő fölügyelése alatt. Mint igen természetes, szelleme mindenben ellenkezik a multéval, jelesen a franczia nemzet ellen hosszu izgatást tesz czikkeiben. Az aug. 22-ki számban, ismét Francziaországról szólva, elmondja e nemzet jelességeit, hogy mai nap minden nép feléje fordul, – de az minden gazdagsága ellenére sem képes rajtok segitni, minthogy maga is mai nap igen szerencsétlen, s fájdalmas (oh te ravasz jezsuita!) állapotának egyetlen forrása az, mert hol a népfelség uralkodó elemmé leszen, ott nem lakozhatik szerencse vagy boldogság a nemzet számára. stb. még isten bizony! megérjük, hogy Radeczky nemcsak győzelmi zászlókat küld Bécsbe, de egész ujdonuj államtudományt hoz magával haza, mellyben a rikításig világosan meg lesz mutatva, hogy az erőszak felsősége istentől rendelt (ad notam isten kegyelméből) alapja minden államnak, s az ostromállapot leggyönyörűségesb status quo-ja a polgári szabadságnak. Éltesse isten önt, Gini barátunk!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me